EL CASTELL-HOTEL DE SANTA FE DEL MONTSENY, I/O DEL COMTE DE LA VALL DE CANET. FOGARS DE MONTCLÚS. VALLÈS ORIENTAL/MONTSENY.

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Retratava al Josep Olivé Escarré, davant del Castell-Hotel de Santa Fe – tancat encara al mes d’abril - ; fou erigit entre els anys 1912 i 1914 per encàrrec de Ramon de Montaner i Vila, Comte de la Vall de Canet ( Canet , 1828 + Barcelona, 16 de juny de 1921), a l'arquitecte Pere Domènech i Pou.

Us deixo un enllaç al treball magnífic del historiador Carles Sàiz Xiquès :

file:///C:/Windows/system32/config/systemprofile/Downloads/208495-287785-1-PB.pdfMontaner va endegar la construcció d'una carretera per accedir amb automòbil a Santa Fe, alhora, com que no arribava l'electricitat, va decidir construir un embassament per fer-ne; iniciativa que va ser el punt de partida de la societat Eléctrica Montseny SA; es va construir una petita presa, l'Estanyol, que poc temps després va resultar insuficient i l'any 1920 es van iniciar les obres de construcció de l'embassament de Santa Fe, que van finalitzar l'any 1935

L’any 1914 va instal•lar una gran serradora a la zona de la Font de Passavets per explotar la fusta, ja que al començament de la I Guerra Mundial havia comportat al país força restriccions de paper per a la indústria editorial , i l’hàbil i experimentat editor no volia que la Montaner i Simon quedés paralitzada.

També es va fer pujar la línia telefònica; tot plegat va produir una transformació – mínima - del paisatge , i màxima però, en les formes tradicionals de vida de la vall de Santa Fe.

Comentaris

  • Free Gift Codes[Ofensiu]
    ManishS | 26-09-2019 | Valoració: 10

    Found your post interesting to read. I cant wait to see your post soon. Good Luck for the upcoming update. This article is really very interesting and effective. Take a look at this genuine website for given robux.free gift card.org hack

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6807 Relats

1081 Comentaris

5128063 Lectures

Valoració de l'autor: 9.68

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com