Entrevista: JOAN FUSTER. ¿Marènia vs. Països Catalans? (Esquetx 'MAEMEUA').

Un relat de: Joanjo Aguar Matoses

"JOAN FUSTER. ¿MARÈNIA vs. PAÏSOS CATALANS?" (GUIÓ DE L'ESQUETX).
INCLÒS EN LA SECCIÓ DE "LES TERTÚLIES DE CA FUSTER".

PER AL PROGRAMA "MAEMEUA", DE SUECA TELEVISIÓ.
(Sueca, 7 de maig del 2006. Joanjo Aguar Matoses).

____________________________________

(Es veu a Joan Fuster mig dormint, fent carasses, com amb malestar. De sobte es desperta).

- FUSTER: ¡Cristo! ¿Ja esteu ací? Estava tenint un malson, perquè hui em toca entrevistar a un personatge suecà un tant peculiar. Un... "personatget" (amb menyspreu) que pretén usurpar el meu lloc, arrabassant-me el privilegi d'haver encunyat el nom de la nostra pàtria. Aquest... mmm... "individu" es diu J.J. Joanjo, i ens acompanya esta vesprada per a explicar la seua "inexplicable" teoria. A veure... J.J. Joanjo, ¿tu què vols aconseguir amb tot aquest, diguem... "femer"?

- J.J. JOANJO: Bon dia, Joan. Tranquil, que jo no vull desbancar-te, ni res d'això. (Pausa). Però, abans de tot, dir-te que és un orgull conéixer-te personalment. M'havien parlat molt de tu i dels teus llibres, i n'he llegit uns quants, però, fins a hui, encara no havia pogut intercanviar opinions amb una figura tan important. Moltes gràcies per haver-me convidat a ta casa i al teu programa. I gràcies també als de MAEMEUA, ¿com no?

- FUSTER: Una mica "pilota" sí que eres, sí. A veure... ¿Com és això que vols erradicar o acabar amb el nom de la meua criatureta, els benvolguts "Països Catalans"? ¿Quina és la teua insensata proposta?

- J.J. JOANJO: Mira, jo no vull erradicar res. El que passa és que ja estic fart de què, cada vegada que parle amb els meus amics de coses polítiques, de cada dos per tres algú d'ells es rebote i em diga: "¡Je! ¿I per què li dius PAÏSOS CATALANS? ¿Per què no PAÏSOS VALENCIANS, eh? ¿Que nosaltres som menys que els catalans, o què?" Home, això, al final cansa un poc, la veritat.

- FUSTER: Jo ja duc anys i anys emprant eixa expressió, i no tinc cap inconvenient.

- J.J. JOANJO: No. Tu no, perquè sempre estàs envoltat de gent que et venera i que et col·loca en un altar, o dins d'una urna a prova de bombes. (Pausa breu) ¡Vaja, perdona!... Que sí que te'n posaren dues... els putos anticatalans. Però, ¿i tots els que volem tindre una vida normal i hem de conviure dia a dia amb els blavers i espanyolistes més irracionals? ¿Què fem?

- FUSTER: Home. Doncs aguantat, com fa molta gent. I utilitza eixe nom en privat, si és que tens vergonya.

- J.J. JOANJO: És que ja estic fart d'amagar-me, Joan. Ja saps que jo crec, igual que tu, en la unió de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears... i Pitiüses, que sempre ens oblidem de les pitufes...

- FUSTER: ¿Llavors, quin problema hi ha?

- J.J. JOANJO: Que no em sent còmode dient-li "Països Catalans".

- FUSTER: ¡Cristo! ¿I com vols dir-li, home? ¿Amolla-ho d'una volta, xè?

- J.J. JOANJO: Jo vull dir-li "Països Marencs".

- FUSTER: ¿Països del Mareny? ¿I això què té que vore amb els Països Catalans?

- J.J. JOANJO: Països del Mareny no, "Països Marencs". O "Marènia", que és més boniquet encara.

- FUSTER: Serà tan boniquet com vulgues, però ¿què collons té que vore una cosa amb l'altra?

- J.J. JOANJO: El nom, no res. Però la resta del conjunt és el mateix.

- FUSTER: ¿Estàs exigint que abandonem tothom els nostres estimats "Països Catalans", i els rebategem, si no m'equivoque, com a "Països Marencs"?

- J.J. JOANJO: O "Marènia", que està més guai. Però és simplement una proposta. Cadascú que faça el que vulga. El que jo suggerisc és que, si algú creu en eixa unió política, però no li convenç el nom de "Països Catalans", d'ara endavant pot dir-li "Països Marencs", si li dóna la gana.

- FUSTER: ¿I açò no podria crear algun conflicte?

- J.J. JOANJO: ¿Que el conflicte no està creat ja? Jo el que voldria és acabar amb ell. I, si el mot de "Països Catalans" desperta tanta repulsa entre els valencians, ¿per què no buscar un terme més neutre, que no faça predominar a Catalunya sobre València i les Illes? Doncs això he fet jo: Llançar un altre nom a l'aire, a veure si li agrada més a la gent.

- FUSTER: I, una qüestió que em té intrigat, ¿d'on ha sorgit aquesta accepció? ¿D'on l'has treta? ¿En quins estudis bibliogràfics, històrics o arqueològics et bases per a difondre tal heretgia onomàstica?

- J.J. JOANJO: Me l'he inventat jo sol.

- FUSTER: ¡Cristo! ¿Què dius? ¿Com pots inventar-te el nom del teu país? Per a instaurar-lo, cosa poc probable, afortunadament, caldria demostrar que les seues arrels pertanyen al subsòl més profund de la nostra història com a poble, i com a realitat nacional.

- J.J. JOANJO: O no. ¿Per què? Mira, ho he pensat durant anys, i totes les alternatives que hi havia donaven sempre peu a confusions. O no em semblaven boniques ni unificadores. Ni Països Catalans, ni Països Valencians, ni Llevantins. Ni fins i tot BACÀVIA, la proposta de Nicolau Primitiu. Mira, un altre suecà, per cert. Jo també he jugat, com ell, amb combinacions de territoris: CATVALILL, BALCAVAL, BALCÀCIA, VALBALUNYA, VALCALEARS... I no he tingut èxit. Per això vaig provar amb altres nexes d'unió. Primer li vaig dir "Països Anencs", que vaig extraure del nom dels habitants, com Principencs, Regnencs i Illencs, perquè tots acabaven amb "-encs"...

- FUSTER: (Amb sorna) Així que amb "-encs", ¿eh? Molt fonamentat, això és. Científic i rigorós, sí senyor...

- J.J. JOANJO: Espera, espera. Després vaig experimentar amb la mar comuna, la Mediterrània, i em van eixir els "Països Mediterranis", "Medetans", "Meditans"...

- FUSTER: Meditar, sí que meditaves, sí. I escolta, xiquet... ¿els dissabtes per la nit no eixies a buscar femelles, com toca?

- J.J. JOANJO: Home, clar. Igual que els meus amics. Però el diumenge seguia pensant en el mateix tema.

- FUSTER: ¿En quin tema? ¿En la reproducció humana, o en la qüestió nacional?

- J.J. JOANJO: En les dos coses alhora. Però és que amb les xicones no tenia èxit.

- FUSTER: ¿I en l'onomàstica sí?

- J.J. JOANJO: ¡Vaja! No ho sé. Al meu entendre... sí. Espera, deixa que t'ho acabe d'explicar... Mira, gràcies a pensar en la Mediterrània, del MARE NOSTRUM vaig arribar al nom de "Països Marencs", després a "Marènquia" i finalment a "Marènia". ¿Què et sembla? És un terme de nova creació, que fa referència a la mar, una cosa compartida pels tres països, i sense elements històrics, culturals o geogràfics que induïsquen a enfrontaments. A més, "Marènia" té un disseny acurat i atrevit, que podria entrar-li bé a la gent. Eixe era el nom que jo buscava per al meu país. I ara el presente al món. Bo, crec que ja està tot el que volia dir. ¿Què et pareix?

- FUSTER: Home, que crec que m'estàs venent una moto d'última generació. I jo ja no estic en edat de conduir... A més, que ja es va fent tard. Però encara tinc un dubte que em volta pel cap, J.J. Joanjo. ¿Quina seria la capital de Marènia? ¿El Mareny de Barraquetes, el Mareny de Vilxes o el Mareny Blau?

- J.J. JOANJO: No, no, sense el blau. Sense el blau... que ja està bé de mals rotllos. I, la capital... doncs no ho sé. La que decidisca la gent. També podria tindre'n tres compartides, com Barcelona, València i Palma de Mallorca. O podria establir-se una altra ciutat com a nova capital.

- FUSTER: ¿Ah, sí? ¿Com Sueca, Corbera... o l'Alguer, no?

- J.J. JOANJO: ¡Vaja, l'Alguer! ¡No ho havia pensat! (Fuster es pega una palmada al front, penedit per haver-li-ho suggerit). Seria interessant... si volem difondre la nostra llengua a tota la Mediterrània.

- FUSTER: Clar, clar... Bo. Deixem-nos ja de destrellats, que se m'està fent tard i haig de preparar-me el sopar. Bé, J.J. Joanjo, no és que et desitge sort amb la teua proposta, però tu fes el que vulgues. Si creus que has de continuar per eixe camí, endavant. Però faena tens... Ara, que almenys tu ofereixes alguna cosa original. Xè, xè, que bona falta fa hui en dia... (I després, dirigint-se als espectadors). I respecte a vosaltres, estimats contertulians sense veu ni vot, us haig de dir...

- J.J. JOANJO: Una cosa, una cosa. ¿Podria saludar un poc a la gent? És que ja que estan ací les càmeres m'agradaria...

- FUSTER: Bé, bé, fes el que et done la gana. Total, ja estàs acostumat...

- J.J. JOANJO: Gràcies. Bo, doncs voldria saludar als del Casal Jaume I...

- FUSTER: ¡Ah, sí! El meu amic Eliseu...

- J.J. JOANJO: Humm... No el conec personalment, però... dóna igual. També voldria saludar als de la Penya La Caseta, que són els meus amics de la colla, als Júniors del Carme...

- FUSTER: I a Paco i al capellà de Sant Pere també, ¿no? (En to condescendent).

- J.J. JOANJO: També, clar. I al meu cosí Javier, a Nora la xicotiua, a Isidre Crespo, a Víctor Alexandre, a Vicent Partal, a Juli Esteve, a Simeó Jordan el d'Edeta.org, a Isabel Torrents i Sala, de Font Rubí, a Núria Aleixandre, a Cris la d'Algemesí, a...

- FUSTER: Sí, home, sí. Només et falta saludar a la filla del Jardi.

- J.J. JOANJO: ¿Que qui és eixa? ¿Està bé o què?

- FUSTER: Deixa-ho estar, deixa-ho... Ja n'hi ha prou. (I es gira de nou cap als espectadors). Bé, senyores i senyors, com anava comentant abans d'aquesta... interrupció, els haig de dir adéu i fins una altra vesprada. Ens veiem ací a ma casa, en poc menys d'un mes,... com sempre. Salut,... i força al... canut. (Es beu un glop de whisky).

______________________
Sueca, 7 de maig del 2006.
Joanjo Aguar Matoses.
___________________

LLISTA ADICIONAL D'AGRAÏMENTS DE J.J. JOANJO (Per a incloure al final del programa):

SMS DE J.J. Joanjo: ¡Ah! Se m'oblidava. També volia saludar a Alfred i Clara, a Josep Alfred, a Hèctor el del Casal, a Endika el basc moixaranguer, a Gonçal (únic en el món), a Daniver Asis Ternes, a
Joan Josep Baldoví, a Pep Cortell, a Nikolai Zherra, a Deivid Fiera Fïhrer, a Danny Muhri, a Xav-el-Marteh, a Enric Bèndit, a Henry Serra, a Visantiko i Angeliues, a Giuseppe di'l Roussillionne, a Sanmpy i Karmeh, a Salvattore il Col·legianno, a Giuseppe Michelle Matisses, a Giorgio Rondha i family (que va en augment), a Aurora i Vincent d'Adorian, a Sarah Bellíssima, a Guadaluppis, a Karly Gandeia, a Montdu, als de la Nova Moixaranga d'Algemesí....
___________________________________
______________________________________


ACÍ TENIU ALGUNS ENLLAÇOS, PER SI VOLEU VEURE EL PROGRAMA TAL I COM VA QUEDAR MUNTAT. (L'entrevista està a partir del minut 18:00).


VISUALITZACIÓ DIRECTA:
http://video.google.es/videoplay?docid=-2030820399751822349&q=maemeua


DESCÀRREGA DEL VÍDEO (per a conservar-lo en l'ordinador):
http://www.pellofets.tk/
INSTRUCCIONS: Dins la pàgina 'www.pellofets.tk', hem de descarregar-nos el programa 7 (que equival al 8, en realitat), punxant en cadascuna de les tres 'X', per a després extraure l'arxiu de vídeo amb el WINRAR. Aquest descompressor ja s'encarregarà d'apegar els tres trossos baixats per separat.


DESCÀRREGA DEL VÍDEO MITJANÇANT L'E-MULE. ENLLAÇOS ED2K:

MAEMEUA 8 (Fuster-Marenia. Minut 18) Sueca. Maig, 2006.wmv

ed2k://|file|MAEMEUA%208%20(Fuster-Marenia.%20Minut%2018)%20Sueca.%20Maig,%202006.wmv|22016837|BEC320DA6DA5F9C8E3CB67F7D06FEFF1|/
___________________

maemeua 8 (Teletraició).wmv

ed2k://|file|maemeua%208%20(Teletraici%C3%B3).wmv|22016837|BEC320DA6DA5F9C8E3CB67F7D06FEFF1|/
___________________________


INSTRUCCIONS PER A DESCARREGAR MITJANÇANT ELS ENLLAÇOS ED2K DE L'E-MULE:

Per a baixar-t'ho, primer hauràs de tindre l'eMule obert. Llavors, fes el següent:

1) Selecciona la línia on està escrit l'enllaç ED2K. (Que el text quede en blau).
2) Prem CONTROL + C
3) Apareixerà un quadre de diàleg on posa: "Enllaços ED2K: ¿Afegir estos enllaços ED2K per a descarregar?"
4) Fes clic en "Sí"
I ja està.


També existeix esta altra forma, per si no funciona l'anterior:

1) Mantenint l'eMule obert, selecciona la línia on està escrit l'enllaç ED2K. (Que el text quede en blau).
2) Prem CONTROL + C
3) Ves a l'eMule, a la finestra on posa "Tràfic". Fes clic en qualsevol part de l'àrea blanca de la finestra, i prem CONTROL + V. (Açò inclourà l'enllaç de l'arxiu en la llista de descàrregues, i començarà a baixar-se de 'Sant Internet').
I ja està.
____________________________


Comentaris

  • Fuster, Joanjo i Marènia. El trio de la llenya.[Ofensiu]


    Si voleu riure-vos una estona, cliqueu a aquest tio monya. Un enllaç de vídeo més al canto.

    Fuster, Joanjo i Marènia. El trio de la llenya.


    http://www.youtube.com/watch?v=c0-SbpSl0XU


    Les tertúlies de ca Fuster - Mãemeua - 3ª Part
    www.youtube.com
    Tercer recull de gacs dedicats a Joan Fuster, del programa Mãemeua de TeleSueca..

    ________

    Braveheart Blaver

    http://www.youtube.com/watch?v=VrUtBwgusNc
    ________


  • Fotos meues de Sueca, València i voltants[Ofensiu]




    ____________________________


    Podeu veure fotos meues de Sueca, el meu poble, i dels seus voltants, en esta pàgina:


    http://www.flickr.com/photos/joanjo_aguar_matoses/sets/72157618477002096/



    Imatges de València Ciutat, també n'he publicat ací:


    http://www.flickr.com/photos/joanjo_aguar_matoses/sets/72157618387881753/


    Sou lliures de baixar-vos-les a tamany original, si us agrada alguna per conservar-la, difondre-la o, fins i tot, emmarcar-la al corredor o al saló de casa. Per mi, seria un goig. ¡Total!

    Bon profit al visionat.


    MÉS FOTOS MEUES:


    http://www.flickr.com/photos/joanjo_aguar_matoses/sets/


    ____________________________

  • Tens raó, 'per a gustos, colors'[Ofensiu]



    Tens raó, rnbonet, 'per a gustos, colors', i jo he exposat el meu cromatisme personal d'una forma humorística, per tal que resulte més agradable de llegir.

    Si esteu d'acord amb mi o no, això ja és elecció vostra.

    Joanjo, de Sueca, País Valencià, Marènia, Unió Europea

  • el trobo[Ofensiu]
    ANEROL | 19-09-2008

    divertit i amè el diàleg. ben portat, amb agilitat. Es manté el somriure

  • No sé...no sé....[Ofensiu]
    rnbonet | 19-09-2008

    ...si els termes -i les invocacions- de Fuster haguessen estat aqueixes que ens encolomes. De ben segur que no!
    Jo també sóc de Sueca, de la Ribera Baixa (del "Devastador") i, per suposat, del País Valencià.
    No estic, de ben segur, al teu costat: 'MARÈNIA' no m'agrada. Què li anem a fer! Els sudamericans diuen que 'para gustos, colores'. Així que...
    Salut, rebolica.... i Sueca avant!

  • Mals pronòstics[Ofensiu]

    Sí, a mi també m'agradaria un POLÒNIA o KRAKÒVIA a la valenciana. Segur que ens pixariem de riure.

    Però no el tindrem en uns quants anys o dècades, segons la perspectiva que veig.

    Llàstima que els auguris siguen tant foscos.

  • F. Arnau | 28-04-2007 | Valoració: 10

    M'ha agradat el to irònic i humorístic de la teua entrevista. També he gaudit del reportatge televisiu...
    Quina llàstima no poder veure programes d'aquesta mena (com Polònia pe.) a la televisió que paguem entre tots (Canal 9). Sembla que tan sols la financien ells (PP).
    Per cert, qui defensa els drets dels televidents, o com es digui, en el cas del tancament de TV3?
    Una abraçada!
    FRANCESC

  • ginebre | 26-04-2007

    es molt molt divertida aquesta conversa i dóna per pensar i anar fent.
    Miraré de veure el programa en algun dels enllaços que deixes.
    Gràcies!

l´Autor

Foto de perfil de Joanjo Aguar Matoses

Joanjo Aguar Matoses

204 Relats

246 Comentaris

249909 Lectures

Valoració de l'autor: 9.30

Biografia:
Sóc de Sueca, poble situat a la Ribera del Xúquer, al País Valencià i, per tant, a Marènia (com li dic jo) o Països Catalans (com li diu la resta del món).