SANT MARTÍ DEL CLOT, O DE TORNADISSA. BIANYA. LA VALL DELS SENTITS

Un relat de: Antonio Mora Vergés
El Tomàs Irigaray Lopez la Carmen Toledo Cañadas ens envien una crònica de la seva visita a l’antic poble de Sant Martí del Clot, dit també de Tornadissa, que pertany avui al municipi de la Vall de Bianya (Garrotxa), el lloc és documentat l’any 1076. - L’enciclopèdia de ‘Barcelona’ diu : centrat per l'església parroquial de Sant Miquel, romànica, situada a 509 metres d’altitud, als vessants meridionals de la serra de Malforat, damunt la riba esquerra de la vall de Sant Ponç d'Aulina. Pensem que hi ha una errada quan a l’advocació d’aquesta església.

El nom antic d'aquesta església parroquial és Sant Martí de Tornadissa, que ha compartit al llarg de la història amb el de Sant Martí del Clot. Se'n tenen notícies des del segle XIII i se sap que va quedar greument malmesa pels terratrèmols del segle XV. Conserva l'absis tapat però parcialment per la sagristia , la volta i el portal adovellat del segle XVII , al costat de migdia,on hi ha gravada una inscripció, en caràcters gòtics referent als terratrèmols de la comarca d'Olot ,i de la reconstrucció que calgué fer de l'edifici. Havia estat sufragània de la de Sant Salvador de Bianya.




La planta primitiva, del segle XII, va ésser modificada amb l'afegiment de les capelles laterals i la sagristia. L'església va ser també sobrealçada. A la capçalera hi ha un absis semicircular, amb una finestra central, d'arc de mig punt, actualment cegada.

L'any 1936 l'església va ser incendiada. Després de 1939, per tapar les pedres ennegrides, tot l'interior del temple va ser enlluït. La torre del campanar, rectangular, s'alça a l'extrem sud-oest de l'edifici. El temple manté la condició de parroquial.

Pel que fa al doble topònim; Clot - lloc baix voltat d'elevacions - faria referència a la ubicació física del indret ; als vessants meridionals de la serra de Malforat, a ponent de Capsec i a l'esquerra de la riera de Bianya. De Tornadissa, pensem que faria referència l’abundància de TORNASSES - Planta umbel•lífera de l'espècie Angelica silvestris- . Com sempre però, sou pregats de fer-nos arribar les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com




Cal tenir el sentits molts atents, justament per poder gaudir de les moltes belleses que es troben a la ‘Vall dels Sentits’

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6907 Relats

1200 Comentaris

5407639 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com