CATALANS QUE CAL REHABILITAR. BARTOMEU AGUSTI VERGÈS. AUTOR DE LA CASA DELS NASSOS D’OLOT, SEU DE LA DELEGACIÓ DEL C.O.A.C GARROTXA-RIPOLLÈS.

Un relat de: Antonio Mora Vergés


Explicava suara un seguit de circumstàncies que en tenen allunyat del meu hobby, voltar per Catalunya, documentar-ne el patrimoni històric i/o artístic, i fer-ne divulgació al blog :

https://coneixercatalunya.blogspot.com/

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2022/12/lany-del-cancer.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2023/02/els-efectes-de-la-quimioterapia.html



Llegia que Bartomeu Agustí Vergès (Olot, 1904 + Barcelona,1944), que rep una de les penalitzacions més altes que podia imposar el col·legi: la suspensió total en l’exercici públic i privat de la professió. Bartomeu Agustí, titulat a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona l’any 1930 en plena gestació del moviment renovador de l’arquitectura, i afiliat al Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans pel Progrés de l’Arquitectura Contemporània (GATCPAC),



l’any 1932 s’estableix professionalment a Olot per iniciar una prometedora carrera professional que quedarà fatalment estroncada per la Guerra Civil. Afí a Acció Catalana i afiliat a la CNT i al Sindicat d’Arquitectes, l’1 de gener de 1937 és nomenat arquitecte municipal d’Olot. Càrrec que abandona el 13 de maig de per incorporar- se a l’exèrcit republicà , on amb el grau de tinent porta a terme les obres de fortificació en els fronts del Segre i de l’Ebre, respectivament.



Aquesta actuació a l’exèrcit republicà és jutjada en consell de guerra i el 4 de juliol del 1939 és condemnat a dotze anys de presó, dels quals en compleix dos, per commutació de la pena. La resolució del tribunal militar és la principal i única acusació en el procés de depuració professional instruït pel Col·legi d’Arquitectes. L’any 1940 el fet de trobar -se “En prisiones militares ”, li mereix la suspensió provisional de l’exercici professional.



Dos anys després, acabat de sortir de la presó, els instructors de la depuració professional el consideren fugit a l’estranger i resolen l’expedient amb una “ Suspensió total en el ejercicio público y privado de la profesión en todo el territorio nacional, sus posesiones y Protectorado ”.



Bartomeu Agustí mor a Barcelona el 8 d’abril de 1944, tres anys després de sortir, malalt de la presó



Llegia que la Delegació Garrotxa-Ripollès del C.O.A.C és a la Casa Serra d’ençà de l’any 2021, això es pot considerar comuna rehabilitació de Bartomeu Agustí Vergès (Olot, 1904 + Barcelona,1944)?





https://www.arquitectes.cat/ca/cultura/exposici%C3%B3-casa-serra-casa-dels-nassos-delegaci%C3%B3-garrotxa-ripoll%C3%A8s

Comentaris

  • FUGIT A L'ESTRANGER. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 23-02-2023 | Valoració: 10


    Una història molt ben expressada i amb molta dedicació sobre el Bartomeu Agustí. Té les seues bones circumstàncies en tot el seu contingut, expressat amb bona qualitat.
    M'alegre de llegir-te de nou, amb un bon relat, que queda en la història.
    Cordialment.
    Gràcies pel teu comentari al meu poema Epitafi al meu germà José Molero.

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5431959 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com