El mut

Un relat de: Josep Bonnín Segura

L'únic que es podia arribar a sentir devora d'ell, era aquell silenci mut i angoixós, que arribava a fer-se sensació física, quan de les mans i del front començàvem a sentir llenegosa una suor freda i relliscosa com a baba d'un llimac.
La seva cara mantenia aquella expressió hostil, com si s'hagués returat l'instant en què havia descobert alguna cosa entranya i misteriosa: Com un mut l'essència de la paraula.
Ell era mut i els seus ulls vidriosos semblaven com si s'haguessin enfonsat per anar a cercar o a rescatar alguna cosa que la natura li havia negat. L'hi havia imposat el silencia; i al cap l'hi havia donat un silenci que imposava.
El record caminant, arrastrant els peus com si portes una llarga cadena que li impedís el pas. Les espatlles corbades cap a terra, donat la impressió de no voler créixer. Prim, duent roba que semblava que li havien deixada. Res era seu, ni la mirada. O tal volta sí, una cosa, aquell silenci que feia mantenir-se buida i aïllada aquella taula de sempre, on sempre es seia.
El cambrer ja no li demanava res. Treia una botella de licor roig i un tassó, servint-lo a aquell home, que no s'immutava en absolut davant la seva presència.
Mai em mira, malgrat a cops, em seia just a una taula davant seu.
Dic que era mut, perquè mai l'havia, ni l'havíem sentit parlar.
Podria ara inventar una història sobre ell, una llegenda, un poema o un llibre.
Un dia, plujós i de fred gèlid, va entrar dedins del cafetutxo petit, caminant més pesadament que mai i amb els ulls esborronats, duia les manigues de la camisa xopes de sang.
El cambrer fer el de costum, així com ell segui el seu ritual de mirar absort per aquella finestra.
No va acabar el tassó que s'havia abocat, s'aixeca i de cop amb veu ferma i decidida, com si donés amb la solució a un problema que fes anys lluitava contra ell per a desxifra-s'ho, digué un NO¡¡. Escarrufant. Com si haguessin disparat. Els que estàvem allà dedins el mirarem estorats, com si de cop l'haguéssim acabat de veure per primera vegada, com si el descobríssim.
Ens va entrar de cop a tots un terror inexplicable i inexhaurible. Aquell No seu ens havia arribat com una canonada al cervell. Omplint tots els racons, omplint tot, com si haguéssim creuat a una dimensió desconeguda. De cert, hi passarem.
Just el sotrac d'un cos que cau esclafant-ho tot el que havia damunt de la taula, com un gran sac ple de patates que es desplomés ens fer tornar a la realitat. No vaig sabre si va passar un segon o un segle, en aqueixos instants se'ns fa visible l'eternitat del temps, el seu impossible control.
Quan l'aixecàrem tenia les monyeques trencades, xapades, un tall net i fi.
De la seva camisa sortia un paper de la butxaca, escrit amb lletra infantil. No vaig poder aguantar el fet de no treure'l. Ho vaig fer i com si profanés alguna cosa misteriosa i sagrada, sense voler que ningú se'n temés, el vaig amagar dins la ma, sortint cap al carrer sense mirar enrera.
Ara puc dir que era una cançó. El paper estava suat i desfet pels marges, com si hagués recorregut amb ell tota una vida, o bé, totes les vides que havia viscut.
Des d'aquell dia ençà, vaig al mateix lloc, em sec a la mateixa taula que el mut, el cambrer quan arrib no em demana res, posa damunt la taula una botella de licor roig i un tassó, jo no m'inmut, mir cap a la mateixa finestra i a cop pens que si tingués un mirall no em veuria a mi sinó al mut.
Els records se me'n van i no podria dir amb certesa, qui era o si va existir el mut o el paper que vaig recollir i enterrar.
Me deman qui serà el proper que se seurà tots sol a aquesta taula i mirarà com els altres, la mateixa finestra enfront d'un tassó ple de licor roig.

Comentaris

  • nice nice[Ofensiu]
    nina | 22-10-2006

    http://www.relatsencatala.cat/rec/Controller?rp_action=view_tema&rp_tema_id=336255" target="_blank">

  • Berenice | 31-10-2005

    Sempre m'han apassionat les figures tristes i fosques.. i encara més els cecs que en certa menra hi veuen, o els muts que resulta que no ho són fisiològicament..

    preciós :)

    sovint per aquí trobo escrits que no dubto que siguin totalment vàlids, però m'empalaguen massa,de tan bonics, roses, ensucrats..

    l'amargor del licor roig m'ha encantat, de debò :)

    petonets

    xexe.

    pd. jo també toco la flauta travessera ;)

  • La descripció[Ofensiu]
    Biel Martí | 14-04-2005 | Valoració: 9

    La descripció de tot m'ha semblat finíssima. La del personatge, la de l'ambient i sobretot la de la situació dins el cafè, les taules, l'actitud del cambrer... M'ha encantat, és trist, és quasi pessimista, però.

    Biel.

  • duc altres relats presentats abans que aquests[Ofensiu]

    estic com a emprenayt. he enviat altres poemes, en molta d'anterioritat ,ningú ha estat publicat a la àgina centrral. En refereix en un temps molt superior a 24 hores. Avui se m'acut enviar aquests relat a prop de les 20.30 hores de dia 11/12/04 i el veig publicant en la primera plana: Com és fa la publicació??????

l´Autor

Foto de perfil de Josep Bonnín Segura

Josep Bonnín Segura

407 Relats

921 Comentaris

539863 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Vaig néixer a Ciutat de Mallorca l'onze d'agost del 1952.
He escrit des del catorze anys.
Sóc un aprenent de poeta.

Col.labor a les revistes: "Furn-All-Lugg" i a "Espais...de res a poc", on s'ha publicat per fases el meu recull: "Cançó de l'home de les mans arrugades i altres poemes de llum" i just ara s'està publicant per fases el meu recull "Esbart de boires"

M'han publicat (abril 2007) el meu primer recull de poemes amb el nom de "Cadències quotidianes" Edit.Can Sifre-Col·lecció L'Argentera

Maig 2009 editorial Can Sifre-col·lecció L'Argentera-prosa, m'ha publicat el llibre de relats breus: "Sota la meva mirada"

He participat en dos llibres conjunts: "10x10 microrelats" Edicions de la Quadriga S.L. i a "Erotisme som tu i jo" editat conjuntament relatsencatala.cat/emboscall.

Febrer de 2008- es muntà una performance amb la seva professora de flauta travessera Ana Belen Sánchez , titulat "La flauta i la poesia", on es conjuntaren poemes , prosa poètica i música. Es feu a l'església de l'Hospital de Sóller.


r El projecte del llibre-homenatge a Miquel Martí i Pol està maquetat, tan sols pendent de correcció i impremta. Gràcies al 25 poetes i poetesses que han enviat els seus poemes. l'editor és en Toni Cardona, Editorial Can Sifre. El seu títol serà: "Flaires d'enyor". En memòria de Miquel Martí i Pol, un poeta del poble"

Novembre de 2010 he participat en el llibre "Garbuix de contes" editat per l'Associació de Relataires en Català i l'editorial Meteora; amb el conte: "Glasonia, Història d'una volva de neu" i molt orgullós d'haver pogut compartir el llibre amb diversos autors i autores als que tinc molta estimació.

Octubre 2011 Col.laboració en el llibre de diversos autors de poesia social i de denuncia "Tensant el Vers" publicat per Meteora amb la col.laboració de l'Associació de relataires en català. El meu poema és "El prodigi del poeta"

He participat en el projecte del meu amic-poeta Marc Freixas, el seu recull de poemes s'ha publicat amb el títol "El llarg camí d'escriure" .He tengut l'honor d'escriure l'epíleg i l'amic comú Vicenç Ambrós el pròleg. Des d'aquí vull felicitar a Marc, perquè ha aconseguit acomplir el seu/ un poc meu també/ somni.

Octubre 2012 particip al llibre conjunt "Llibertat" Associació de relataires en català, editat per Meteora, amb el poemes "Esclau silenci" i "Cadenes"
Desembre 2012 al recull de contes "Les estrelles" amb el conte "Starkia i la desaparició de les estrelles"

Estim la paraula, i escric perquè el món recuperi la sensibilitat perduda, retorni a la fantasia , i visqui d'una manera més lúdica la vida.Ja hi ha prou crueltat repartida.

Sóc terapeuta energètic. I treballo l'aromateràpia i el massatge. També la gemoteràpia i flors de Bach. Havent incorporat una teràpia energètica: Sanació reconnectiva
Fa 3 anys he fet la mestria de Reiki, mètode USUI.
M'encanta quasi tota la música , toc la flauta travessera.Admir a Miquel Martí i Pol
M'encanta el seu vers "Tot és possible, tot està per fer"

"És injust que el qui porta l'eterna cançó ho faci en veu baixa" diu un vers meu.


Photobucket - Video and Image Hosting
Salvem de l'esfalt l'origen del Vol¡

Si voleu contactar amb mi, el meu e-mail: jkeops@hotmail.com

El meu bloc: Poemes de'n Josep

El meu darrer bloc creat: "Jo et portaré la llum"
Jo et portaré la llum

R en Cadena

"Helena em va encadenar i jo he passat la cadena a Camps de tristor i a Itaca"

(descobreix què és "R en Cadena")

AQUEST RELATAIRE
AGRAEIX COMENTARIS SINCERS, CRÍTICS I CONSTRUCTIUS. TOTES LES OBSERVACIONS SERAN BENVINGUDES, SÓC AQUÍ PER APRENDRE I MILLORAR! GRÀCIES!