AJUNTAMENT I ESCOLES DE SÚRIA. BAGES. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Recordo haver retratat aquest edifici situat en el barri central de la vila, ubicat en un gros solar de 3480 metros quadrats ocupant-ne l'edifici sols 382'70 (17'20 metres x 22'25 metres de fons). Presenta planta baixa i dos pisos amb un pati central d'iluminació i ventilació on hi ha l'escala que permet accedir a la primera planta. En la façana són apreciables els tres nivells degut als nombrosos vanos; en la part superior hi ha un ócul. Finestres i cornisa superior (arrodonida del mig) estan acabades amb rajola vidriada de color verd. La coberta és de fusta i teules. El material emprat és el totxo.

L'obra fou promoguda pel batlle del moment Jaume Biadiu i Morera degut a que els locals que ocupava la Casa Consistorial eren necessaris per vivenda. L'adjudicació de les obres a Jeroni Martorell i Terrats (1877-1951 ) , sense el previ concurs fou motivat per la seva coneixença amb el secretari de l'ajuntament en Mario Arnal Duran.

L'edifici va néixer com a Casa Consistorial i Escoles publiques que eren dos cossos annexes a banda i banda del cos de l'ajuntament. Dels dos annexes avui en dia un ja no existeix i l'altra ni tan sols s'arribà a construir.

Us deixo un enllaç en el que podreu fer un viatge en el temps per la història recent de Súria.
http://beninar.blogspot.com.es/2014/07/asi-que-pasen-los-anos-una-visita-de_29.html



Edifici l’any 1932



Edifici en l’actualitat.



Edifici de l’escola en l’actualitat

Fotografies de José Añez Sánchez (alias Pedro Sánchez)

Esta clar que d’aquella època hi ha altres edificis escolars a la comarca del Bages , ens agradarà rebre a l’email coneixercataunya@gmail.com les vostres aportacions, amb almenys una imatge del centre i el nom, en el cas de que en tingueu coneixement la data en que s’aixecava, l’autor, i si ja no fa funcions d’escola, fins quan les va fer.

Demanem l’ajuda de TOTS els ciutadans de Catalunya, dels Ateneus, dels Casals de Cultura, de grups de recerca, dels Arxius Històrics, de ....

Comentaris

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6914 Relats

1201 Comentaris

5424686 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com