IN MEMORIAM. LA TORRE BARANGÉ. CARDEDEU. EL VALLÈS ORIENTAL

Un relat de: Antonio Mora Vergés
 Com recordava l’Ermessenda de Valrà, “On hi ha hagut foc, sempre hi queda
caliu”, això  succeeix encara amb
Cardedeu al Vallès Oriental, molt lluny però, de la Vila que representava una
fita per als molt benestants de les darreries del segle XX i les primeres dècades
del segle XX “ una llotja al Liceu, i una torre a Cardedeu “.

 

Crisant Palau publica una fotografia de la desapareguda Torre Barangé  de Cardedeu, de la que en fou promotor  l’Esteve Barangé Bachs,  i autor els anys 1915-16  l’arquitecte Josep Maria Miró Guibernau (Vilanova
i la Geltrú, 24 de març de 1889 - Barcelona, 5 d'abril de 1966), com m’explicava
el Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME

No trobava cap dada d’aquell edifici a la xarxa, està clar que a Internet
en  algunes matèries, i d’alguns indrets,
hi ha poca o cap informació, oi?

L’inefable Casado, en la seva llengua “palenciana” , potser en ho podria
explicar, oi?   Em costava un gran esforç fer aquesta  més que minsa publicació, el dia 9.07.2021 patia una caiguda al carrer d’Irlanda de Castellar del Vallès, amb el resultat del trencament de l’húmer , el dit petit de la mà, alguna costella, i contusions generals.M’explicava el Juan Navazo Montero que havia vist una senyora enguixada com jo. Està clar que  la lluna ha estat propicia a les caigudes, tant clar però, com que la manca de manteniment de les voreres – endèmica – hi té una evident relació “causal”, oi?L’any 2010, encara laboralment actiu, patia un accident quan cercàvem la Poua del Sailoic, al Moianès: http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/08/trencat-per-vacances.htmlMés d’un any desprès acomplíem la nostra recerca :http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/09/poua-del-saiolic-antic-terme-de-marfa.htmlhttps://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/09/poua-del-sailoic-ii-antic-terme-de.htmlToca pouar a la paremiologia,” A gran dolor, paciència major, perquè a qualsevol mal, la paciència és remei”

Comentaris

  • Potser[Ofensiu]
    Prou bé | 02-08-2021

    Potser tot això ja ho sabies i no era el que t'interessa. Com a informació de complement, dir-te que a l'altra banda de carrer, davant per davant, fent cantonada hi ha una una altra torre, més petita però de molta qualitat arquitectònica, d'un altre germà Barangé. També va anar a terra i al seu lloc van construir un edifici de pisos molt lleig i de molta alçada pel que és, O millor dit, hauria pogut ser la carretera, com se la coneix. No hi hagut cap respecte per conservar-ne la idiosincràsia, ni tan sols els plataners de la fotografia, que van anar pel pedregar...amb total cordialitat.

  • Torre Barangé[Ofensiu]
    Prou bé | 02-08-2021

    Hola, Antoni. No sé què és el que més t'interessa saber de la desapareguda torre Barangé. Tan sols puc dir-te que va ser enderrocada l'any 1963. En el solar que va quedar es va construir el Cinema Palace i una sala de ball, el Palace Club que van inaugurar-se per Nadal 1964.
    Aquest cinema va ser durant molts anys referent a la comarca, pel seu gran aforament i per la qualitat de les instalacions.
    Posteriorment ( dècada 2000 ) es va fer una remodelació total del local per convertir-lo en l'actual teatre auditori.

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5444097 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com