Església parroquial de Sant Martí de Llémena. Gironès

Un relat de: Antonio Mora Vergés

Les ombres començaven a ensenyorir-se de la Vall de Llémena quan aturàvem el vehicle a la Plaça de Sant Martí; ens calia pujar , a la Maria Jesús Lorente Ruiz i a l'Antonio Mora Vergés, unes escales per accedir al pla del cementiri i l'església. N'hi ha constància documental l'any 1031 i el 1065, per la seva pertinença al capítol de la catedral de Girona.
L'any 1698 era lloc reial.L'any 1761 es va reformar completament el temple, aprofitant una part dels seus murs romànics. Durant aquesta reforma es va canviar l'orientació del temple, obrint la nova façana on abans hi degué haver un absis. En canvi el mur de ponent, on es creu que estava l'antiga porta d'accés, ara fa les funcions de capçalera. Externament només és visible la part superior, ja que la resta ha quedat colgada per terres. En aquest sector encara es pot veure una finestra de grans dimensions i el traçat de l'antic pendent de la teulada.


L'altre element romànic conservat és la torre campanar, ampliat amb un pis més durant la reforma. Encara es conserva el ràfec que hi havia sota la teulada original. En els murs nord i sud s'entreveuen les antigues finestres romàniques.

És una construcció d'una nau amb capelles laterals. La façana, molt senzilla, està precedida per un pòrtic de teulada a doble vessant i teules pintades, sostingut per dues columnes de pedra. El campanar és de torre de planta quadrada i coberta piramidal. En unes restauracions es van descobrir restes de pintura mural a l'interior de l'església.

En la tasca de recollir imatges, ens cal situar-nos al límit físic del cementiri; aquí com esmentàvem a Santa Maria de les Encies, paradoxalment les tombes i rinxols aporten una pàtina de vida al clos parroquial.

Ja és fosc quan acabada la tasca tornem al vehicle, tenim encara una estona de viatge fins arribar al Nus de Pedra, residència rural, situada a la propera població de Llorà on sojornarem.

Ens queda molt per veure a la Vall dels Oms, dividida artificiosament entre les comarques del Gironès i la Garrotxa.


Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6923 Relats

1201 Comentaris

5494053 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com