Quins temps, aquells! (i tres SHS resolts pas a pas: SHS0060, SHS0108 i SHS0150)

Un relat de: Joan Colom
N'estic fins al capdamunt, de tants dits assenyalant-me i de tantes rialletes malicioses o, pitjor encara, displicentment condescendents. I també de tantes intantànies: anys enrere, aquesta afició compulsiva era típica dels visitants orientals que, càmera en mà, s'afanyaven a treure'm una foto cada cop que la guia del grup s'ocupava de mi, però ara, amb aquests mòbils multiusos, molta més gent s'hi sent obligada.

Acabada de cisellar, fa uns sis-cents cinquanta anys, m'omplia d'orgull copsar un respecte generalitzat vers mi i les meves veïnes. En els infants, que no gosaven apropar-se per veure'ns millor i que només ho feien si es podien resguardar rere les faldilles de les mares, el respecte es convertia en temor.

Quins temps, aquells, que ja no tornaran! Decididament, els d'ara no són bons per a una gàrgola.



Exclusiu per als aficionats als Sudokus Hexagonals Simètrics:

He passat l'equador dels tres-cents SHS que pensava oferir-vos i, com que la utilització dels enllaços directes a cada mitja dotzena de SHS (enunciats i solucions) que vinc adjuntant a cada relat, d'ençà que amb l'amic Jaume vam decidir de fer-ho (veieu el relat "Biblioteques, picaresca i Sudokus Hexagonals Simètrics (SHS 1 al 6)" publicat el 11-02-2019), tenen la particularitat de no deixar rastre en les estadístiques del blog, no sé si la participació deu ser alta, mitjana o baixa. Si us he de ser sincer, sospito que deu ser baixa o nul·la, perquè tampoc he rebut comentaris públics ni missatges electrònics privats que expressessin opinions o dubtes sobre aquest joc. D'altra banda penso que algú deu haver provat de resoldre SHS fàcils i normalets, que potser no se n'ha sortit sempre i que aparèixer com a mal jugador en públic, pel fet de ser el primer en fer una pregunta o demanar ajut, és una cosa que no agrada a ningú. Així doncs, tot maginant-me quin tipus de precs em podrien fer aquests jugadors anònims que no s'atreveixen a donar la cara, de seguida se me'n va ocórrer un: que podria publicar alguns SHS resolts pas a pas?

Qui em demanés això estaria carregat de raó, tant més com que és un joc nou, del qual no trobareu cap tutorial fora dels que jo mateix, pare de la criatura, hagi preparat. Doncs, com que més val tard que mai, aquí en teniu tres. Però, abans de posar-vos-hi, un advertiment: contra el que semblaria més raonable, no els he triat dels fàcils sinó entre els difícils. Ho faig així perquè crec que aquests donen més joc que els senzills, faran perdre la por als qui ja s’hagin atrevit amb els fàcils i normals i, sobretot, permetran distingir entre tres tipus de SHS difícils (i aquí, on escric "difícils", llegiu "més llargs de fer"):

A) Aquells en què la segona fase (la de resolució, en sentit estricte) és llarga, però es pot culminar per via deductiva sense necessitat de recórrer a cap tempteig de valors. Exemple: SHS0108 (per veure'l resolt pas a pas, fes clic aquí).

B) Aquells en què la resolució no es pot completar per via deductiva i cal temptejar valors alternatius en algunes cel·les irresoludes. Exemple: SHS0060 (per veure'l resolt pas a pas, fes clic aquí).

C) Aquells en què la primera fase (determinació prèvia de l’eix de simetria) és llarga perquè, si no encertem l’eix a la primera, caldrà emplenar moltes cel·les abans d’adonar-nos que no hi havia solució. Exemple: SHS0150 (per veure'l resolt pas a pas, fes clic aquí).




Comentaris

  • Resposta:[Ofensiu]
    Joan Colom | 26-09-2019

    Hola, Unicorn Gris!

    Atès que les teves opinions d'aquí i del relat "El pobre Sant Elm, patró dels marins (i SHS 109 al 114)" són molt semblants, m´he permès de refondre les respostes en una de sola, que trobaràs en els comentaris al relat esmentat.

  • Quin relat més curiós... i bastant bo!![Ofensiu]
    unicorn_gris | 19-09-2019 | Valoració: 9

    Joan Colom, et felicito. Bon relat. Bastant bo.

    Si l'he entès, es refereix a solucions a problemes com el Sudoku o a ser una gàrgola que vulguis semblar preciosa.

    No l'he entès tampoc molt, el relat, però m'ha semblat entretingut, alhora que no massa llarg, i he passat una estona entretinguda, de debò.

    Ens veurem per Relats. Salut!!