Manual d'instruccions: Fes-te el teu propi submarí

Un relat de: Florenci Salesas i Pla

Per fer-te un senzill submarí, que a més et serà molt útil per a entendre com s'ho fan els de veritat per navegar sota l'aigua, només et calen els següents elements:

a)Dues xeringues iguals (sense l'agulla), les més grosses que puguis trobar.
b)Una goma elàstica normal i corrent.
c)Una clau de bicicleta hexagonal, de les que tenen forma d'ela.
d)Un tub de goma tan llarg com vulguis. Recomanem que sigui el més flexible possible i que els seus extrems s'adaptin perfectament a la sortida de les dues xeringues.




Anem per feina:

1)Fixa la clau de bicicleta al llarg del tub d'una de les xeringues amb l'ajut de la goma elàstica. Fes que la part curta de l'ela miri cap avall, perpendicular al tub. Aquesta xeringa farà el paper de submarí i la clau serà alhora el llast i la quilla. És important que la part que pesa més estigui davant, prop de la sortida de l'aire, per a contrarestar el pes que farà l'èmbol quan surti. El pes de la clau mantindrà la nau estable en tot moment.




2)Tanca l'èmbol de la xeringa-submarí del tot, fins que no quedi gens d'aire dins el tub. D'altra banda, omple d'aire l'altra xeringa fins que el seu èmbol estigui obert al màxim. Aquesta segona xeringa serà el "comandament a distància".



3)Sense tocar per res els nivells d'aire requerits a l'apartat 2, introdueix els dos extrems del tub de goma als orificis d'entrada de cada xeringa. Ara si que ja podem dir que el nostre submarí està acabat i preparat per a fer immersions.




Funcionament del submarí:

Submergeix la xeringa-submarí dins el recipient ple d'aigua que prefereixis o tinguis a mà (un cub, una banyera, una piscina, el mar, etc.). Si has distribuït l'aire com hem dit a l'apartat 3, la xeringa-submarí anirà a petar directament al fons del recipient. Al pitjar l'èmbol de la xeringa-comandament a distància fins a buidar-la del tot d'aire, ompliràs l'interior de la xeringa-submarí, acció que farà que aquesta emergeixi fins a la superfície.

Pots repetir l'operació tants cops com vulguis, controlant molt fàcilment amb la teva mà la profunditat de cada immersió, segons l'aire que vagis expel·lint o aspirant amb la xeringa-comandament a distància. A la part exterior del tub d'aquesta xeringa pots apuntar amb un retolador permanent les cotes de profunditat a les que hagis portat la xeringa submarí. D'aquesta manera podràs repetir les distàncies de les immersions amb una precisió sorprenent.






Els elements que aquí hem proposat són els mínims per a construir un submarí d'una manera ràpida, barata i senzilla. Per descomptat, i si vols, pots substituir-los per d'altres de més sofisticats -per exemple, canviar la clau de bicicleta per algun altre objecte metàl·lic, sempre que tingui un pes que pugui ser aixecat per l'aire que omplirà la nau-, així com pintar i decorar el casc al teu gust, afegint-hi periscopis, tripulació o qualsevol altre detall decoratiu que la teva imaginació et suggereixi.

Que tinguis unes bones immersions!




Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer