BIBLIOTECA JOAQUIM FOLGUERA POAL DE LA COLÒNIA GÜELL

Un relat de: Antonio Mora Vergés
S’adjudica l’autoria d’aquest edifici, originàriament seu del Patronat Obrer de la Sagrada Família, a l’arquitecte Francesc Berenguer i Bellvehí (Sant Joan de Gràcia (Barcelona), 7 d'agost del 1889 – Barcelona, 15 de març de 1952), fill de Francesc d'Assís Berenguer i Mestres (Reus, 21 de juliol de 1866[1]- Barcelona, 8 de febrer de 1914).Si atenem a la data de construcció, l’any 1918, la hipòtesis sembla versemblant, i més encara si afegim que Francesc Berenguer i Bellvehí, va ser arquitecte municipal de Santa Coloma de Cervelló.

A partir de l’any 1932, una part de l'edifici es va destinar a biblioteca,l que va ser inaugurada el 30 de juliol de 1933. L'acte d'obertura va incloure un festival infantil i un seguit de discursos portats a terme per la junta i alguns literats que volgueren exaltar la figura i la poesia de Joaquim Folguera i Poal (Colònia Güell, Santa Coloma de Cervelló, 1893 - Barcelona, 1919).

La biblioteca l'organitzaven un grup de persones que pagaven una quota destinada al manteniment i a l'augment del fons bibliogràfic. Els familiars del poeta Joaquim Folguera i Poal donaren la seva col•lecció personal a la parròquia, que la traspassà a la biblioteca.

L’any 1973 en produir-se el tancament de la fàbrica gestionada aleshores per la família Bertrand Serra, en ocasió d’uns fets de caire reivindicatiu que van protagonitzar alguns veïns la biblioteca va romandre tancada per ordre de la Guàrdia Civil fins el 1975. Sortosament no es van atrevir a enderrocar els edificis per fer-hi blocs de pisos.

Actualment forma part de la xarxa de Biblioteques Populars de la Diputació de Barcelona.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6879 Relats

1179 Comentaris

5314183 Lectures

Valoració de l'autor: 9.68

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com