Que no et falli mai la sort

Un relat de: Nua Dedins
"Baixa del bus a cara o creu,
i si em preguntes quin camí hem d'agafar,
que no et falli mai la sort,
manobre de veritats, trobador a la deriva."

Esperava impacient creuar el carrer Balmes i observava les obres eternes del seu barri. Era com si no avancés el temps malgrat darrere seu s'alçava imponent la torre del rellotge de la Universitat de Barcelona. Constantment arreglaven carrers, semblava que no acabessin mai. Els darrers mesos havien patit tot el rebombori d'aquell tros de la Dreta de l'Eixample de la ciutat que l'acollia feia uns quants anys però per arribar-ho a veure acabat havia calgut una bona dosi de paciència. Tot acabava passant per aquest parell de mots, es deia. Temps i paciència.

Sovint entrem en contradicció amb la velocitat en què desitgem que passin les coses i la impaciència se'ns arrapa apassionadament per l'esquena i llavors ens empeny ben fort i de la boca en surt algun estirabot que sovint és inadequat. Poc oportú, vaja. I ràpidament ens la taponem amb la mà pensant que potser així no en surt res més del clavegueram de mots residuals que ens circula per dins, i mirem d'aspirar les paraules sobreres novament cap endins, però de seguida ens adonem que això no té cap sentit. Mots d'impaciència que esbotzen l'aire i trenquen el silenci que caracteritza als qui sí són amos del temps i la paciència. Estaria bé si se'n vengués de paciència. No trobeu? Si es pogués encapsular a dins d'un pot, oi? Possiblement en seríem uns quants que faríem cua per comprar-ne. De fet, estic segura que en seríem tants que la fila de clients seria tant llarga que no sé si algun perdria la paciència i acabaria marxant i escurçant la fila. Un menys. Genial! Guanyem uns minuts per arribar més aviat al mostrador i aconseguir aquest nutrient tant desitjat! Som-hi! Tinc set de paciència i si no es pot comprar el temps perquè les hores són les que són, provem amb treballar el com gestionar-les millor. Un gomet verd pels qui ho aconsegueixin, vinga. Aquest premi visual sempre ens agradava quan érem a l'etapa infantil.

Va adonar-se que el semàfor donava novament el tret de sortida als vianants i va creuar el carrer amb convenciment. Semblava tenir pressa. Va esquivar algunes persones que esperaven immòbils a la parada d'autobús Gran Via-Balmes on s'atura el 54 i va seguir el seu trajecte corrents i torejant també uns quants plataners. Passaven pocs minuts i ja hi seria.

Ei, adeu! No et veia pas! Tot bé? Vaig tard. Ens veiem!

Pocs metres més enllà d'haver-se creuat amb una veïna del barri, gairebé xoquem!, va veure el cartell del forn. Just a temps d'acabar-se la cançó d'en Cesk Freixas.

"Explica'm com passes els dies,
quan ho necessitis, tens la meva mà."

Va endreçar els altaveus a la butxaca i va empènyer la porta. Per fi havia arribat. Era el seu primer cafè plegats. Feia molt temps que no quedava amb ningú. Havia passat una temporada complicada. Transitar per dins d'un mateix vol temps i paciència també. Arreglar allò que no acabava de funcionar, netejar per dins, canviar maneres de fer una mica rovellades, renovar l'aire, obrir camins. El va veure assegut en aquell racó tranquil, llegint. Damunt la taula, una kalanchoe taronja. Colors de tardor. Semblava una persona pacient. Va intuir que tot aniria bé. Qui sap. Només el temps i la paciència desxifrarien la incògnita. Oi?





Dedicat a totes les persones que transiten per aquest camí de vida i que treballen per ser la seva millor versió. A totes elles, a les que no coneixem, a les que ens creuem, a les que hi connectem.

Cançó: 'Que no et falli mai la sort', Cesk Freixas (àlbum 'Tocats pel foc', 2012)

Comentaris

  • La paciència...[Ofensiu]
    Prou bé | 20-10-2023

    ... Es la mare de la ciència! Em deien a casa de petita!
    Suposo que m'ho van grabar ben endins perquè sóc una persona apassionadament pacient.
    Això no vol dir que les obres inacabables del nostre Eixample no ens hagin de neguitejar...
    Ben descrit

    Amb total cordialitat

  • ritmes[Ofensiu]
    Urkc-Eduard | 15-10-2023 | Valoració: 10

    Recuperar el ritme sacre de cadascú.cicle geomètric.
    potser Aquí rau el secret.

  • Bona vesprada, Nua Dedins. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 13-10-2023

    Una bona opinió sobre l'assumpte de publicar. Et recomane que ajornes un relat d'un altre més dies. Així podràs tenir més comentaris i més lectures. Pense jo.
    L'important és entre relats, que tinguen quinze dies, perquè així el llegirien més relataries. És un consell. Gràcies per la teua bona literatura.
    Cordialment.

  • Camí de vida. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 13-10-2023 | Valoració: 10

    Un relat amb bones explicacions sobre la vida que no deu parar. La paciència és interessant tenir-la, en tota la vida.
    Bon relat, Nua Dedins.
    Cordialment.

  • Bona versió. [Ofensiu]
    Joan G. Pons | 13-10-2023 | Valoració: 10

    Llegit amb tranquil-liat, molt enriquidor i suggerent, aquest Relat. Amb optimisme fem na bona versió Enhorabona
    Agraeixo el teu comentari al meu Relat.
    Cordialment

  • Bona versió. [Ofensiu]
    Joan G. Pons | 13-10-2023 | Valoració: 10

    Llegit amb tranquil-liat, molt enriquidor i suggerent, aquest Relat. Amb optimisme fem na bona versió Enhorabona
    Agraeixo el teu comentari al meu Relat.
    Cordialment

  • Bona versió. [Ofensiu]
    Joan G. Pons | 13-10-2023 | Valoració: 10

    Llegit amb tranquil-liat, molt enriquidor i suggerent, aquest Relat. Amb optimisme fem na bona versió Enhorabona
    Agraeixo el teu comentari al meu Relat.
    Cordialment

  • Temps i paciència....[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 13-10-2023 | Valoració: 10

    mai millor dit i explicat és ben cert que si la paciència es pogués comprar, la cua no s'acabaria mai. Però sí que en podem prendre consciència i treballar-la, com tu has puntualitzat en aquest excel.lent relat. Depén del nostre treball interior, perquè si no el treballem nosaltres, ningú ho farà.

    Com de costum, molt bon relat Nua Dedins.

    Endavant i sobretot temps i paciència.

    Rosa.

Valoració mitja: 10