Catalunya Romànica. Dades d'Oló

Un relat de: Antonio Mora Vergés

En el Tomo XI, de l'Enciclopèdia així anomenada, Catalunya Romànica, dedicat a la Comarca del Bagues, trobem a la pàgina 394, una referència a Sant Pere de Vilanova " El mas Vilanova es citat l'any 1.093 com a límit a ponent de la Parròquia de Terrassola. Prop d'ell ,hi ha unes ruïnes que hom pretén, son de l'antic mas i d'una capella dedicada a Sant Pere ,que apareix documentada l'any 1.206 ". Res més en relació a Sant Pere del que no hi ha cap imatge. Esperem la col·laboració de l'Ajuntament de Santa Maria d'Oló per localitzar aquestes ruïnes, com per descomptat la de qualsevol entitat i/o persona que en tingui informació i/o coneixement.

Quan al lloc de Puig-Ermengol, també anomenat de LLossa-Corba, podem llegir a la pàgina 396 " l'espoli sistemàtic comença l'any 1.940, sobretot a càrrec dels propietaris del Mas Rocafort. L'any 1.973 s'aprofitaren els carreus de l'absis per a refer el de Sant Feliu de Terrassola. En aquest cas trobem fotografies de l'any 1940 de Josep Llobet i Manubens, i de l'any 1.969 del Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació Provincial de Barcelona. Aquestes imatges, i altres que de ben segur existeixen d'aquesta església, pertanyen al patrimoni comú de Catalunya, i haurien de ser accessibles per a tothom.

Respecte a les ruïnes de Sant Pere de Vilanova, més enllà d'insistir en demanar la col·laboració de les Institucions, entitats i persones que ens sàpiguen ajudar en la seva recerca, intentarem tantes vegades com faci falta localitzar-les.

L'espoli de Puig-Ermengol només des del coneixement del que fou la postguerra civil, i del tracte que van rebre els vençuts, els seus símbols, i el seu patrimoni col·lectiu i particular, es explicable. Per la salut democràtica del país, cal que aquesta història com moltes d'altres, surti a la llum, i tothom pugui conèixer els noms de les persones, que a l'empara del terror, van privar-nos en el seu benefici particular de poder gaudir de la contemplació d'aquestes joies del nostre patrimoni històric. Sense perjudici d‘aquest reconeixement, hauran de retornar al dominic públic, per a la seva exposició en museus o altres llocs de general accés, les obres espoliades que durant aquests anys, han format part del patrimoni particular, entre d'altres del Mas Rocafort.

Fem tard per una cosa i l'altra, però aquí con enlloc, és d'aplicació allò de que val més tard que mai, oi ?

Sou convidats a sumar-vos a la recerca de les ruïnes de Sant Pere de Vilanova, com també a trametre a fananos@moianes.net, les imatges que pugeu tenir de Puig-Ermengol. De tot plegat per a general coneixement, en deixarem constància a la Galeria Fotogràfica de www.moianes.net , la primera en qualitat i nombre imatges, de les que de forma lliure i gratuïta ofereixen els seus serveis a la xarxa.

El Moianes, és una Comarca Natural - encara - , i possiblement calgui agrair als nostres polítics , el no haver oficialitzat aquest reconeixement , ja que això juga se'ns dubte a favor dels qui s'estimem aquest incomparable boci de Catalunya.

© Antonio Mora Vergés






Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5455997 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com