EL NEN DEL TRICICLE - Introducció

Un relat de: Yol Llubes
Sempre he cregut en la força sanadora de l’escriptura. Ella m’ha permès contínuament endreçar i posar ordre en els meus sentiments. És per mi una mena de teràpia que em permet dir a la gent que m’estimo allò que la meva timidesa m’impedeix.

Aquest recull de records, aquest “El nen del tricicle”, te’l dedico a tu papi, l’home que més ha sabut estimar-me i entendre’m.
Ens vas deixar el dotze de setembre del 2014, amb la teva discreció habitual, perquè no podies pas acomiadar-te de nosaltres un 11-S, hagués estat del tot irreverèncios i contrari a la teva innata elegància.

He recollit tots els records que tenia associats amb tu; coses que em vas contar i d’altres que varem viure junts.
Has estat un home dolç, tendre, divertit, amb un sentit del humor extraordinari, un treballador incansable que ens vas permetre al Julià i a una servidora tenir els estudis que tu no va poder tenir, per haver nascut en uns temps equivocats.
Vas adorar fins al final a la Salut, aquella noia que no miraven amb bons ulls els teus progenitors, per procedir de “Cal Caragoli” una casa amb la qual no compartien la filosofia existencial, per dir-ho finament.

Quan te’n vas anar d’aquest mon, jo la teva filla, vaig sentir quelcom entre alleujament i dol. Uns moments de connexió molt intima entre un pare que sap que se’n va i les mentides piadoses d’una filla que et va adorar “fins a l’esquelet” com diu en Joan Vinyoli.
Tu ja erets presoner del teu cos i la teva mirada, amb aquells ulls verd aquarel•la, em va parlar fins als teus darrers instants.
Les teves mans de pianista, tan boniques, encaixaven tan bé entre les meves que es van quedar unides fins i tot desprès del teu últim alè...

Papi, quines coses té la vida, et recordo cada dia, et recordo potser més i tot que abans. Soc tan egoista que he volgut tornar a viure una segona vegada tots aquells records amb els que varem construir la nostra existència conjunta.
Quan vaig veure aquella foto teva amb el tricicle, ja estaves molt malalt, però va ser ella la que em va fer adonar-me de que abans de ser el meu papi, també havies estat un infant... aquell nen del tricicle.

La teva “Filomena”,

Alcoletge,
Novembre del 2014

Comentaris

  • Hola Yol...[Ofensiu]
    AVERROIS | 28-01-2015

    ...tan sols és una sutgerencia, però si contestes el comenari a dins del teu relat el que l'ha fet no el veurà ja que segurament no tornarà a llegir el mateix relat. Normalment és millor entrar a un relat del que t'ha fet el comentari i així li contestes el comentari i ell ho sap.
    Una abraçada.

  • Resposta a POBLET[Ofensiu]
    Yol Llubes | 27-01-2015

    Hola Josep Maria,
    Moltes gràcies un cop més pels teus mots. Encara tinc tot això del meu pare molt recent. És cert jo també el sento amb mi. En sap greu que tu hagis perdut el teu tan jovenet. Això marca. Pero com a pare i com a avi pots ser aquest home que pots imaginar-te ... és bonic aixó.
    Tenia panic a perdre'l i va passar el que més temia: la meva mare va perdre el cap d'esgotament, vaig venir per cuidar-la ella, i em vaig quedar per despedir l'Enric.
    Ara estic passant el dol i ho faig des de la pau que ell ens va deixar apagant-se com ho va fer.
    Reb una forta abraçada,
    Yol

  • Resposta a AVERROIS[Ofensiu]
    Yol Llubes | 26-01-2015

    Gràcies pels teus mots, tinc la sensació que tu ja has viscut moments com aquest. He de confesar que mentre ho escribia tenia la sensació de que a lo millor donava accès a la nostra intimitat... però no, he sabut no traspassar la línea.
    Necessitava contar-m'ho en veu alta un altre cop per poder reviure-ho ... per poder entendre-ho.
    Gràcies per la teva valoració també.
    Una forta abraçada.
    Yol

  • És un relat...[Ofensiu]
    AVERROIS | 26-01-2015 | Valoració: 10

    ...molt punyent i a la vegada tendre, armoniós i amb sentiments encorats dins del cor. Ningú voldria haver de deixar marxar als seus o al menys, ja que tothom ha de fer el traspàs, poder acomididar-se d'ells, sense presses, tranquil·lament.
    Els recodrs bons quedaran sempre en un racó del cervell i encara que sembli que estan amagats i potser s'han oblidat, sorgirant quan ho necessitem per fer-nos una carícia de complicitat.
    Una abraçada.

  • Apta pels lectors que estan passant un dol[Ofensiu]
    Yol Llubes | 26-01-2015

    Quan el meu pare, al que adorava, va marxar, vaig viure els dies finals de la seva malaltia, com si hagués estat en l'ull del cicló.
    Les meves reaccions em sorprenien, el present era l'unic que comptava, moment a moment... un peu primer i desprès l'altre...
    Van ser uns moments molts intims, fragils, delicats i tendres. Molt tendres.
    Aquí vull reviure aquests moments que vaig tenir el temps de viure llavors... Jo no comptava, comptava ell.

l´Autor

Foto de perfil de Yol  Llubes

Yol Llubes

46 Relats

101 Comentaris

32287 Lectures

Valoració de l'autor: 9.91

Biografia:
Vaig nàixer a Alcoletge, província de Lleida, als anys seixanta.
Soc filla d'immigrants catalans i vaig ser educada a França (Strasbourg).
Escriure és per mi vital, ho necesito com necesito l'aire per respirar. Preciso de l'escriptura per despullar-me i retrobar-me



Llibres publicats:

*Primera traducció al català com a co-traductora amb la Mònica Miro Vinaixa del assaig
"DE LA INFLUENCIA DE LES PASSIONS SOBRE LA FELICITAT DELS INDIVIDUS I DE LES NACIONS" de la Germaine de Staël,
Art de la Memoria

*Finalista II Certamen EPISTOLAE 2015

* Grup Scriptura
* Scriptors d'arrels (grup que trobareu a Facebook)

LLIBRE PREFERIT: ANIMA de Wajdi Mouawad - Edicions del Periscopi

Gràcies per seguir-me i gràcies pels vostres comentaris