Es desvetlla el misteri del Serrat de l'Otzetó

Un relat de: Antonio Mora Vergés

Es desvetlla el misteri del Serrat de l'Otzetó

Rebia un e.mail en el que molt amablement Gustau Erill i Pinyot, en posava en antecedents de la recerca que durant quatre anys ha desenvolupat pel terme de Monistrol de Calders, i que ha vist la llum en forma d'esplèndid llibre : "Monistrol de Calders. El poble dels pagesos enginyers"

M'explica que l'objecte de la nostra recerca, les ruïnes de la masia de l'Otzetó, coneguda també en altre temps com de l'Otzet Jussà està perfectament documentada en el seu llibre ; comenta que i hi ha una fotografia general del lloc on està emplaçada. El Tomás Irigaray López, li enviarà també per e.mail les fotografies fetes en les restes d'edificacions que vàrem localitzar per si fossin de l'esmentada casa.

Sembla que fins i tot existeixen fotografies antigues amb la imatge d'aquesta masia. Agrairem als seus propietaris la tramesa d'una còpia digital, a l'atenció de fananos@moianes.net per tal d'incorporar-la a la Galeria d'Imatges de www.moianes.net .

El llocs on podeu fer-vos amb un exemplar del llibre d'en Gustau Erill i Pinyot,, son : a Moià, a les llibreries del centre, a la casa-museu Rafael Casanova, a Cal Tuta d'Artés, a la llibreria Parcir de Manresa, a l'Arxiu Comarcal del Bages, a la botiga de Monistrol de Calders, i a l'Ajuntament d'aquest poble encisador on neix formalment el riu Calders.

Fruïm per trobar resposta a alguna de les preguntes i/o especulacions que fèiem en aquell relat que ens ha donat ocasió de conèixer al Gustau Erill i Pinyot ; ¿ Anem en la línia correcta quan diem : La degradació en que és troba l'indret, ens confirma que l'abandó de l'activitat agrícola i residencial, es produí com a molt tard, en els primers decennis del segle XX. ?. ¿ Hi ha quan a l'origen d'aquest topònim Otzet, Otzetò, alguna dada que ens permeti confirmar i/o descartar la seva procedència de llengua àrab o amazigh ?. D'aquesta segona , la parla que conserven fins els nostres dies els qui viuen a les muntanyes de l'Atlas Marroquí; d'aquí vindrien la major part dels que poblaren sota la dominació anomenada musulmana i/o àrab les terres de Catalunya; sembla que únicament els comandaments alts i mitjos, eren àrabs particularment de l'actual Líban, o de Síria [ Súria en llengua catalana ], llocs on us sorprendrà la similitud, quan no la perfecta coincidència, entre els cognoms de molts dels seus habitants, i els habituals a Catalunya.

Agraïm al Gustau Erill i Pinyot el seu oferiment, que accepten encantats de mostrar-nos el lloc on és l'Otzetó, com la seva atenta comunicació, en la que ens ha aportat força dades per desvetllar definitivament el misteri del serrat de l'Otzetó.

En la línia de documentar - fins on ens sigui possible - els molts elements d'interès de les comarques naturals del Moianes, Alt Vallès i les Valls del Montcau, sou pregats - una vegada més - de fer-nos arribar les vostres imatges a fananos@moianes.net, indicant-nos el nom de l'autor, el lloc i la data. A dia d'avui la Galeria d'Imatges de www.moianes.net està considerada la primera en importància de Catalunya, com arxiu fotogràfic especialitzat, d'accés lliure i gratuït. S'ha de dir que això és mèrit de moltes persones, a les que des d'aquí els ho volem agrair.

Quan a l'aportació, rectificació i/o critica de les dades que recollim i publiquem, teniu com sempre, a la vostra disposició per fer-nos arribar la vostra proposta la següent adreça e.mail : amora@moianes.net

Per endavant, gràcies.
© Antonio Mora Vergés





















Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5455997 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com