EL QUIOSC MODERNISTA DE CALDES DE MONTBUI

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Manuel Joaquim Raspall i Mayol (Barcelona, 24 de maig de 1877- la Garriga, 15 de setembre de 1937), marcava un abans i un desprès en un bon nombre de poblacions de les comarques del Vallès.

En el període (1922) en que fou l’arquitecte Municipal de Caldes de Montbui, aixecava un quiosc a la Plaça – que tothom coneix com ‘Plaça del Quiosc’, malgrat haver estat batejada seguint els vaivens de la política com : Plaça del Progrés, la Plaça d'Alfons XIII, i actualment Plaça de l’Angel.

Als anys 1960 – amb plena efervescència del franquisme més rampant - el quiosc va ser enderrocat, preservant el nucli central d'aquest i les rajoles que conformen la coberta. El taulell i el tancament metàl•lic van desaparèixer.

RAMON SAGALÉS I TORRAS, fou alcalde de Caldes de l’any 1961 fins al 1973 i cap local de FET y de las JONS, substituint JOAN RIBA I GUIXÀ.

La posterior remodelació no va ser gaire afortunada però es manté la part d'obra; la descripció tècnica diu : El quiosc consta de quatre façanes, amb un clar component vertical degut a les franges que formen les pilastres, amb una coberta que presenta vàries vessants seguint formes corbes i amb un acabat de peces petites de ceràmica de color terrós.



Mollet del Vallès, comparteix el trist honor d’enderrocar i reconstruir obres modernistes.

Al modernisme – com en quasi totes les ‘veritables’ manifestacions artístiques – no es va donar la diferencia entre OBRES GRANS i OBRES PETITES, sinó entre OBRES BEN FETES i OBRES MAL FETES.

El feixisme es va especialitzar en la darrera de les categories esmentades, i els seus ‘hereus’ , lluny de rectificar – és obvi que no son savis – persisteixen tossudament en fer malbé tot el que toquen

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5431898 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com