Collars àntics,collars moderns, però sempre els mateixos gossos

Un relat de: Antonio Mora Vergés

Collars antics, collars moderns, però sempre els mateixos gossos.

Arreu, en el món polític, en el món laboral, en situacions dinàmiques s'acostuma a donar noms nous a institucions, càrrecs o funcions, que es venen desenvolupant des del principi dels segles:
Així en el passat quan únicament manaven uns quants - com ara, i com demà - a Catalunya hi havia dues faccions, els Nyerros als que alguns historiadors associen al manteniment de les essències pàtries - naturalment de caràcter feudal - , i els Cadells, que bàsicament podem diferenciar - aleshores, ara i demà - en la noció d'essències pàtries, per a uns, els Nyerros , Catalunya, per als altres els Cadells, Espanya.

Els segles s'han succeït però més enllà del canvi del nom, hi ha alguna cosa nova ?. Quina diferència substancial, hi ha entre el tripartit que varen formar les forces que acabarien derrocant la II República, Falangistes, Tradicionalistes i Nacional Sindicalistes, i l'actual tripartit de Catalunya ?. Uns i altres, els podem - sense cal dificultat - catalogar com a Cadells, i únicament els moderns fariseus us hi posaran alguna pega.

En el món laboral els canvis de denominació han estat també una constant ,qui no recorda l'antiga nomenclatura ? Cap de Personal, ara Director de Recursos Humans, segur que cadascun de vosaltres n'afegirà més i més en aquesta categoria, oi ?

En el món polític recent, els ciutadans hem assistit perplexes, als canvis, renuncies i transformacions de les formacions ; els comunistes màxims defensors de la destrucció de la natura i el malbaratament dels recursos, resulten ser ara, els seus defensors, els ha calgut desnonar del seu panteó a tots els seus particulars "sants" , Lennin, Stalin , ......., han esdevingut "dimonis destructors" , i ho meravella ! , el capitalisme de cop i volta s'ha tornar en el millor dels sistemes possibles. Els Socialistes també van haver de foragitar al pobre Marx , i com els seus germans de l'ànima, confessen el seu total i absolut acord amb el capitalisme, on val a dir-ho han excel·lit en les seves manifestacions més perverses. Uns i altres, son, sempre, sempre, Cadells , tot i afegir el Catalunya , Catalans , a qualsevol terme i/o denominació que els afecti.

Els que s'anomenen nacionalistes catalans, també estan dins de la denominació d'origen "Cadells" , i val a dir que potser en la seva defensa haurem d'admetre que aquesta és l'única opció real i possible, i que exercint de Nyerros , no duraríem gaire , com a mostra - si us en cal alguna - el nostre bandoler Rocaguinarda, Nyerro convençut , que acabaria els seus dies com a Capità dels terços espanyols a Nàpols, acollint-se a un perdó reial, que li permetia així escapar de la mort.

Recordo encara com pujaven a l'autobús sense pagar el policies als qui popularment denominàvem com "grisos", que canviarien a "maderos" amb l'uniforme de color marro, i que amb els nous aires democràtics han canviat a l'uniforme blau. En el període "gris" aquest abús de la Policia, era una més de les conductes "irregulars" que es permetia la Dictadura; únicament com la punta d'un iceberg immens de corrupció pública i privada.

Ben segur que trobaríem més i més exemples , que fan bo aquest aforisme , la meva pregunta però és la següent, no hi ha cap possibilitat de trencar aquesta infernal seqüència ?

© Antonio Mora Vergés

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5463498 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com