Guimerà , els Reis del Mercat

Un relat de: Antonio Mora Vergés

Aquest 2006 en fa ja dotze de les edicions consecutives del Mercat Medieval, en les coses dels homes s'acostuma a fer servir mots com, consolidar, assentar , permanent, definitiu ,.... el cert únicament és allò del XII Mercat Medieval, de cara al devenir per descomptat que ho esperem tot, i pel que fa a valorar la primera dotzena d'edicions, constatem que a Guimerà el model que funciona, s'aguanta sobre tres eixos bàsics : el poble i els seus habitants, grans i menuts , permanents i esporàdics que s'ha fet seu el Mercat Medieval, els paradistes professionals , que exposen per a la seva venda, productes que plenament integrats en la modernitat, es consumien ja en el període de l'Alta i Baixa edat Mitjana, i finalment els Oficis manuals, que han resistit el pas dels anys, i amb alguna modificació lògica [ ara tenim electricitat ] ens expliquen el procés que calia seguir per obtenir alguns bens d'us quotidià. Uns i altres, esperen - i desesperen en ocasions - que els visitants, més enllà de fer turisme - que es bo i profitós - facin allò que hom espera d‘un Mercat, Medieval o no, comprar, canviar diners per objectes, adquirir bens. Val a dir que respecte d'aquesta dada no tenim elements d'anàlisi objectiu, més enllà del fet constatable de que Mercat, rera Mercat, paradistes i Oficis, tornen als carrers estrets de Guimerà.

Punt i apart ,mereixen els grups d'animació del Mercat, que també any rera any, han anat donant al Mercat Medieval, aquest caire festiu que des de sempre, i sense un fonament històric sòlid, hom associa a aquests Mercats i Fires. Justament seran imatges de la seva participació les que acompanyaran aquesta crònica.

El Mercat del 2006, ha portat més novetats : la presentació del llibre, Guimerà , del Miquel Àngel Farré Targa, que de forma rigorosa i amena alhora, ens explica la història de la Vila. El llibre està editat per Cossetània , i el podreu adquirir a més de la vestíbul de l'antic Ajuntament, batejat avui com La Cort del Batlle, a tocar de la Plaça Major, a l'adreça d'internet de l'editorial cossetania@cossetania.com

Justament i coincidint amb el XII Mercat Medieval, s'ha fet la inauguració com a Centre d'Informació de Guimerà i la Vall del Corb, de l'edifici ara anomenat la Cort del Batlle, on s'han dut a terme diverses mostres : a la planta baixa i amb magnifiques fotografies, podreu comprovar com des de la Bovera, el Pedregal i Vallsanta, la presència del Cister [ cal dir-ho sense la r final, com Fuster per exemple, si, si .. a nosaltres també ens va sobtar, però ja ho sabeu, oi ?, val més aprendre de vells... ], a la primera planta i compartint espai amb més imatges dels monestirs esmentats, hi trobareu una selecció dels materials històrics, que començant amb les activitats de Misión Rescate des de l'escola local, han tingut continuïtat fins al present, i que de ben segur us deixaran bocabadats. Cal felicitar a totes les persones que al llarg dels anys han esmerçat part del seu temps, en fer créixer aquests fons de materials històrics, que s'exposaran successivament a la Cort del Batlle. La segona planta està acondicionada per fer-la servir com sala de conferencies, i en el marc del XII Mercat, ha estat lloc de presentació dels diferents muntatges audiovisuals , que l'associació Guimerà.info ha presentat sobre la Vila, i la seva història. Val a dir, que la tasca d'aquesta associació ha permès la recuperació i divulgació d'imatges i materials d'interès històric documental.

Tots plegats, Guimerà i les entitats i persones esmentades, son veritablement els Reis del Mercat.

© Antonio Mora Vergés


Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5458073 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com