SANTA ROSA DE LLAFRANC. PALAFRUGELL. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Retratava al Josep Olivé Escarré davant la façana de l’església de Santa Rosa de Llafranc, de la que trobava a la pàgina 267 de :

http://sig.palafrugell.cat/documentacio/Planejament/PEPIPH/Vigent/finestra%20documents/04%20B%C3%A9ns%20individuals.pdf

És un edifici de tres naus, capçalera poligonal, no orientada a llevant. Campanar de planta quadrada amb pis d’arcs de mig punt. Coberta amb voltes; posseeix un cor. És el fruit d’ampliacions de la capella inicial d’una sola nau, a la qual s’afegiren les col•laterals i l’actual cloquer. A la façana es manté l’estructura primitiva, amb porta emmarcada amb pedra i un gran finestral germinat. L’edifici exteriorment és remolinat i encalcinat.



El presbiteri és decorat amb pintures al fresc , obra de Guillem Soler i Gatvillaró (Tarragona, 1905 – Barcelona 1971) ) de l’any 1945, al•lusives a la vida de Santa Rosa de Lima, la patrona: visita de l’Infant Jesús a la Santa abans d’esdevenir religiosa; el moment que li lliura les eines de treball; la Santa es talla la cabellera; i el canvi d’una corona d’espines per una altra de roses.

Està emplaçada al promontori del centre de la vall que forma la platja, el mateix indret on hi hagué l’acròpoli i una zona cementirial del poblat d’època romana.

Amb Sant Pere de Calella, forma un districte parroquial independent de Palafrugell, de quina parròquia fou sufragània en un principi.

La primera capella de Llafranc fou inaugurada l’any 1897, no trobava les dades del mestre d’obres, que ens agradarà rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com . Josep Pla explica que fou dedicada a Santa Rosa, perquè era aquest el nom d’una senyora estiuejant que contribuí a l’obra. De la capella vuitcentista en resta l’estructura, molt ampliada, però, per les successives intervencions (1948 i 58), executades per Jaume Mestres i Fossas (Barcelona, 1892 - ídem, 1981 ).

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , la desinformació vers els nostre patrimoni històric i cultural, és una eficaç eina en mans dels enemics de Catalunya.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5455997 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com