La revelació d'un esclat de llum

Un relat de: Nua Dedins
"Tú sabes que ponerse a querer a alguien es una hazaña. Se necesita una energía, una generosidad, una ceguera. Hasta hay un momento, al principio mismo; en que es preciso saltar un precipicio; si uno reflexiona, no lo hace. Sé que nunca más saltaré" (La náusea, Jean-Paul Sartre)



Estava dret dins d'aquella habitació fosca on no hi entrava ni una escletxa de llum. La porta estava tancada, com els seus maldecaps. Reclosos, grisos, enterbolits, resguardats, protegits. Sonava 'Golden hour' (JVKE) quan es va treure el rellotge i lentament va submergir la mà sota l'aigua... Els seus sentiments dansaven al ritme de les hores.

Eren tan ínfimes les possibilitats que hi havia. Ho donava per perdut. Llançar la tovallola, abandonar la ruta, girar cap enrere, seure i deixar-ho córrer, donar un cop de porta, fer un crit, dir prou o tant se val, deixar de lluitar, rendir-se, desesperar-se, descavalcar del somni...

Qui s'imaginaria que hores després veuria un esclat de llum en aquella rialla que es revelava a poc a poc. Com la bellesa captivadora del sol a l'albada, traient el cap per sobre l'horitzó i dibuixant al mar un tros de far que ens guia.

Pensava que no tornaria a sentir-se així.

Però ben meditat, quan s'extingeix un foc qui ens pot assegurar que no es torni a encendre un bosc amb una nova espurna? I quan s'ha despullat la noguera enmig del fred de l'hivern, qui ho diu que no tornarà a revestir-se a la primavera? I quan el riu no té cabal i es mor de set, qui pot afirmar que el plor de la mare no servirà per nodrir-lo de bell nou?

Qui gosa perdre l’esperança? La natura ens parla, ens canta, ens explica, ens relata, ens ensenya, ens mostra, ens fa sentir, ens dona i ens regala sense fi en l'ara i aquí...

L'alarma del rellotge va sonar. La pel·lícula s'havia assecat i les imatges començaven a ser nítides. S'hi va atansar. Havia arribat el moment. La tècnica del revelat de la fotografia analògica l’hi havia ensenyat a aturar-se, a ser pacient, a deixar que s’escolés el temps quan t’ha caigut la nit a sobre i en un primer moment ho veus tot fosc. Però a poc a poc, el temps et revela un paisatge, un camí, una llum que et fa renéixer.

Aquella imatge era una revelació! Deixaria la negativitat enrere. El seu somriure li havia capgirat la vida. Esdevenia el pont que el portaria a perseguir el seu somni, sense aturar-se ni un moment. Un tremolor li va sacsejar les espatlles i es va encendre per dins. Curosament va prendre aquella fotografia i se la va guardar a la butxaca lateral, ben a prop del cor.

Va atansar-se a la porta de l'estudi i la va empènyer endavant. Un vent suau va endur-se la por. Tenia ganes de volar i sortir de la seva caverna després d’aquell temps de solitud, ansiós d’abraçar la bellesa de la vida.





Un relat dedicat a totes les persones que amb cura i pacientment aprenen a reconèixer el seu jo interior, a estimar-se per dins, a agraïr el regal de la vida i a apreciar-ne la seva bellesa, sortint de 'la caverna' per descobrir el camí de la vida!

Aquest relat també el podeu escoltar recitat 'en veu alta' al poadcast de Spotify 'Cuinant relats sentits', de Nua Dedins.

Comentaris

  • Guau![Ofensiu]
    Endevina'm | 25-02-2024

    Primer de tot, i si em deixes, et renyo. Els referents i cites d'encapçalament, o són en la llengua original, o no cal traduir-los al castellà, quan la llengua del narrador no és aquesta. Potser no vas trobar la cita en francès, ni en català, però aleshores, la pots traduir tu, vist el teu nivell narratiu. I ara toca la part bona ;-)

    Un escrit ple de referents, d'imatges amagades, que et porten a un sol camí, una sola idea. Tots els paràgrafs tenen una frase que et duen a la llum d'una manera diferent, a la vida de fet, a viure, a sortir d'un lloc clos, d'una negativitat, al positivat de la vida a la llum. I tot aquest esforç narratiu mereix una ovació. I potser no caldria explicar què vols dir, al final, qui no ho vegi que vagi a classe. Pero ets lliure d'explicar-te, està clar!

    Un molt bon relat, com la majoria els teus, que llegeixo normalment, tot i que soc poc donat a comentar, des d'aquest perfil.

    Felicitats narradora!

  • Endavant![Ofensiu]
    llpages | 24-02-2024 | Valoració: 10

    Un relat carregat d'entrebancs que es superen, de pors que es foragiten, de problemes que es resolen. M'ha semblat com aquelles eines d'autoajuda que tant de bé fan. L'escoltaré en veu alta, estic convençut que encara ha de guanyar en força. M'agraden els relats amb missatge positiu, sempre endavant! Enhorabona!

  • Apreciar la vida. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 23-02-2024 | Valoració: 10

    Una narració molt acurada i penetrant en el ser, perquè en la vida s'ha d'estimar amb tot el ser. Abraçar la vida, que bonic és, i penetrant en el cor, per a apreciar-la amb tot el ser.
    Sí, et mereixes el deu, que t'he posat. Ho escriu molt bé.
    Enhorabona, Nua Dedins.

    Cordialment.

    Perla de vellut

  • Revelador[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 22-02-2024 | Valoració: 10

    Quina metàfora més autèntica, quin missatge més encertat, quin relat més creatiu i profund. Una veritable lliçó. Valorar la bellesa que ens envolta, la confiança en la vida i en un mateix, el creixement personal i la coneixença interior hi té molt a dir.

    Fantàstic Nua Dedins.

    Una abraçada.

    Rosa.

Valoració mitja: 10