TORRE DE LES VILES. RUPIT I PRUIT. OSONA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Retratava entre el fullatge tardoral la dita Torre de les Viles, al terme de Rupit i Pruit, de la que ens explica la fitxa tècnica que és un edifici de planta quadrada coberta a quatre vessants amb una torreta al centre, de secció quadrada i coberta a quatre vessants. Al centre de la façana, que mira vers la carretera d'Olot, s'eleva un capcer triangular, al davant del portal hi ha una balustrada a la qual s'accedeix mitjançant uns graons de pedra. Les obertures són de forma rectangular. Consta de planta baixa i dos pisos, els quals són marcats amb impostes de totxo. A la part posterior hi ha tres portals d'arc de mig punt. És construïda en lleves de pedra sense polir, totxo, ciment i els teulats són decorats amb fusta.



La torre forma part del patrimoni de les Viles - la casa pairal està situada uns metres més avall - i per les característiques constructives es pot datar com un edifici del segle XIX o de principis del XX. no trobava enlloc les dades del mestre d'obres i/o arquitecte, autor del projecte.

Llegia que els propietaris de les Viles conserven documentació des del segle XII; aquest conjunt de cases arribà a tenir nou masoveries. Els llinatges de les Viles seguí sense interrupció d'hereu a hereu fins l'any 1860, moment en què la pubilla del mas va contraure matrimoni amb Marià Bojons de Sala i de Tortadès, a la mort del qual la viuda es casà amb Joan Fatjó i Borrell, perdent-se així el cognom del llinatge; l'any 1949 amb motiu del Centenari de Jaume Llucià Antoni Balmes i Urpià (Vich, Barcelona, 28 de agost de 1810 - ibídem, 9 de juliol de 1848) , que va morir a la casa Bojons de Vic, el general Franco s'instal·là en aquesta casa i concedí el privilegi a la família d'ostentar novament el cognom compost de Viles-Fatjó. L'hereu actual viu a la casa i continua les tasques de pagès.



A l'ermita de Sant Llorenç Dosmunts, que està prop de la casa, no s'hi pot accedir des de les Viles, almenys jo trobava el camí tancat.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail. com

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5460029 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com