PER QUÈ LA VERITAT ENS ÉS DESCONEGUDA

Un relat de: Edip Rei
Per què tenim tan poc interès per la veritat?
Una paràbola dels indis nord americans ens en dóna una idea molt gràfica.

LA VERITAT ANAVA DESPULLADA I AMB LA CARA BRUTA:

Quan els homes eren més rudes i primitius, la Veritat anava despullada i amb la cara bruta.
Però quan els humans van esdevenir més cultes i refinats, la gent va començar a queixar-se, tot dient que era un escàndol que la Veritat anés despullada i una vergonya que anés amb la cara bruta.

Aleshores, tothom va començar a demanar que la Veritat es vestís i es rentés la cara. Fins que, finalment la Veritat es va vestir i es va rentar la cara.
I tothom va quedar-se més tranquil. Però el problema és que, des de que la Veritat va vestida i amb la cara rentada, ningú no la reconeix.

D’aquesta manera, el nostre refinament ens impedeix conèixer la Veritat. Ignorants de la Veritat, vivim millor, però enganyats. De la Veritat, tan sols en veiem una mica en els moments de conflicte, a “l’hora de la veritat”, diem.

Però, tanmateix, viure sense conèixer la veritat és perillós. És com conduir sense mirar. És com aquell que es tira a l’aigua perquè veu que tothom ho fa, però no sap que no sap nedar. És per aquesta raó que les Civilitzacions s’enfonsen sense que ningú s’expliqui com ha pogut ser.

I és que les raons de l’enfonsament són veritats que les Civilitzacions en decadència no volien saber, i que nosaltres tampoc volem saber.

Per aquesta raó, no ens expliquem perquè les passades civilitzacions es van enfonsar, ni tampoc sabem perquè ens estem enfonsant nosaltres.
Sense veritat, el nostre mal no té remei. ¡Però és tan bonic ser ignorants!

Per aquesta raó, ningú de vosaltres sap de quines veritats estic parlant.

Comentaris

  • una reflexió boníssima Èdip...[Ofensiu]
    joandemataro | 29-12-2011 | Valoració: 10

    carregada de raons, interessant i que dóna molt per pensar

    gràcies per compartir-la

    una abraçada
    joan

l´Autor

Edip Rei

2 Relats

5 Comentaris

1273 Lectures

Valoració de l'autor: 9.50