Secessions independentistes del Segle XXI

Un relat de: Josep Bonnín Segura

Sembra vents i recolliràs tempestats. I la flaire de Kosovo i la seva independència no ha agradat a ningú. Ho diria que és contagiós.
És com a complicat trobar tota la informació sobre el que està passant amb Rússia i Geòrgia amb el tema d'Ossètia del Sud. La primera realitat són els morts per res: entre 1600 fins a 2000 persones poden haver mort, per una qüestió de poder. I al mateix temps de petroli i gas. Bona és USA per no saber a qui li dóna suport, en aquest cas és clar a Geòrgia igual que la Unió Europea, perquè el fantasma del independentisme s'ha de controlar prou bé. Que Ossètia del sud, faci un referèndum per independitzar-se de Geòrgia i el 92 per cent dels vots doni suport, és un senyal prou important. Tot i que Geòrgia el veu dins la il·legalitat constitucional. Això per les nostres contrades de l'estat espanyol fa coure a qui donen suport a un estat centralista: clar és que l'executiu espanyol no ha reconegut com a estat sobirà i independent a Ossètia del Sud, faltaria més. Curiós que països com Frància ( amb el cas cors) l'hagi reconeguda. Motius prou importants deu tenir Sarkozi.
El conflicte és prou enrevessat, i arribar a esbrinar quin del dos bàndols: Geòrgia o Rússia, amb els suports dels diversos països, està conculcant el Dret Internacional, es fa un tant complicat, ja que es barregen molts d'interessos.
Cada un dels contendents posa sobre la taula els seus arguments. Per a Geòrgia els atacs és una qüestió de restaurar la constitucionalitat i l'ordre públic. Per l'altre costat Rússia es mostra com a protectora dels ciutadans russos que viuen dins dues regions de Geòrgia: Ossètia del sud i Abkhàzia i pretén que la seva independència sigui reconeguda internacionalment i que s'uneixi amb Ossètia del Nord que, a part de ser una de les regions més riques del Caucas, es troba baix el seu empar.
Ningú diu la veritat completa i tothom empra eufemismes .Els interessos polítics i econòmics de cada un, ni dels països que donen suport als dos contendents,es posen sobre la taula; i amb la quantitat de desinformació intencionada, el que pretenen és que fem una anàlisi simplista: Declarar "els bons" uns i els "dolents" els altres. Mentre qui rep són els ciutadans civils que són assassinats amb consentiment de la Comunitat Internacional, com en moltes altres situacions.
Putín no fa res manifestà a una agència que: "Geòrgia ha donat un cop mortal a la seva integritat territorial". I va afegir que: "Des del punt de vista legal, les accions de Rússia a Ossètia del Sud són absolutament legítimes. L'acció de càstig de Rússia és de vergonya i ningú piula massa.
Un altre país que sembla que s'ha mogut és Israel. I em direu, què compta Israel en aquest conflicte?. Doncs que una de les empreses més importants en la fabricació d'armes, fins fa poc les estava proveint a Geòrgia. I de cop i volta s'ha aturat per no fer enfadar massa al "os rus"; ja que aquest també pot proveir d'armes més sofisticades i modernes al seu aliat iranià i a Síria. Com us podeu imaginar, cap gràcia li fa a l'executiu israelià, més si ve el cas després de tota la moguda amb el programa de creixement nuclear iranià.
Hom contempla el panorama internacional i se n'adona que per escriure, segons de quins temes ha de fer un cert reculament cap el passat. Concretament a la II guerra mundial i així com quedà Europa a la seva finalització. Iugoslàvia unificada a ferro pel Mariscal Tito, és un dels motius principals del conflicte actual dels Balcans. I seguint, el tractament que en va fer Stalin i la posterior desintegració de la Unió de Repúbliques Soviètiques,n'és un altre.
Convindreu que a molts d'aquells països es va fer un frit bullit de grups ètnics amb interessos molt divergents i al mateix temps amb creences molt dispars.

Les grans potències mundials, funcionen com els grans partits polítics, i les grans multinacionals; volen estendre com sigui les seves cotes de poder i influència; i fagocitar, els primers les regions i nacions més petites, els segons als partits minoritaris (que tenen els seus votants i mereixen el respecte) i les terceres, a les petites i mitjanes empreses, per controlar-ho tot, en poques mans.

Bé, ja tenim un altre enfrontament dins l'Europa unida (juas x25).Recordem que l'expansionisme militar d'en Hitler i que la comunitat internacional estàs més callada que un mort, quan s'annexionà(eufemisme) una part de Txecoslovàquia (Els sudetes) i a continuació envair la resta i continuà amb Polònia, fou un dels detonants de la IIª guerra mundial. Diuen que un poble que s'oblida de la seva història es veu obligada a repetir-la. Esper que no sigui el cas.
Encara hi ha ferides no curades i cicatrius tendres del que va passà a Srebrenika i parl d'un genocidi dins d'Europa , del que fa molts pocs anys que va ocórrer
Ara un nou conflicte armat, i pel mig uns jocs olímpics a Xina que vulnera tots els drets humans, haguts i per haver, i no passa absolutament res. Tot normal, normalíssim.
Realitat, en ple sègle XXI i encara s'han d'emprar les bombes per intentar obtenir la raó. Homo sapiens? I voleu que em foti un panxó de riure. A vegades veig en Bush, per exemple, i em recorda "l'esglaó perdut" que fou el que segons Darwin encadenava als humans amb el parestec amb les monees. Per qui apostaríeu en inteligència?.
Que desfruiteu de la calor.


Comentaris

  • Interessant article.[Ofensiu]
    Unicorn Gris | 21-08-2008 | Valoració: 9

    Encara que no he entès del tot aquest relat-article (crec que està un pelet massa resumit), la intencionalitat d'aquest (un resum de la situació independentista a altres llocs de la vella Europa) està molt bé.

    Ja et llegiré altres cops. Una abraçada!!

l´Autor

Foto de perfil de Josep Bonnín Segura

Josep Bonnín Segura

407 Relats

921 Comentaris

539238 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Vaig néixer a Ciutat de Mallorca l'onze d'agost del 1952.
He escrit des del catorze anys.
Sóc un aprenent de poeta.

Col.labor a les revistes: "Furn-All-Lugg" i a "Espais...de res a poc", on s'ha publicat per fases el meu recull: "Cançó de l'home de les mans arrugades i altres poemes de llum" i just ara s'està publicant per fases el meu recull "Esbart de boires"

M'han publicat (abril 2007) el meu primer recull de poemes amb el nom de "Cadències quotidianes" Edit.Can Sifre-Col·lecció L'Argentera

Maig 2009 editorial Can Sifre-col·lecció L'Argentera-prosa, m'ha publicat el llibre de relats breus: "Sota la meva mirada"

He participat en dos llibres conjunts: "10x10 microrelats" Edicions de la Quadriga S.L. i a "Erotisme som tu i jo" editat conjuntament relatsencatala.cat/emboscall.

Febrer de 2008- es muntà una performance amb la seva professora de flauta travessera Ana Belen Sánchez , titulat "La flauta i la poesia", on es conjuntaren poemes , prosa poètica i música. Es feu a l'església de l'Hospital de Sóller.


r El projecte del llibre-homenatge a Miquel Martí i Pol està maquetat, tan sols pendent de correcció i impremta. Gràcies al 25 poetes i poetesses que han enviat els seus poemes. l'editor és en Toni Cardona, Editorial Can Sifre. El seu títol serà: "Flaires d'enyor". En memòria de Miquel Martí i Pol, un poeta del poble"

Novembre de 2010 he participat en el llibre "Garbuix de contes" editat per l'Associació de Relataires en Català i l'editorial Meteora; amb el conte: "Glasonia, Història d'una volva de neu" i molt orgullós d'haver pogut compartir el llibre amb diversos autors i autores als que tinc molta estimació.

Octubre 2011 Col.laboració en el llibre de diversos autors de poesia social i de denuncia "Tensant el Vers" publicat per Meteora amb la col.laboració de l'Associació de relataires en català. El meu poema és "El prodigi del poeta"

He participat en el projecte del meu amic-poeta Marc Freixas, el seu recull de poemes s'ha publicat amb el títol "El llarg camí d'escriure" .He tengut l'honor d'escriure l'epíleg i l'amic comú Vicenç Ambrós el pròleg. Des d'aquí vull felicitar a Marc, perquè ha aconseguit acomplir el seu/ un poc meu també/ somni.

Octubre 2012 particip al llibre conjunt "Llibertat" Associació de relataires en català, editat per Meteora, amb el poemes "Esclau silenci" i "Cadenes"
Desembre 2012 al recull de contes "Les estrelles" amb el conte "Starkia i la desaparició de les estrelles"

Estim la paraula, i escric perquè el món recuperi la sensibilitat perduda, retorni a la fantasia , i visqui d'una manera més lúdica la vida.Ja hi ha prou crueltat repartida.

Sóc terapeuta energètic. I treballo l'aromateràpia i el massatge. També la gemoteràpia i flors de Bach. Havent incorporat una teràpia energètica: Sanació reconnectiva
Fa 3 anys he fet la mestria de Reiki, mètode USUI.
M'encanta quasi tota la música , toc la flauta travessera.Admir a Miquel Martí i Pol
M'encanta el seu vers "Tot és possible, tot està per fer"

"És injust que el qui porta l'eterna cançó ho faci en veu baixa" diu un vers meu.


Photobucket - Video and Image Hosting
Salvem de l'esfalt l'origen del Vol¡

Si voleu contactar amb mi, el meu e-mail: jkeops@hotmail.com

El meu bloc: Poemes de'n Josep

El meu darrer bloc creat: "Jo et portaré la llum"
Jo et portaré la llum

R en Cadena

"Helena em va encadenar i jo he passat la cadena a Camps de tristor i a Itaca"

(descobreix què és "R en Cadena")

AQUEST RELATAIRE
AGRAEIX COMENTARIS SINCERS, CRÍTICS I CONSTRUCTIUS. TOTES LES OBSERVACIONS SERAN BENVINGUDES, SÓC AQUÍ PER APRENDRE I MILLORAR! GRÀCIES!