Cròniques civicopolítiques

Un relat de: salvatore vinyatti

Som al segle XXI d. de C. Tota la Vallcàrcara és ocupada pels Barcinonensis-Laietanus. Bé tota no! Una part del Districtum Gracia-Graciorum de Barcino encara resisteix; són els pobladors de Vallcarcum, Coll,Penitentum,Salutem, Sanctè Isabelus, que s'havien federat en la Plataforum Coll-Vallcarcum Nortem i resistien davant el govern Triunviratus Nobilis, que manava a Barcino i també a la Catalonia Sud et Nortem.

La plataforum exerceix durant molt temps razzies i lluites aferrisades contra els legionaris de Graciorum, no obstant això, s'endevinava un pacte de pau que començava després de l'arribada del Proconsul Ricardus Martini, en nom de la República Triunviratus del Districtum. Malgrat la bona disposició, va haver d'enfrontar-se a les protestes dels poblats bàrbars per les " Opus Metrorum", forum Lesseps, et transportatuti Bus-quàdriga Pere Virgilius, i el Parcus deambulatorius Tres Túmulus, i el Parcus Crucis Coll, i també la remodelació de la " Zona Hospitalae Militar et Farigolae" afectada per una inter via de connexió amb els poblats del nord, camí cap el Coll; on les domus existents les havia comprat per a l'especulació i inversió l'empresa "Opus Nunix et Navarrum", que tenia en peu de guerra el poblat bàrbar ja que la zona era de " veritas privilegium". El Proconsul va haver d'explicar als bàrbars i fent-los contemplar sota "terminus ad lex" un pla cívic-econòmic per les urbs del nord, que deurien beneficiar les civis de Vallcarcum Nortum. Va instaurar el " Consilium de barri" i el " Consilium de Districtum", així va obtenir informació d'allò que volien els bàrbars del nord (cosa inhabitual a l'època) i va néixer una gran idea per a les identitatis et costums de tots els pópulus afectats. Així que, va fer una magna reunió perquè els bàrbars organitzessin una "Magna Festa Maior" de forma unitatis et consemsum tutis!
I la idea va ser acceptada pels druidarectorums bàrbars. Perquè era una gran idea ja que uniria els poblats bàrbars del nord i podrien fer front comú més endavant.
Així, es mantenia una pau que podria ser duradora amb el Districtum i la gran urb Vila Gracia-Graciorum. Amb la reunió dels cabdills del Coll, Vallcarcum, Penitents et Salutem. Esl druidarectorums i iniciats van acceptar-ho, però demanaven primer fer una experiència a priori. La última gran reunió - prius anno- fou per definir si feien el "Consilium Segregationem Independentus Graciorum Nortum" Però els grans druides demanaven al pópulus "col.loquium et tranquilitatis" fins que el Proconsul demostrés amb fets les promeses dels pactes: de "pax opus et progressum" . Per primera vegada un Proconsul obté la col.laboració dels poblats de Graciorum Nortum.
Pax pulcra est! Propino et vinum del Priorat del Coll.
Coll-Vallcarcum, post solstici d'estiu de MMIV.

(Crònica de Salvatorix I )

Comentaris

  • RELAT CENT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![Ofensiu]
    Marc Freixas | 29-07-2004 | Valoració: 10

    Salvatore :

    primer de tot, felicitats pels teus cent relats;
    cent raons per donar-te el meu vot,
    cent raons per deixar-me que et llegeixi,
    i cent raons per regalar-nos poesia, amb les millors de les teves paraules.

    Demano des d'aquí, disculpes a tu Salvatore, i també a tots els altres relataires, per no donar massa comentaris en aquests últims dies;
    he tingut problemes amb l'ordinador, i només tenia temps per posar poemes i tancar-lo, perquè tenia un defecte a la pantalla, que no em deixava llegir bé els vostres relats, encara que de totes maneres n'he pogut comentar algún, anant molt depressa.

    ( se'm quedava la pantalla de color blanc com la llet, i les lletres semblaven invisibles perquè no les veia )

    Ostres!!!
    En podria fer un relat d'això, oi?

    Deixant de banda aquest fet, ara ja em sento més tranquil, i puc continuar el meu camí.

    FELICITATS SALVATORE!!!
    UNA ABRAÇADA D'EN MARC, DESDE L'ALTRA CANTÓ DE L'ORDINADOR.

    ENS VEIEM A LA TROBADA, I SALUT.

    Ah, per cert :

    el relat no m'ha desagradat, però tampoc l'he acabat d'entendre del tot.

  • Curiós[Ofensiu]
    Vicenç Ambrós i Besa | 27-07-2004 | Valoració: 10

    Ídem missatge anterior.
    He intuït més o menys una història, però la crònica autèntica m'intriga...
    Una dosi d'humor i d'ironia equival, per a mi, a passar una bona estona (o, millor dit, una bona lectura, en aquest cas). Un 10 per Salvatorix I (NOTA: m'encanta l'inspiració asterixiana ja que sóc un gran "fan" d'Astèrix i Obèlix!)

  • És graciós i ocurrent.[Ofensiu]

    És graciós i ocurrent.

l´Autor

Foto de perfil de salvatore vinyatti

salvatore vinyatti

227 Relats

336 Comentaris

372319 Lectures

Valoració de l'autor: 9.58

Biografia:
Graduat en Arts Aplicades, decorador i dissenyador de mobles,actualment administratiu. Tinc interessos artístics, literaris i socials. Editor de butlletins de varies associacions veïnals, i de dones ( A.Veïns) Animador sociocultural i dirigent veïnal. Tinc interessos poetics i organitzo el Premi Grau Miró de relats hiperbreus a través de la A.Veïns del meu barri. Els meus poemes expressen temes d'amor,defensa de les dones i infància, temes socials, contra la guerra i també relats i poemes erotics.
( tanka/hayku/poema triangular/ etc. La literatura és el meu últim estadi artistic el qual desitjo poder i assolir-lo amb satisfaccions i amb més coneixements culturals per al gaudi de la meva vida personal i artistica.