La Bruixa

Un relat de: sants78

Som al S XIV, a un petit poble d'Osona. Allà hi trobem l'Esperança. És una camperola, coneix el seu entorn i les plantes que allà s'hi troben. Ha rebut en herencia una gran quantitat de coneixements ancestrals, així com creences. Però és pobre, i pateix pel fet de ser dona, una forta repressió a tots els nivells, inclós a la seva propia sexualitat. Esperança és una bruixa.
Aquesta figura aparegué en diversos moments de l'edat mitjana i moderna de tota Europa. Quan a Occident el Cristianisme va trepitjar les religions ancestrals ancestrals aquestes quedaren en part arraconades i marginades. Els antics deus foren sincretitzats i convertits en sants o en diables. Així al camp aparegué el diable banyut, conegut al Pirineu com el Boch de Biterna. Aquest poblava encreuaments de camins tenebrosos i landes desértiques, els llocs naturals dels aquelarres.
De fet, si retrocedim alguns anys abans de l'arribada del Cristianisme, a tota Europa ja trobem deus com Cernunnus, el deu amb banyes de cervol. En aquest cas el deu fou satanitzat, atribuint-li tots els mals. En d'altres, en canvi, s'adaptaren els cultes. Així trobem deeses celtes com Dana, convertides en santes com Santa Anna.
Bruixots i bruixes foren aquells que mantingueren vives aquestes tradicions. Segons les declaracions fetes als Inquisidors la bruixa pactava amb el dimoni i renegava de deu en una cerimonia on, en molts casos, es consumien drogues al·lucinogenes i es practicava sexe anal, prohibit per l'Esglesia.
Entre les bruixes generalment trobem personatges marginats, en alguns casos per deformacions físiques, per ser desequilibrades o simplement per ser velles i vidues.
Però com succeeix sovint bruixes i fetilleres eren a la vegada personatges marginats i a la vegada necessitats pels seus coneixements per guarir malalties, ajudar en parts o practicar aborts.
Però l'Esperança ha de tindre gran cura, doncs sap que aquells mateixos que demanen els seus serveis qualsevol dia poden trair-la i entregar-la a algun dels molts caçadors de bruixes que han fet de la mort i la tortura una forma de vida.
En aquest cas, abans de ser jutjada per la justicia secular o de forma sumaria pels salvatges caçadors només podrà salvar-se, tot i el que les creences populars diuen, entregant-se a l'Inquisició i esperant que aquesta estudii el seu cas.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de sants78

sants78

704 Relats

508 Comentaris

487959 Lectures

Valoració de l'autor: 9.75

Biografia:
Colpejar un cop i un altre
fins trencar els vidres de la REALITAT.


agusgiralt@yahoo.es

[http://www.alliberantpoemes.blogspot.com]
[http://www.memoriadesants.blogspot.com]
[http://www.memoriadelpoblenou.blogspot.com]
[http://www.diesderauxa.blogspot.com]
[http://www.fotolog.com/psico2012]