Sant Antoni de Pàdua d'Artà (Mallorca)

Un relat de: Narpan

Dedicat a Llorenç Terrassa Caselles, de Son Boiet.

Dia 13 de juny celebram la vostra festivitat. Sant Antoni de Pàdua, patró del convent franciscà de la nostra vila d'Artà, Vós des de la capella fonda observau veneració veritable i sentiu pregària ferma dels cavallets conventuals de la Tercera, que a Vós tant vos estimen, i a Vós fan reverència solemne abans de sortir al carrer.
Encarnats per nins vestits de manera peculiar amb robes de coloraines la primera ballada és per a Vós, no en faltaria d'altra! Nans, Indis i Carrossa, giravoltes i garangoles, bots i capades a la dama cavallet blanc. Amb els petits compassos al so dels cascavells, sentiu l'alegria de tot un poble que s'omple de la vostra festa benvolguda que en sou el Patró conventual, quan l'aubercoc esbranca son arbre.
Cintes volandívoles de tots colors entonen amb l'ambient tranquil de l'estiu que son llindar comença a obrir son portal de pit en ampla. Seriosos vos preguen, per ells i per tots nosaltres:
«Estimat Sant Antoni, nosaltres som els vostres Cavallets. Hem vengut davant Vós per manifestar la nostra alegria de poder ballar en nom vostre i per demanar-vos la bendició. Beneïu-nos de tot cor. Beneïu també el poble d'Artà i a les persones que més estimam i que ens ajuden. Volem que els nostres balls siguin dignes de Vós, que alegrin als qui ens vegin i ens ajudin a què les festes surtin lluïdes. Per tot això, vos resam un Parenostre. Com a mostra de l'apreci que vos tenim, ara volem dedicar-vos els nostres primers balls. Que així sia.»
Així és com comença una festa, i tants d'anys heu consentit que el poble vos besi el vostre blanc cordó de tres nuus. Boten al·lotes, boten al·lots, desitjos amorosos i d'altres pensaments necessaris de qui en Vós tenim vocació. Misser sou de les al·lotes solteres que volen trobar marit i dels que han perdut objecte; cosa certa és que tot es troba qui amb Vós s'inspira.
La vostra capella amb prou cura vos engalanen; ciris encesos i ramells que desprenen flairança fresca, que amb grans llumeneres vesteixen la vostra capella santa.
Vós, predicareu incansablement els bonancívols camins de Déu, defensareu als més desvalguts, i és de tots conegut la vostra intensa tasca social del més necessitat. El vostre culte és dels més populars, com ho demostren grans quantitats d'altars i capelles que hi ha per tot arreu en el vostre honor.
Nasquéreu a Lisboa, tal com està escrit, l'any 1195, i finàreu la vostra vida santa a la terra per passar a les mans de Déu dia 13 de juny de 1231 a Pàdua, Itàlia. Vet aquí el motiu perquè celebram aquesta gran diada vostra. Sou reconegut doctor de l'Església Catòlica, títol donat a molts pocs sants. Són moltes les llegendes i històries, miracles inclosos, que existeixen al vostre voltant. No trobeu estrany que Artà vos tengui una gran devoció tant popular. Per a molts d'anys, bons artanencs i alegres, vells i joves, veniu a fer l'acompanyada del Sant més benvolgut, que és l'amic coral del bon Jesús.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Narpan

Narpan

6 Relats

0 Comentaris

4594 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00

Biografia:
No tenc cap mena de biografia que pugui destacar. Som un lletraferit de la literatura catalana, especialment dels autors de Mallorca: Costa i Llobera, Fra Rafel Ginard Bauçà, Llorenç Riber, Miquel Mestre Genovart, Pere Ginard Ferrer, etc., autors, tots ells de la meva terra; Mallorca Tampoc no som cap expert en l'escriptura. M'agrada escriuire el que pens i una mica de tot. No val la pena molestar-se. Però gràcies.