L'schmitterlin

Un relat de: esperant

Un mer escoltador d'unes cassets oblidades a casa (que mon avi s'havia descuidat al marxar), això és el jo que era. Ja no ho sóc, però encara admiro com era jo de jove.
Com tothom, a mi em semblava que a cada pas descobria el món, la vida o l'amor; el que em diferenciava dels altres joves era que descobria gràcies a la música de Brahms (alhora que el descobria a ell) i trobava, en ell, un petit refugi.

"Brahms" eren les majúscules que apareixien al dors de cada capseta que contenia, encarcerades, simfonies i quartets de corda on s'hi amagava melangia, un romanticisme amagat, rebuig i tensió. Així el veia a través dels meus auriculars. Sabia que li havia costat tot, que l'havien rebutjat i després admirat, que li agradava altres estils de música però que no gosava trencar una mena de normes i veia que en el fons amagava alguna cosa.
Ho descobrí tot: tot el que ara he pogut llegir i comprovar la raó que tenia jo de jove.

Només hi ha una pinzellada que no està escrita, i que la vaig entendre junt amb el meu primer amor i amb la troballa d'aquelles minúscules ressaltants on hi posava "Paganini" (amb l'harmoniosa cal·ligrafia de la meva àvia) i que substituïen una casset desapareguda.
"Paganini" era una peça principal seguida de variacions, però en cadascuna hi havia una puresa endinsada, una essència única: una papallona volant enllà.


Jo em vaig trobar amb una violinista de la meva edat, una noia rossa d'ulls marrons que venia d'Alemanya i en ella trobí aquesta papallona melodiosa.

Així jo, mostrant-me al marge de tot i tímid com era, dient que escoltava aquella tensió i obviant que la gent no sabia que hi amagava entre les notes una passió quasi desbordant, enraonava amb ella sobre tot, fent-me l'interessant.
En música discutíem sempre: ella, una amant de Paganini (és clar); jo, la reencarnació de Brahms, un Brahms confús.

Brahms em donava la seguretat que no tenia. Quedava bé davant de petits i de grans... Però i davant dels músics? Això m'emmalaltia
I ella? Com em veuria? Què sentiria? Convençut del rebuig, sempre que hi pensava intentava entossudir-me a oblidar aquest amor que, llavors, era impossible.

Amb el temps i gràcies a les meves idees aixafadores de desitjos, ens vàrem fer bons amics; ja no parlàvem de papallones encantadores de vol erràtic (la meva metàfora), però començàrem a tocar de peus a terra i a parlar d'amistat, de la família, dels seus amors... parlant també de música, com sempre, i així jo sincerant-me sobre el seu autor preferit, dient que l'escoltava, i que la papallona dels meus somnis regia en aquesta melodia de la casset de ma àvia..

Quan ella escoltà el Capriccio número 24 sortint dels auriculars es posà a riure, dient que ella ja ho suposava, que aquesta peça m'encantés; no ho vaig entendre, però a l'endemà ella em duia la solució:
-Escolta-ho -em digué donant-me un casset que maquinalment vaig ficar dins el reproductor-, és de Brahms.
Aquestes paraules se'm clavaren al pit quan començà a sonar la papallona batent les ales entre les cordes d'un piano. Essent passió entremig d'una imatge suposadament invulnerable, una passió que el meu estimat compositor no acabava de donar a la llum i que ella segurament l'havia vist igual que jo.

Ella se n'havia adonat, amb aquesta peça Brahms em delatava. Somreia mentre en els meus ulls es trencava la fortalesa i passaven a ser un simple mirall de l'ànima (és com ho veia). Li vaig dir que no em trobava gaire bé, i que me n'havia d'anar, que em deixés la casset.
No vam tornar a parlar, em va envoltar una fredor d'orgull que ella, suposadament, no entendria.

Segur que Brahms s'havia enamorat de l'Schmetterling; per això, va compondre les variacions; també és segur que el meu avi l'havia trobada i que s'endugué la casset que la meva àvia després reemplaçà pel "Paganini".
I, a mi, em tocava el mateix que a ells? Seguir una papallona? Decidí fugir d'aquest determinisme, guardant-me dins la idea apassionada que fos cert, però no li vaig dir a ella ni a ningú.
La meva papallona m'havia ajudat a descobrir Brahms, però em féu amagar-me d'ella.

Ara m'ho miro; era un joc d'adolescents, però encara no en sé la certesa. Segur que si Brahms hagués deixat res escrit sobre una papallona, m'hauria encoratjat per dir-li-ho tot. Però dins una gàbia de silenci és on m'asseia, escoltant "Brahms" i mirant com una papallona exercia un vol erràtic enamoradís allà fora.
De fet, ja no hi sóc, a la gàbia, però encara admiro com era jo de jove.

Comentaris

  • precios[Ofensiu]
    ivax73 | 24-12-2009 | Valoració: 10

    hola soc l'ivax, gracies pel teu comentari, t'agraeixo molt la correccio, m'agrada escriure pero no en se prou, tot i que estic apendre tot aixo dels accents, etc... veig que si comentes pero que fa mes d'un any que no escrius.... em semble que es una llastima doncs m'he identificat amb els teus relats.
    ivax73

l´Autor

Foto de perfil de esperant

esperant

4 Relats

9 Comentaris

5206 Lectures

Valoració de l'autor: 8.40

Biografia:
No penso crèixer la la lara lala


^^


espero que ho comprengueu