Guissona, el meu poble, la nostra vila.

Un relat de: Maria

Hola, què, com va? Bé? Perfecte, perquè si voleu, podeu anar llegint tot el que he escrit, no us diré si es bo o no, simplement llegiu, i..., després ja opinareu. El tema del que m'ha tocat parlar avui, és força important per tots nosaltres, sí, sí, parlaré sobre Guissona, el nostre poble. De Guissona, se'n poden dir moltes coses, tant de bones... com de dolentes, hhheee?
Primer que res, la seva situació al mapa, ella es troba una mica a l'esquerra de l'eix geomètric vertical de la Segarra, i al mapa català, en el lloc on es trobarien les bisectrius del triangle que forma el mapa de Catalunya.
La vila és molt visitada, sobretot per l'atracció de... les ruïnes romanes, on et pots sentir com un ciutadà de l'antiga IESSO; el museu, on es troben els objectes que donen fer al nostre passat; també per l'església, que amb la seva planta basilical, impressiona a tots els seus visitants; i per l'obra de Fluvià, d'un estil gòtic molt elegant, però encara inacabada. Però penseu en quants cops hi ha agut algun cotxe que mentre passàveu pel carrer us ha preguntat, pel restaurant de l'Area, sigueu sincers, perquè segur que algun cop us ha passat, a mi no sols un, sinó que molts més, i el dissabte passat, al veure un cotxe que es va parar al meu costat i va abaixar el vidre de la finestreta, ja li vaig dir directament cap on la trobaria, per anar-hi a menjar, però em vaig quedar parada en veure la cara que feien la gent del cotxe, i em van dir que ja sabien on era això, que el que volien era saber on era el museu. Sincerament, em vaig quedar sense paraules, i els ho vaig indicar.
Guissona és un poble curiós, jo no m'hi havia fixat mai fins que un dia, que van venir uns amics de visita i els vaig ensenyar el poble fil per randa, em van dir: << aquest poble sembla en miniatura. Que és, una imitació de Catalunya en miniatura, però amb Guissona, o què?>> jo no ho vaig entendre fins que em van explicar d'on havien tret aquesta deducció tant original, << no és per res, però la veritat es que tot és petit, les piscines, les botigues de la vila, l'ateneu, les escoles... i també el museu-biblioteca-escola de música, que tot és en un mateix edifici! >> jo no sabia que dir, ja que al cap i a la fi, el que em deien era cert.
Deixem el tema de les coses petites per parlar de l'aigua, ben bé... tampoc no deixem el tema, perquè com tots sabem, la quantitat d'aigua tampoc no és gaire abundant al poble. Mentre que la Segarra sempre s'ha caracteritzat com a seca, i amb manca d'aigua, Guissona fins ara sempre havia gaudit d'un clima plujós i d'un gran nombre de fons, la de l'estany, la "fonteta", la del Pi..., per això es coneix la vila com el "doll de la Segarra", els romans, que eren molt intel·ligents, es van instal·lar aquí per que hi havia tanta aigua. Gràcies a la gran quantitat d'aigua que hi ha hagut fins ara a sota del poble, s'han pogut conservar moltes coses dels romans (pinyols de préssec, de raïm, trossos de fusta...), que estaven dins l'aigua des de l'època en que els romans vivien aquí, i com que no s'havien tret mai de l'aigua, es conservaven intactes, però si es treuen de l'aigua, o aquesta s'asseca, ja no es poden utilitzar per estudiar. Amb uns tractaments que fan a aquests objectes de dins de l'aigua, per treure'ls i que es conservin intactes, els arqueòlegs encara han estat a temps de poder aprofitar algunes de les coses per estudiar, però ara ja molts d'aquests objectes que potser tenen 2.000 anys, ja es donen per perduts. Ja veieu la gran importància que te l'aigua fins i tot en el camp de l'arqueologia.
Ja que he començat a parlar dels romans, us explicaré coses sobre l'origen de Guissona, el descobriment de l'enterrament de l'auditori, concreta que al període neolítica, a l'època prehistòrica, ja hi havia habitants, que eren pagesos i ramaders. Al segles IX o VIII a.C., es veu que hi havia un poblat d'una cultura diferent, els Halsttatic. Durant l'època Ibérica, també hi vivien, ja que s'han trobat monedes de caràcter ibèric amb la paraula IESSO inscrita. El període en que va tenir més esplendor va ser durant la cultura romana, de la IESSO romana, s'han trobar monuments, ceràmica, monedes, escultures, làpides... Deixem els romans per parlar dels àrabs, que també van viure al nostre poble, però que no se'n sap gaires coses, aquests van canviar el nom de la IESSONA que tenien els romans, per ISSAUNA.
Abandonem el passat per parlar del present, que aquest és el temps en que ens ha tocat viure, així dons que ara parlem dels fets actuals a Guissona. L'ajuntament, hi ha un fet curiós sobre les banderes de l'edifici, perquè avui no ho se, però fins fa ven pocs dies, només hi havia la bandera de Catalunya, i la d'Espanya, on és? Que l'han cremat?, a mi no em fa res, no, però sobretot, i la de Guissona? Que no fa pas tant que la vam estrenar! ja s'ha fet malbé? que no era una tela de qualitat?
Parlem sobre l'institut ara, hi han hagut molts canvis, i constantment n'hi han, primer institut nou, fa poc directora nova, etc. etc. perquè podríem parlar de moltes coses, però hi ha un fet curiós a destacar, els lavabos estan gairebé impecables, es veu que l'entrada és restringida, perquè hi havia gent que "pixava fora de test".
Més coses a destacar d'interès actual de la vila... sí, la llum, dons ja fa temps que durant el dia poca estora però molt sovint, marxa la llum sobtadament a tot el poble, vist des de l'aire, deu semblar una discoteca, bromes a part, perquè això es un problema molt greu, a moltes persones se'ls espatllen els aparells domèstics, com la nevera o el congelador a causa d'aquestes apagades sobtades de llum.
L'estany, la revista de Guissona pels que encara no sapigueu que és, dons sí, a més de ser una font, també és una revista que surt cada trimestre, on es parla sobre els temes que afecten al seus habitant, i sobre els actes dels mateixos habitants. Ja fa molts anys que existeix, gràcies a totes les persones que l'escriuen, interessada o desinteressadament, i als que hi estem subscrits, i ens la porten directament a casa, i també a totes les persones que van cada tres mesos a llegir-la a la biblioteca del poble, o a comprar-la a la llibreria. Per això avui des d'aquí demano a tothom que no fa res de lo que acabo de dir, que ho faci, ja que sense la col·laboració de tots, les coses no funcionen, i crec que sent una revista del poble, em sembla a mi, que tots hi hem de col·laborar amb el nostre gra de sorra, perquè sinó, s'acabarà igual com va passar amb la radio que hi havia antigament al poble, que la feien gent i joves guissonencs i guissonenques.
Un fet que ens afecta molt a tots, però que ningú en té cap culpa, és la boira, tots sabem que és, perquè durant l'hivern, és com de la família, vas a dormir i ella t'acompanya, però quan t'aixeques al matí, encara hi és, i no ens abandona gairebé mai.
Perquè no parlem sobre els personatges importants de la vila? Que si ni ha? Clar que sí, potser no tants ni tant importants com poden ser alguns de Barcelona, o altres ciutats o països. Ja sabem el que passa molts cops, es allò de diuen la gent gran, no es dona importància a les grans persones que tenim al costat, perquè ja les veiem sempre, i per nosaltres són un més de la vila, en fi, que un a casa seva mai triomfarà, i es pot dir que tenen raó en molts casos, perquè hi ha músics, escriptors, pintors, científics, advocats, historiadors, descobridors i d'altres persones importat de qualsevol altre camp, que són d'origen Guissonenc (no diré pas cap nom, no fos cas que me'n deixes algun i s'ofengués, val més prevenir que curar), que no els tenim reconeguts al poble, en canvi són importants i reconeguts en molts altres llocs.
I els pastorets de Guissona, i si els tornem a recuperar, per cert que s'ha fet una revista força interessant sobre aquests, sí, la trobareu en algunes botigues, si no s'han esgotat els exemplars. Més coses que s'han perdut, que eren elements claus del poble, les caramelles, fins fa poc, cada any, uns ho altres sortíem a cantar i a divertir-nos pel poble abans d'anar a menjar la mona, ara però, ja ningú passa a despertar els més dormilegues. I l'enramada, gairebé ja és morta, encara que des de l'ajuntament s'han esforçat a mantenir-la viva, però les festes són per la gent del poble i són ells qui tenen que fer que continuïn les coses, per exemple, per carnaval, ja fa cinc anys que es fa un concurs de truites, que funciona molt bé gràcies a la gent que hi participa, que sinó, ja podrien plegar. Ja que parlem de festes del poble, perquè no parlem dels que fan que un dia normal es converteixi en un dia amb els carrers plens de diversió, rialles, música... l'únic que ho fa possible, és el poble, que segueix els gegants i cap-grossos que ballen al ritme dels grallers ( per cert, s'ha de destacar que s'ha format un nou grup de joves de la vila, els Bufacanyes, que són la "reencarnació" dels "Grillats", els que fins fa poc, ens feien ballar cada festa i festeta).
Per tancar la xerrada sobre les festes de al vila, el mercat romà de IESSO, que es celebra a l'estiu, i que cada any hi ha més participació per part de la gent del poble, i més admiració pels de fora, sí, cada any es supera el record de visitants del mercat, on s'hi pot trobar des de paradetes de joies, fins a tastets d'aliments ven diversos, passant pels jocs, les tavernes, els animadors i músics de carrer... i a la nit, després del tradicional vall que es fa a la plaça de l'església, tothom (tret dels més petits, que es queden a casa a dormir amb els avis) amb el seu vestit de romà, es dirigeix cap a la font de l'Estany, on es celebra una gran bacanal romana.
Per deixar com a finalitzat això, un tema molt important, que està afectant a tots, amb més o menys importància, la immigració, el poble creix d'una forma inexplicable, perquè cada dia hi ha més persones que venen a viure al nostre poble, no dic tots, però sé que gairebé tots, venen per treball, ningú pot dir exactament el nombre de persones que hi ha, però es v
eu reflectit a totes les escoles i també a l'institut, que el nombre de canalla augmenta, perquè les classes es queden petites, i fan falta cada cop més professors. Aquest tema dona molt de que parlar, i molts punts de vista a escoltar, però ara no toca, pot ser algun dia ens faran fer un escrit sobre això.







Comentaris

  • guissona[Ofensiu]
    donablanca | 14-02-2005 | Valoració: 10

    tens raó el pobles augmenten i manquen infraestructures

  • Els pobles catalans[Ofensiu]
    obiwan | 21-04-2004 | Valoració: 6

    M'has recordat Torà, Sanahuja, Calaf, Sant Martí de ses Gaioles, Agramunt i tans poblets de la Segarra que ja fa temps visitava amb la meva avia que n'estava enamorada, a cercar la mel i turrons d'agramunt, etc,etc.