El sabater fal·laç

Un relat de: Antonio Mora Vergés

Hi ha, qui no ho recorda ?, contes que parlen de sastres valents, que amb el seu enginy aconsegueixen salvar al poble d'un ogre malèfic; de princeses que fent un petó a un gripau el converteixen novament en príncep; de nans treballadors [ en el conte de la Blanca Neus, tens tota la impressió que la jornada dels nans, és ja la aprovada amb la complicitat del Govern d'Espanya de 65 hores setmanals); també la ventafocs fa força més hores de les 48 per les quals tants i tants treballadors [ i treballadores ], van morir de forma absolutament inútil.

M'explicaven un conte en el que la figura central era la d'un sabater - no tinc clar, si de nom o d'ofici -, quina especialitat era fer promeses a tort i a dret. Justament aquest més de juny que s'esmuny del calendari tots els pobres del seus país - era un dels països més pobres, sinó el que més de la que s'havia donat en anomenar Europa dels Mercaders - esperaven rebre 200 € de l'erari públic; de res els servien les explicacions dels "amics" del sabater, davant la crua realitat ; els botiguers únicament donaven mercaderia a canvi de diners, i aquest més de juny, com l'anterior i el pròxim, podien posar a fer bullir l'olla promeses i més promeses del sabater fal·laç, però verdura, patates, pasta, carn, peix ,... haurien de continuar mirant-s'ho als aparadors; la gent d'aquest país - la bona gent pobra s'entén - no acostuma a perdre el bon humor, i ben aviat corria l'acudit de que tot plegats tornaven a estar de regim !

La gent benestant però n'estava molt contenta del sabater; adéu a l'import del Patrimoni !. Que és això de fer pagar als qui tenen diners i/o bens diversos ?. Comencen a reduir també els impostos directes ! . Que és això de fer pagar més als qui més guanyen ?. Sembla que fins i tot perillava la possibilitat de fitxar jugadors de futbol estrangers ! .

Sentia algunes de les "bones noticies" : possible augment de l'I.V.A.; com hi ha més pobres que siguin ells els qui paguin els plats trencats de la crisi econòmica, oi ?; eliminació automàtica de les pensions de viduïtat, ara caldrà acreditar que a més de vidu/a s'és pobre ! ; prolongació obligatòria de la vida laboral - almenys fins als 65 anys - , esta clar que la generació que va començar a cotitzar als 14 anys - a treballar dissortadament havíem començat força abans -, havia de ser la primera en donar exemple !. Els que puguin sobreviure a tants i tants treballs forçats, que comencin - si no ho han fet abans - a estalviar ; no està clar desprès de tot que finalment l'estat disposi de diners per poder pagar-los la pensió corresponent. Sembla que per avui ja està bé, oi ?

Curiosament, no s'acabava el conte amb aquelles paraules màgiques, de colorin, colorado, m'explicava el relator, que ara estàvem en allò de les històries interactives, no se si ho vaig entendre gaire, tinc tota la sensació que ve a ser com un continuarà .... , oi ?

Ah! , fal·laç : que enganya amb falses aparences. Gran Enciclopèdia de Barcelona *

* Dita també, Gran Enciclopèdia Catalana

© Antonio Mora Vergés



Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5455997 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com