SANT MIQUEL DE VERDÚ

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Sota un sol de injustícia, retratàvem el Tomàs Irigaray Lopez, i l’Antonio Mora Vergés, la mal dita ‘ermita de Sant Miquel’. La tradició popular diu que aquesta església, que data del segle XIV es va construir com a exvot de la família Cervera, en commemoració a l'ajut prestat per Sant Miquel en la conquesta de Cervera als sarraïns.
En aquells segles Verdú es trobava sota el domini del Monestir de Poblet, i el temple va tenir rendes pròpies i un beneficiat que cuidava del culte i deia missa diàriament.
S'hi anava des de la Parròquia de la vila en solemne processó per celebrar-hi un ofici cantat en les diades de Sant Miquel, Sant Jordi i la Mare de Déu de Montserrat; es comptava amb l'assistència de tots els clergues, els capitans del jovent i gran nombre de fidels.

Al juliol de 1936 en esclatar la guerra Civil – nosaltres en diem genocidi contra Catalunya - fou saquejada i cremada per un escamot anticlerical; va quedar molt malmesa, i durant anys va romandre abandonada a la seva dissort ; l’any 1991 es va restaurar completament.
Exerceix de capella d’un cementiri, que amb els seus porxos, ens fa evocar les terres de l’alta Anoia – aquí i allà, Segarra- ; com acredita un mapa del 1720 de Josep Aparici i Fins (Caldes de Montbui, 1 de maig del 1654 - Caldes de Montbui, 16 de desembre del 1731), en el que la zona de la Segarra restava dividida entre les vegueries de Cervera, Agramunt, Tàrrega, Lleida, Montblanc i les sotsvegueries dels Prats de Rei i Igualada.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6358 Relats

676 Comentaris

4596649 Lectures

Valoració de l'autor: 9.57

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com