CLEPTOFEIXISME

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Compartim la misèria econòmica – i sobretot la misèria moral – amb grecs, italians, portuguesos,... , això en feia pensar que hi ha d’haver una explicació – potser no científica, però – per aquest estat de coses.

Recordo l’època en que començàvem a admirar al món per l’estultícia, nepotisme, i corrupció de les nostres ‘ elits’ ; aleshores reproduïa una tesis que semblava agosarada, l’absència del cromosoma H, que conforma els hàbits d’honradesa, i l’actuació honesta de les persones en amplies capes de la població espanyola, explica segons les tesis de l’Otto Mayer, professor i expert en Antropologia Biològica, disciplina que imparteix a la Universitat de Berlin, en bona mesura perquè ens trobem en aquest atzucac.

Hi havia però altres fets, que com l’origen d’algunes paraules no semblen casuals, oi ?.

CLEPTOMANIA f., neologisme.

Propensió patològica a robar; cast. cleptomanía.
Etimologia: compost amb el grec. κλέπτω ‘robar’ i μανία ‘follia’.

FEIXISME m.

Sistema i règim polític totalitari que dominà a Itàlia des de l'any 1923 fins al 1944 i que tingué repercussions i imitacions en altres països; cast. fascismo.

Etimologia : derivat de feix (per imitació de l'italià fascismo, derivat de fascio ‘feix’, perquè els nuclis d'homes d'acció que iniciaren aquell règim es deien fasci di combattimento).

FEIX m.

|| 1. Conjunt de coses aplegades una al costat de l'altra i lligades perquè no se separin; cast. haz.

Circula un nou neologisme, cleptofeixisme , per actualitzar – o per posar al dia - el significat de les politiques en les que compartim [ tots obligadament ] els costos de l’estultícia, el nepotisme, i la corrupció de les nostres ‘ elits’, i els responsables se’n escapoleixen.

Ho tenim cru, perquè sembla que això no es veu – o no és vol veure ? - des d’Europa. I, això malgrat que l'octubre del 1940 , al fundador de les SS, Heinrich Himmler, li van robar la cartera a l'Hotel Ritz de Barcelona on s'allotjava.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5460029 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com