Elogi mortuori a una dona mallorquina i marxista

Un relat de: Joan Antoni Estades de Moncaira i Bisbal

No ets morta.Continuaras existint en el record d aquells que t hem coneguda,que hem compartit tantes hores d il.lusio perque el teu poble el nostre poble rercobras les llibertats constituciionals entre el 1936 i el 1939 i es deslliuras de la fera negra del feixisme.

Francisca Bosch i Bauçà jo et record a Perpinyà amb Ferran Truyols Coll i Pep Biarnes Perpinya del Partit Carli entrevistant nos amb Don Carlos Hugo. per discutir que calia fer quan morias el dictador.
Et record a ca teva a la Ciutat de Mallorca , al pis de les Avingudes, amb en Biel i en Jaume els teus fills,en Pep Vilchez i na Nuria qui no era altra que l'actualment Magistrada Dona Catalina Moragues i altres fent complot en contra de la Dictadura o simplement fent tertulia a l' entorn d un bon tassó de cafè amb llet o d un pa amb tomàtec perquè tu que no creies en el mes enlla beatific praticaves aquella benauranca de l' Evengeli que han oblidat molts dels que tenen l atreviment de dir se cristians:
· Donar pa al que te fam i aigua al que te set".

Tenies ca teva oberta a tothom, A tothom que lluitàs per la Llibertat i en contra de la Dictadura. I jo que era i seguesc sent de dretes i monàrquic tradicional mai em vaig sentir jo manipulat a casa vostra.Sempre ens respectarem mutuament.

Record aquell 1 de maig del 74 clandesti, ell per descomptat, després del triomf a Portugal de " A Revoluçao dos Cravos" amb la B I S que estava a punt de localitzar nos; els sobresalts que passàrem durant aquella jornada i les enflamades intervencions que, per aquell descampat de les afores de Palma, es produiren aquell dia.

Record les noces de Joan Serra amb na Francisca dos militants del teu partit alla a l Ermita de Valldemossa amb Mossen Jaume Santandreu de celebrant i entonant
" La Balenguera" després d' haver los donat, sense que es celebras cap mena d eucaristia, la bendicio nupcial.

Record la teva enyoranca de la teva filla Antònia morta als setze anys, del teu pare Don Jaume Bosch Alemany qui durant molts anys fou tinent coronell de maquines de l Armada Espanyola al Port de Soller allà en la meva encontrada de la Vall dels tarongers on segons tu també contaves tengueres un romanc amoros amb un solleric de casa bona.
Record que per un Nadal m'enviares una felicitació amb el dibuix d'un gall vermell esclafant un gall negre. Moltes coses estic recordant benvolguda Francisca.
Però sobretot Francisca Bosch i Bauçà jo et record i et recordaré com una dona lluitadora i compromesa amb amb els teus idearis.En aquelles coses en les que creies.
Has estat fidel a elles fins el dia de la teva eixida cap a l Eternitat. Fins sempre!
Gener de 1.993

Cavaller de Moncaire

Comentaris

  • Enhorabona[Ofensiu]
    Petrock | 25-02-2006 | Valoració: 10

    Enhorabona ! M'ha agradat Cavaller

  • El relat està bé. Mira aquí...[Ofensiu]
    Unicorn Gris | 17-02-2006 | Valoració: 9

    He publicat aquest relat com a article, esperant donar-te una sorpresa en sentit que tu només el vares publicar com a fòrum.

    Amic Moncaira, tu i jo podriem estar més units com a escriptors internautes! Endavant!

    L'article: http://www.lastoa.com/modules.php?name=News&file=article&sid=947&mode=&order=0&thold=0

    (Publicat a la secció "Cultura i saber").

  • vaig coneixer na Francisca[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 16-02-2006

    varem coincidir moltes vegades, des de diferents partits lluitavem per lo mateix, d'en Pep Vilchez encara som amiga, té una plana si la vols visitar fideus.com, quins records ...

l´Autor

Foto de perfil de Joan  Antoni Estades de Moncaira i Bisbal

Joan Antoni Estades de Moncaira i Bisbal

222 Relats

334 Comentaris

198939 Lectures

Valoració de l'autor: 9.01

Biografia:
Vaig neixer a França on els meus pares havien emigrat i quan tenia tretze anys venguérem a Mallorca d'on procedeix tota la meva nissaga.
A l'hora d'ara ja he passat la setentena d'anys. Per sang, adopció i sobretot convicció em consider mallorqui de socarrel i pet tant de llengua i cultura catalana i ho defensaré sempre. Ho he defensat al setmanari "Sóller" on ja col-laborava de petit visquent el seu fundador JOAN MARQUÉS ARBONA !Pinoi" - d'això han passat ja cinquanta anys. (Ho recordo per si acàs hi ha qui no ho sap o intencionadament ho hagués oblidat) També aquesta ha sigut la meva positura a la "VEU DE SÓLLER) i ja no diguem al quinzenal "L'ESTEL DE MALLORCA" que dirigeix i edita un entusiaste patriota del catalanisme que fuma en pipa com el santjoaner i ex-conserje de nit de l'hotel " Bahía Grande" nomenat Mateu Joan i Florit.
Ah que quedi clar que no sóc ni anti francés ni anti espanyol però sí anti centralista i anti jacobi.