La meva amiga Paula

Un relat de: Leela

La Paula és la meva millor amiga. Ens coneixem des de que teníem deu anys i anàvem plegades a l'escola. Vam passar l'adolescència juntes, compartint totes i cadascuna de les nostres experiències: des de les primeres erupcions cutànies típiques de l'edat o el nostre primer xicot, a d'altres més dures com l'aparició del gos de la Paula al jardí, mort, en estranyes circumstàncies o la del meu pare fa uns anys. Va ser llavors quan vàrem fer les típiques promeses de que ens casaríem el mateix dia i que les nostres cases estarien una al costat de l'altra, de manera que els nostres futurs fills poguessin créixer junts, amb l'idea de no separar-nos mai.

***

Aquest matí han trucat a casa. Confiada, he baixat a obrir corrent. Eren dos homes d'una quarantena d'anys força atractius i amb uniforme. La senyora Maria estava darrera d'ells amb la cara enrogida. Em mirava amb uns ulls plens de ràbia i no parava de sanglotar. Un dels homes duia el Bobby, o el què quedava d'ell, embolicat en una tovallola plena de sang. L'altre home m'ha preguntat, assenyalant una destral enorme, que si era meva. Li he dit que no. La senyora Maria ha començat a cridar i m'ha dit que era una mentidera, que tothom sabia que jo estava boja, que des d'abans de morir el meu pare ja feia coses rares, que parlava i gesticulava sola i que feia molt de temps que m'haurien d'haver tancat.

***

Ara sóc en una habitació blanca i la porta està tancada. He cridat perquè m'obrin, però no em fan cas. Tinc fred i una mica de por. No sé per què tinc molta son. No sé on sóc.... Per sort la Paula és al meu costat. Ella mai m'ha fallat.

Comentaris

  • Una història molt dura i ben trabada[Ofensiu]
    Autobahn | 21-11-2007 | Valoració: 10

    Em sap greu però penso que sóc encara més bleda que la Allan Lee (perdona, si ho llegeixes :D) en això dels comentaris i només comento lo que de debó m'agrada. Les meves úniques crítiques acostumen a ser als relats que m'agraden moltíssim però hi veig un "però" que farien que m'agradés més, però això, a la llarga, penso que és bastant estèril perquè -com als crítics- a un sempre li agradrà això i al'altre no.
    Bé, després del rotllo, no podria analitzar el conte millor que com ho ha fet l'Atram (collons, avui tinc el dia pilota, què em passa?)
    Com ella, el que més destacaria és amb la facilicitat que sembles emprar l'el·lipsi i el partit dràmatic que li treus, no tan sols amb els tres salts en el temps, marcats pels paragrafs separats amb els asteriscs (que molestaven a no se qui, en un dels relats que vas fer -realment, cadascun de nosaltres tenim unes manies més absurdes- i a mi, ves, els trobo una senefa prou mona, ves :D) la quotidianitat aparent de tot plegat, sempre emprant un llenguatge elegant i senzill: mai forces el vocabulari ni amb paraules grandilocuents, ni paraulotes; no utilitzes efectismes, ni et recrees en obvietats espectaculars.
    Un relat, com els que ja ens tens acostumats, en el que confies en la inteligència, concentració i capacitat de deducció del lector, sense apel·lar a la seva pedànteria, creant situacions o comentaris entre lectors que -amb molt de gust estrangularia- de l'estil "mira veus, el que vol dir és això. El que passa és que tu no has llegit a Brnwskfk i això és una picada d'ull que només fa gràcia si l'has llegit, saps?", mentre l'interlocutor se sent una espècie d'escarabat ignorant. Si que hi ha algú que es pugui despistar (ostres, jo mateix em vaig despistar! :D) en el relat del Sherlock i el Watson, per exempl,e però penso que utilitzes uns personatges que formen part de l'imaginari col·lectiu universal i, si no se sap de qui s'està parlant, ja millor que tanquem la paradeta i ens suicidem tots plegats.
    Moltes gràcies pels teus relats :)

  • amics invisibles[Ofensiu]
    atram | 26-02-2007

    ens presentes primer una història clàssica d'adolescents, passant aquella època que es diu que tothom passa, en què ens enamorem de d'un amic del nostre sexe, sense necessitat de ser homosexuals. Es comparteix tot. S'estima, s'experimenta. Amb el dolor, i la violència.

    Ens presentes la història en 3 (per mi 4) situacions temporals:

    El passat remot:
    Petites traces de la bogeria, a través de la mort: primer un gos, deprés un pare. Això ja és més gros. Però pensem estar veien una història ingènua d'adolescents.

    El passat immediat:
    Canvi d'escenari, canvi de punt de vista. Al final del paràgraf se'ns comencen a obrir els ulls. És una història tràgica, de soledat i bogeria.

    el present:
    Habitació blanca. Angoixa, incomprensió, por. Malaltia irremediable. Condemna perpètua a incomunicació i soletat.

    Futur:
    Inexistent. Zero. Blanc mut i sord etern.

    Quin infant abandonat no ha imaginat un amic indivisible per a jugar-hi, i fer-li companyia?

    Em recorda una mica al meu relat d'"infidelitats o bogeria", la traça del discurs des de la normalitat (punt de vista de la protagonista) a la bogeria latent (punt de vista del món enfrontada a ella).

    Impecable narració.
    Una abraçada, Leela!
    atram.

l´Autor

Foto de perfil de Leela

Leela

81 Relats

639 Comentaris

125318 Lectures

Valoració de l'autor: 9.83

Biografia:

Totes les persones grans van ser nens (encara que poques d'elles ho recorden)

El petit príncep. A. de Saint Exupéry



********
El meu e-mail:
leela.arc@gmail.com

********

Foto: Leela
(Futurama, de Matt Groening)