LES ESCOLES REPUBLICANES DE SANT ESTEVE DE SESROVIRES

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Josep Alemany i Juvé (1890-1975) era l’arquitecte encarregat d’aixecar l’any 1935 , les Escoles Republicanes de Sant Esteve de Sesrovires ; el cens l’any 1930 a la caiguda del primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera ) era de 910 persones; no es recuperarà aquesta xifra fins als anys 1970 quan el genocidi contra Catalunya 1936-39, era per a molts només un mal record. Es tancava l’any 2012 amb 7.510 habitants.

La descripció tècnica ens diu ; una escalinata dóna accés al pòrtic de l'edifici, on es conserven els dos accessos que donaven a l'aula dels nens i a la de les nenes.

Una gran finestra a cada banda del pòrtic composa la seva façana principal.

Per la banda que dona al carrer del Dr. Pau Costas, l'edifici presenta una sola planta i per la seva part posterior s'accedeix a una planta semisoterrada.

El constructor, mestre d’obres, i/o arquitecte de Mas Bach, José Maria Sala, tenia de ben segur un cognom matern, que dissortadament no consta enlloc, com tampoc el lloc i la data del seu naixement i la seva mort.

Preguntem ( a les escoles, això – preguntar – abans es feia contínuament ) , té alguna relació amb Don José M." Sala Gumara Contratista de Obras Públicas, que moria el 27.01.1951 als 69 anys d’edat ?

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1951/02/08/pagina-13/32809727/pdf.html

sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Aclariment; les persones que compleixen qualsevol tipus de pena a les presons situades dins del terme municipal, no tenen la consideració de ‘veïns’.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6879 Relats

1177 Comentaris

5313518 Lectures

Valoració de l'autor: 9.68

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com