Ramon de Mur

Un relat de: Antonio Mora Vergés

No se sap gaire cosa de la vida de l'autor d'entre d'altres, dels retaules de Guimerà , Verdú i Vinaixa ; Tàrrega , ciutat on sembla que va viure i molt probablement morir , destaca entre les poblacions cabdals en la seva existència que foren; Tarragona on vivien els seus pares, i on possiblement havia nascut, i Montblanc on sembla que residir i alhora i tenia un taller en l'època en que treballava al retaule de Vinaixa.

De Mur, sabem que era una Baronia, que originàriament comprenia els llos i les parròquies de Mur, Guàrdia de Noguera, Vilamolat de Mur, Collmorter , Santa Llúcia de Mur , el Meüll, Puigcercós , Estorm , Moror , l'Alzina , Beniure , Les Esplugues , l'Espolla i Cellers. No es desencaminat, ans al contrari , suposar que per part dels Barons de Mur, com altrament feia la major part de la noblesa catalana, s'atorga protecció als tagarins, paraula amb que es designen els àrabs que conservaren la seva religió ( az-zughri, de la frontera ) i als jueus ; uns i altres però sotmesos a constants pressions, acabarien o convertint-se a la fe cristiana, en la que en ésser batejats solien agafar com a cognoms els dels senyors que els donaven protecció i defensa, o marxaven a l'exili, en la que seria sens dubte, la major davallada cultural i econòmica d'Espanya, que definitivament la situaria en l'òrbita de les potencies mitjanes o petites, on es troba en aquest moment. Algunes zones del nostre país, particularment la Terra Alta, el Priorat i les possessions del Comtat de Prades, i tota la zona pirenaica, no es recuperaran mai més d'aquella pèrdua.

Hi ha dades històriques per relacionar al pintor i Mestre de Guimerà, amb la Baronia de Mur ? ; val a dir amb rotunditat que no, tant com val a dir en sentit contrari que en el terreny de les hipòtesi tot es possible, i àdhuc en aquest cas el desconeixement d'un segon cognom, ens fa decantar per admetre que la procedència dels Mur, podia ser certament la Baronia homònima del Pallars Jussà.

Resta encara esbrinar la procedència, àrab (Tagari ) o jueva del que seria considerat el més tradicional dels pintors de l'anomenat gòtic internacional ; no hi ha cap evidència , però el coneixement acurat dels temes històrics , i la tècnica alhora simple i refinada , ens porten a suposar que Ramon de Mur, era descendent de jueus benestants , que li havien donat una bona educació.

Respecte de Ramon de Mur, hi ha certament una ingent tasca a fer, i que bàsicament es concentra en resseguir els protocols notarials en les zones en que va treballar, en un període que tindria la darrera data l'any 1435. Altrament i donada la seva activitat, els arxius eclesiàstics podrien també esdevenir una bona font d‘informació.

Tenim coneixement de que s'està treballant en retornar a Guimerà, una còpia del Retaule que avui es custodia al Museu Episcopal de Vic, en aquesta tasca els esforços de l'associació www.guimera.info els podeu resseguir en la pròpia pàgina web, i alhora des d'ara sou pregats, a aportar qualsevol dada que ens permeti assolir un millor coneixement de la història personal de Ramon de Mur.

Antonio Mora Vergés mora.a@guimera.info



Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5435627 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com