SANTA MARIA DE FLOREJACS. LA SEGARRA. LLEIDA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Retratava l’església parroquial de Santa Maria de Florejacs, advocació molt comú en les terres recuperades als sarrains.

L’actual edifici és de factura classicitzant, el campanar és modern de planta octogonal, i porta la data del 1841. Els ‘diners d’Amèrica’ permetien aixecar l’església de cap i de nou, damunt l’edifici anterior, possiblement romànic ja que trobem documentat que l’any 1075 senyorejava la contrada Bernat Company.



La jurisdicció del lloc passà als Alemany, senyors de Guimerà (inici del segle XIV), i el castell esdevingué centre de la baronia de Florejacs, que pertangué als Josa (segle XIV), als Cortit (1571), als Bartomeu (1574), als Agulló (1613), als Ribera (1625; Josep Antoni de Ribera i Espuny, baró de Florejacs, fou creat per Carles III comte de Claramunt) i a mitjan segle XVIII la baronia passà als marquesos de Gironella fins a la fi de l’Antic Règim.

Florejacs era habitat en època romana (hi ha restes que ho confirmen a la Malesa), el topònim ens descriu un espai físic que res te a veure amb l’actual, com succeeix també a la Floresta, a la comarca de les Garrigues.

La dèria de construir vaixells per part dels sàtrapes de Castellà, explica en bona mesura l’extrema aridesa de la Segarra. Felipe II es cobria de gloria amb la seva ‘Armada Invencible’ , i amb la frase que se li atribueix per justificar-ho ‘No envié mis naves a luchar contra los elementos’; tantes paraules seguides, i que tinguin significat han fet dubtar sempre als historiadors. Els reis castellans no acostumen a tenir tant voca

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5458073 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com