IN MEMORIAM. CAPELLA DE SANT VENERAND. RIUDECOLS. EL CAMP JUSSÀ. TARRAGONA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
El Raul Pastó Ceballos m’enviava fotografies de la petita capella de finals del segle XVII amb elements del segle XVIII, coneguda com de la Creu de Sant Venerand, al terme de Riudecols a la comarca del Camp jussà de Tarragona.







Patrimoni Gencat la descriu com ; edifici religiós de planta quadrada coberta amb falsa cúpula de maons i amb murs de paredat.

A l'interior hi ha restes d'un mosaic de rajoles de ceràmica catalana, figurant un altar.

Cercava informació de Sant Venerand ; un màrtir cristià o més aviat un cos sant , un centurió romà que es va convertir al cristianisme i va ser assassinat per unir-se a la fe cristiana.

És patró de Grotte Santo Stefano , un llogarret de Viterbo , ja que quan a petició dels habitants, el bisbe de Bagnoregio els va confiar els venerables ossos (és a dir, que eren venerats i d’aquí el nom Venerando) del màrtir, que fins aleshores s’havien conservat a la catacumbes de San Calisto a Roma .

San Venerando es mostra en un quadre amb l'escut de la família Golini - "Domus Golini", en una escena amb la Mare de Déu i San Luigi Gonzaga, dins de la Parròquia de Santo Stefano, a Grotte Santo Stefano.



El quadre el representa amb roba de centurió romà, sostenint la palma del martiri .

A la mateixa església es conserven els seus ossos, col·locats dins d’una urna de fusta, donada el 1710 per don Angelo Golini de Vitorchiano .

Qui de Riudecols, o de qualsevol altre lloc del mon ens pot explicar, la presència d’aquesta advocació en aquest indret?.

Agrairem les vostres respostes a l’email coneixercataunya@gmail.com, castellardiari@gmail.com

Comentaris

  • WordPress Hosting[Ofensiu]
    jennyanams | 25-06-2020

    We found this post while searching for information about blog-related research. Is more informative and helpful for us. Thanks for share that.
    NameCheap WordPress hosting

  • Udemy Coupon Codes[Ofensiu]
    promocodelive | 07-06-2020

    I'm perusing endlessly scrutinizing your web diary from my lap! Basically expected to state I revere examining your site and envision all of your Udemy Coupon Codes posts! Carry on the famous work with custom paper composing administration.

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6914 Relats

1201 Comentaris

5425580 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com