IN MEMORIAM. SOCIETAT GENERAL D’ELECTRICITAT. LA TERRASSA QUE EL TEMPS D’ENDUGUÉ

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Retratava l’edifici de la Societat General d'Electricitat de Terrassa al carrer Unió , cantonada amb el carrer Joan Coromines.Llegia que la Societat General d'Electricitat de Terrassa es va crear l'any 1896 al carrer Cremat, per produir electricitat i arrendar-la per a l'enllumenat públic, per a ús particular i per a altres usos.

La societat es va constituir amb 60.000 pessetes de capital, en accions de 250 pessetes cada una, i el gerent n'era Jaume Parrot Bros .
http://emap.terrassa.cat/mapGIS/mapModules/Historic/patrimoni/fitxa_OM_10_1908_Soc_Gen_Electr.pdf

El 31 de gener la central elèctrica començà a subministrar fluid elèctric per a l'enllumenat als seus abonats, que eren famílies acomodades, ja que costava 70 cèntims el kWh. Funcionava a partir d'un generador de vapor, tres motors de gas Crossley i unes quantes dinamos Crompton; en total, 14.600 candeles a plena potència que generaven 34.080 watts.

La Societat va construir una nova central productora al carrer de la Unió, l'edifici actual, obra de Lluís Muncunill Parellada (Fals, 25 de febrer de 1868 - Terrassa, 25 d'abril de 1931) , inaugurat el 1908, amb elements característics d'algunes de les seves fàbriques industrials: coberta amb volta de maó pla i parament de maó vist. La Societat va instal·lar el 1911 un nou motor amb dinamo de 100 CV per respondre a l'augment de la demanda de fluid local, i també contracta fluid de la Companyia Barcelonesa d'Electricitat. És l'època en què comencen a demanar fluid elèctric les empreses tèxtils, que van abandonant les antigues màquines de vapor.

http://joaquimverdaguer.blogspot.com/2012/11/larribada-de-lelectricitat-terrassa.html

Fins aleshores la Societat General d'Electricitat tenia el monopoli de la producció del fluid elèctric a Terrassa, el 1912 però, hi va entrar en competència la societat Energia Elèctrica de Catalunya i, més endavant, també Regs i Força de l'Ebre, que va acabar comprant les dues primeres societats amb què es repartia les zones entre Terrassa, Sabadell i Manresa. La nova societat va conservar el nom originari de Societat General d'Electricitat.

L'any 1952 va ser adquirida per la FECSA.

El 2002 l'edifici fou reformat per transformar-lo en un establiment de restauració.

http://jplananieto.blogspot.com/2019/02/societat-general-delectricitat.html

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/28094

Lluís Muncunill i Parellada (Fals, 25 de febrer de 1868 - Terrassa, 25 d'abril de 1931) dissenyava equipaments per una ciutat que creixia en tots els àmbits, ..., l’any 1877 es fundava la Caixa d'Estalvis de Terrassa, i la Ciutat esdevindria una potència industrial.

Tancades totes les industries, desapareguda la Caixa de Terrassa, hom no pot deixar de fer-se una pregunta, quin és el futur d’aquesta Ciutat?.

Comentaris

 • Llegit[Ofensiu]
  Prou bé | 04-05-2023

  Amb total cordialitat

 • Molt interessant [Ofensiu]
  PERLA DE VELLUT | 03-05-2023 | Valoració: 10

  Un relat molt ben redactat, on expliques tota la història d'aquesta societat. Té un valor molt important, a l'hora de saber més sobre la Societat General d'Electricitat.
  Si és bé de gust, ja em diràs sobre el meu últim poema.
  Cordialment.
  PERLA DE VELLUT

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6859 Relats

1146 Comentaris

5270041 Lectures

Valoració de l'autor: 9.68

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com