Barcelona fantàstica

Un relat de: Barcelona, t'estimo

*
Els fantasmes de la Casa Batlló


El Ninet feia segles que tenia deu anys i era com uns ulls invisibles suspesos a l'espai. Si mirava a sota, cosa que no feia quasi bé mai, veia el seu antic cos convertit en una barreja de transparències. El forat d'una gran ferida a la panxa, uns pantalons llargs i unes sabates de cordons. La sabata esquerra, eternament descordada.

Li encantaven les excursions nocturnes per les estances quan apagaven les llums de la casa. I si tancaven també els focus de la façana, molt millor. En aquestes singulars passejades se sentia lliure de fer el que volia, encara que moltes vegades el corprenia la soledat que intentava apaivagar amb la seva imaginació.

D'una revolada, traspassà l'envà del passadís i aparegué a la gran sala. S'elevà de cop i giravoltà la làmpada que penjava, un enorme card metàl·lic que semblava cavalcar un tifó i que prolongava formes ondulades pel sostre. El nen accelerà les voltes fins que els colors difosos de les vidrieres es barrejaren amb la calidesa melosa de les portes i finestres interiors. Fins que arribà a aquella sensació de vertigen que li evocava les lliscades per la barana de la mansió familiar de Pedralbes, molts anys enrere.

Si tingués un amic amb qui compartir tots aquests jocs! Però això continuava igual que sempre. La seva infantesa, brutalment interrompuda, la passà tancat a casa, protegit en excés i sense relació amb ningú de la seva edat. El seu pare decidí educar-lo amb un tutor i professors particulars perquè deia que era molt millor que portar-lo a l'escola. I ell, davant dels llibres, mirava per la finestra i somiava jugar amb el Meli, el fill del jardiner, que corretejava feliç per la gespa.

El Ninet s'aturà com si prengués alè imaginari i observà una tènue claror que sortia del gerro florejat, sobre la lleixa de fusta daurada. Estaria allí? S'hi capbussà com un llamp i ho encertà: la seva mare era a dins pensativa, allisant-se d'esma els pedaços que restaven de la faldilla.

- Ninet! D'on vens tan esverat? - brillà un instant en veure entrar el seu fill.
- Del terrat, mare. De tot arreu -mussità atabalat- De parlar amb el drac i els soldats. De volar entre les blanques arcades de les golfes. Després m'he escolat per la fumera i m'he amagat a la fosca dels bancs encastats, darrere la porta que té forma de xampinyó. He jugat a l'amagatall.
- A l'amagatall? -simulà certa sorpresa- Amb qui?
- Doncs... no sé. Potser amb el Meli. No m'ha trobat.

El Ninet canvià d'entonació, com fent carantoines a la seva mare. La coneixia molt bé després de tants anys i sabia com demanar-li les coses.

- Mare, expliqueu-me la història del Liceu si us plau.
- Un altre cop, fill meu? - mai li diria que no.

El nen sortí del gerro seguint la seva mare fins situar-se tots dos al mig de la sala, suspesos enfront les magnífiques vidrieres coronades de colors. Durant la llarga pausa, s'imbuïren en l'univers fantàstic del saló. La llum dels fanals del Passeig de Gràcia, filtrada pels grans cristalls, conformaven un joc d'ombres i clarors de diverses tonalitats que donaven a l'estança un aspecte màgic, espiritual. L'espai cobrà vida i els mobles, columnes, portes, finestres, ornaments i petits detalls n'eren els habitants. Acompanyats d'aquesta manera, l'Amèlia encetà la seva explicació en un murmuri.

- Vam aparèixer al Liceu el dia del "Guillermo Tell", el 7 de novembre del 1893. Al teu pare li va sorgir un altre assumpte urgent de negocis i no va poder acompanyar-me. Aquells dies els seus assumptes urgents sovintejaven sospitosament i a mi em posaven de mal humor, encara que ja m'hi anava acostumant. Et vaig agafar, et vaig fer mudar i vam pujar a la calessa coberta perquè plovia. L'Andreu, el carreter bru i ben plantat que em regalava somriures dolços, ens hi va portar. Vam anar a l'òpera tu i jo. El teu primer i darrer cop. Quan la triple estava en escena meravellant-nos amb un inaudit crescendo, algú va tirar aquella maleïda bomba a la nostra fila i tots dos ens vam convertir en el que som ara. Unes ànimes perdudes amb un gran desig pendent -va parar, assolint de nou l'essència del que estava dient.
- I després? I després què, mare? Continueu si us plau - demanà ell, esperant la represa de la vella història.
- Vam vagar un segle pel teatre, envoltats per la música harmoniosa del Liceu. Descobrint tots els seus racons: cada butaca de vellut escarlata, les llotges, les tramoies, l'escenari, el foyer, els soterranis, la gran cúpula. Fins que les flames s'ho van endur tot, el van engolir. Aquelles grans flames, aquell incendi brutal. I després, tu i jo, perduts a la recerca d'un nou casalot on passejar la nostra fatalitat. Mesos sencers deambulant pels carrers d'un lloc a l'altre, sense més rumb que el que ens marcava la casualitat. Fins que vam trobar aquesta casa pujant una nit d'hivern pel passeig de Gràcia. Una casa que no coneixia. Una casa plena de natura, de màgia, de vida i de color. Amb un extraordinari mirador al carrer per veure passejar a la gent. Potser per trobar a algú que ens ajudi a canviar per fi la nostra sort.

El Lucio i el seu fill Marcos pujaven del Barri Vell en el seu repàs nocturn de containers i papereres. Aquesta nit el Lucio havia decidit pujar una mica més amunt, eren barris més rics i potser se'ls hi donaria millor que en dies anteriors. Malforjats, bruts i sobretot cansats, s'assegueren al banc del costat del plataner i reposaren admirant la façana de la mansió misteriosa. Els monstres, traient el seus caps pel mig de les onades, els miraven des de dalt amb ulls fantasmagòrics. Aquelles vidrieres semblaven una enorme boca, preparada per parlar d'un moment a l'altre.

- Com m'agradaria entrar-hi -sospirà el Lucio sense treure-li els ulls de sobre.
- I quedar-nos-hi a dormir, oi pare? - feu el menut, imaginant una nit amb escalfor.

Dos espurnes semblaren brillar en la penombra, darrere els reflex dels cristalls.

- Mira Ninet! No és l'Andreu, el carreter?
- Potser sí. Però el petit segur que és el Meli!

Photobucket




No hi ha kriptonita a Barcelona


Un gran ocell blaugrana solcava el cel de la ciutat. Amb el puny dret per endavant, assenyalant l'immediat objectiu, Superman giravoltava a mil metres d'altitud, absort en la bellesa de Barcelona. Gavines, coloms, pardals, cotorres, merles, garses i algun bernat pescaire, esquivaven com poden l'impacte letal amb l'home d'acer.

De sobte, el gran heroi es quedà immòbil uns instants entre els núvols, visionant l'espectacle. Com un atleta a les anelles fent el Sant Crist. Si no fos per l'onejar vermellós de la capa, es diria que algú havia premut el "pausa" del cel. Li agradava contemplar la diversitat de teulades dels baixos edificis, la tranquil·litat dels patis interiors que contrastava amb el bullici dels carrers col·laterals, les terrasses hivernacles, solàriums, hortets, o senzills penjadors de bugades amb les seves banderoles al vent. La combinació de colors que conformaven els pastissos de les teules i els verds dels parcs. Les capricioses tonalitats del mar, variables segons el dia: verd, blau, terrós, gris. El port vell, com una ametlla gegantina transitada per vaixells mandrosos. Els vehicles pels carrers, un rera l'altre com formigues de colors a la recerca d'un blat imaginari, arreplegant-se als semàfors, es diria que per tocar-se les antenes.

Quan els de l'Ajuntament el van cridar, va pensar "ja hi som, un altre tema de seguretat ciutadana". Els hi va dir que si era un tema de tràfic, transports, infraestructures o alguna cosa semblant, res de res, que no comptessin amb ell. Superman sempre havia bogat per les causes nobles i amb cert "glamour". Així doncs, va quedar gratament sorprès quan li van dir que era per una qüestió de sostenibilitat. Una qüestió de sostenibilitat! Sense cap mena de dubte, una causa moderna i amb estil. Li va sonar tan bé que va acceptar sense pensar-s'ho dos cops, amb una rapidesa inusitada. Un ampli somriure aparegué al rostre dels regidors.

Una topada entre una camioneta i un taxi estava bloquejant el tràfic al carrer Aragó, a les 7:30 del matí. Superman pensà que no li costaria gens apartar els vehicles accidentats al xamfrà i restablir la circulació. Faria feliços als conductors bloquejats que colpejaven el clàxon amb desesperació. Però no havien demanat els seus serveis per aquell motiu, sinó per un altre molt més important. Restà quiet com un llangardaix al sol.

Li costà molt més no baixar en picat per reduir als dos individus que, a sobre la Vespino, havien estirat la bossa de la iaia que feia un moment havia sortit de la caixa d'estalvis. Es mereixien un parell de plantofades i una llarga estada a l'ombra. Però no era el seu objectiu el restabliment de l'ordre a la ciutat. El seu objectiu era de més alta volada. Es mantingué estàtic com una estàtua romana.

Quan la cornisa es desprengué del vetust edifici, va calcular que la seva trajectòria gairebé coincidia amb la del xinès que transitava per la vorera. L'oriental es donaria un bon ensurt i, de rebot, potser alguna esgarrinxada. Però el super-home romangué impertèrrit en posició de paràlisi. No es podia distreure ni un moment del seu encàrrec.

Es construïa el túnel d'aquell tren que passava a prop del meravellós temple de la Sagrada Família. Ell s'ocuparia de sostenir les torres del temple si en trontollava alguna.

Photobucket




Ics zeta pe trenta-dos i la font de Canaletes



L'Algutzir Superior es penjà de la branca cap per avall, desplegà
les antenes en senyal d'atenció i començà a fer vibrar la cua:

- Explica'ns què t'ha passat a l'astre blau, Ics zeta pe Trenta-dos. Per què tornes en aquest lamentable estat.

Ics zeta pe trenta-dos es rascà un quelícer, pensatiu. Un parell d'antenes el punyien dolorosament. Una mica incòmode per la situació i un xic frustrat pel resultat funest de la missió, inicià la seva vibració enmig de l'expectant Consell d'Experts.
- Tal com teníem previst, vaig tele-transportar-me instantàniament a l'atmosfera del planeta. Camuflada la nau nodrissa en mode transparència, vaig descendir cap a l'objectiu en pilotes, tal com és preceptiu en aquest tipus d'incursions. En una visió zenital a tres segons de l'aterratge vaig observar l'originalitat de la colònia escollida, com també deurien comprovar vostres senyories a través de l'holograma on-line que els anava enviant. El conglomerat de Barcelona té una localització perfecta, a uns 41º per sobre de l'equador i a la riba d'un preciós mar interior que la resguarda de grans fenòmens atmosfèrics. Per si fos poc, una muralla natural de petits turons situats a l'oest li estalvien o redueixen part de les tempestes que li venen de terra endins. La climatologia és ideal per la vida dels compostos de carboni -Ics zeta pe trenta-dos va parar un instant per canviar la tonalitat de la vibració- Si em permeten expressions sensorials els diré que, en aquells moments, servidor era l'andromedià més entusiasmat de l'univers -se li posà un tentacle verd i li caigué una llàgrima, visiblement emocionat- Feia segles que anhelava estar en una situació com aquella. L'exploració d'un món habitat i amb infinites possibilitats pel nostre sistema de vida. Davant d'aquesta perspectiva, entendran les seves senyories la meva excitació inicial -sospirà deixant anar ozó amb melòdica cantarella per un orifici lateral. Els catorze membres i mig del Consell repetiren el gest en senyal de bona educació i d'assentiment. Ics zeta pe trenta-dos continuà la seva història.

Com que interessava observar una bona quantitat d'habitants, em vaig apropar a una via molt transitada. Botigues d'animalons engabiats (curiosa costum) i de flors de mil colors franquejaven el pas encuriosit dels vianants. Per casualitat vaig observar un element estàtic que s'acoblava perfectament a la nostra morfologia. A les quatre antenes, als quatre peduncles i als quatre orificis excretors. A més, estava en una posició ideal per a l'observació, dominant l'avinguda des del seu inici. Sense pensar-m'ho massa m'hi vaig instal·lar per substitució. Vaig transformar els seus àtoms metàl·lics pels meus. Immediatament una frescor revifadora em va copsar. L'aigua, un líquid que no té res a veure amb el nostre caldo interior, m'humitejava les parts inferiors.

Durant el dia vaig estar molt bé, vaig prendre nota dels vianants i de totes les dades orgàniques que vaig anar transferint a la Seu Central amb la freqüència predeterminada. Quan va baixar la llum natural em traspassà un pessigolleig interior i se'm van encendre les antenes. A partir d'allí la situació va canviar.
Al cap d'una estona una gran quantitat d'individus es van aglomerar als meus voltants. Portaven banderoles dels mateixos colors que les seves vestimentes, les agitaven, cantaven, ballaven i cridaven amb gran sentiment i satisfacció. Els vehicles amb rodes que baixaven passeig avall sonaven amb estrèpit i els usuaris treien el cap bufant instruments sorollosos. Cada cop hi havia més i més alienígenes, molts d'ells xuclant líquids misteriosos en envasos de vidre. Tots em miraven i vaig començar a preocupar-me; potser m'havien descobert. Però semblaven molt contents, com si hagués passat algun miracle o algun fet espectacular. Potser es pensaven que jo era un ídol, un déu o alguna cosa semblant. La joia es va anar expandint i es va convertir en una alegria bestial; quelcom desconegut per nosaltres. Contents però a la vegada salvatges. Com quan fem les còpules massives, però més exagerat. A les manifestacions de joia s'hi van afegir onades de violència desmesurada. Van començar a pujar a sobre meu. Primer un, després quatre. Em van donar patacades a tort i a dret amb els pals de fusta de les banderes. Puntades de peu. Els envasos es van convertir en projectils que em van llençar a les antenes fins a destrossar-me la transmissora i la termo-climatològica. Era evident que no em tractaven com a un heroi ni com a un déu. Així que vaig sortir com vaig poder, cames ajudeu-me i vaig tornar d'estampida, cardat i fotut de fred. Em vaig cruspir els 2,5 milions d'anys llum en quatre dies.
Ics zeta pe trenta-dos s'havia anat posant cada cop més verd. S'aturà per lubricar-se una mica la cua. La següent vibració la va fer en tonalitat lúgubre.
- Més val que no hi tornem, busquem un altre lloc per colonitzar. Aquests barcelonins són perillosos. Si fan això quan estan contents, quan estiguin emprenyats ni m'ho imagino. I el pitjor de tot és que vaig escoltar a un li va dir a l'altre: "Si veus aigua d'aquesta font segur que tornes a Barcelona".

Canaletes




* * *


Comentaris

  • XvI | 30-07-2008

    Diria que a aquestes alçades ja identifico l'humor i la ironia com el teu segell personal. I, tot i amb això, encara em sorprens amb textos plens de tendresa i imaginació com el primer dels tres que aportes. Genial la primera frase (el primer paràgraf sencer, de fet). El conjunt resulta interessant, pincellades de succesos inqüestionablement identificables amb la ciutat.

    salutacions

  • Quina imatge![Ofensiu]
    Nurithy | 03-07-2008

    "El Ninet s'aturà com si prengués alè imaginari i observà una tènue claror que sortia del gerro florejat, sobre la lleixa de fusta daurada. Estaria allí? S'hi capbussà com un llamp i ho encertà: la seva mare era a dins pensativa, allisant-se d'esma els pedaços que restaven de la faldilla."

    Aquesta imatge m'ha enamorat. Està perfectament escrita i transmet un caliu familiar molt tendre. La resta del relat també és preciós! Segueix així!

l´Autor

Foto de perfil de Barcelona, t'estimo

Barcelona, t'estimo

45 Relats

126 Comentaris

73777 Lectures

Valoració de l'autor: 9.66

Biografia:
"Barcelona, t'estimo" és un projecte que involucra a més de 40 relataires i que neix com un clon dels films "Paris, je t'aime" i "New York, I Love You".

La cosa és ben simple: es tracta d'escriure relats de tota mena que només tinguin dues limitacions cratives: han d'estar ambientats a la ciutat de Barcelona i la seva allargada ha de ser inferior a les 2.000 paraules. Fora d'això, barra lliure creativa.

Per donar una mica més d'homegeneïtat al projecte, cadascun dels participans ha triat un racó de la ciutat diferent (més o menys emblemàtic). Així s'intenta que Barcelona adquireixi un major protagonisme i que esdevingui, en la mesura del possible, un personatge més.

El termini proposat per tenir els més de 40 relats que formaran el projecte és el del 10 de juliol del 2008.

Per a que tots els participants puguin anar penjant els seus relats:
L'usuari és: barcelonatestimo
La clau és: BCNILOVEU


RESUM DE TOT EL QUE S'HA FET FINS ARA I INFORMACIÓ DEL PROCÉS:

... : BARCELONA T'ESTIMO