LA VERITABLE HISTORIA DELS CASTELLERS DE CATALUNYA

Un relat de: Marceli
LA VERITABLE HISTORIA DELS CASTELLERS DE CATALUNYA
Els castell varem passar de moda, ara les festes es feien al carrer, que sortia mes be de preu, i les escombreries les recull l’ajuntament gratis. Els senyors van emigrar a les noves torres conegudes com a xalets, aixì naixerien les colles castelleres


L’origen del castell ens porta a l’origen de la humanitat. Quan el primer mono del PP va caure del arbre i va anar a parar a damunt de altre mono del PP, el Rajoy.
Aquest es el veritable origen dels castellers de la fauna del Pene no Des, com a molt deixa’l prestat una estona.


De fet els castellers “formals” i amb parella no van apereixer per les plaçes de la Vila fins ben acavat el segle XVIII, i la paraula “castell” es va fer servir a 1790. Estaven en plena llei seca del Tractat de Nova Planta. Ere temps per “innovar”. Els fotarien canya als castellans. Els van treure els Castells als castellers de Castella. I el van dir:

“On aneu amb aquesta merda penjada d’un pal de castell que els teniu tots en runes, es cauen a trossos, quina ruina de Castella i de castells”.
“Els catalans de Vilafranca els tenim mes grosos i mes llargs”. I van cridar al Borbò de “turno”. El van convidat a la plaça de la vila, a prendres un cofee in the place con unos berberechos i “un palillo”.
I res, el rei alla amb generals, els cures, el papa, la mama, el nens petits, els bartards, el bufó de l’Aznar, o sigui mes o menys com ara però amb les menines i sense el Velazquez.

El tio estava alla esperant i dient: “Ara vindran amb un camio ple de pedra, una hormigonera, una pla excavadora, una grua, els paletes, el inmigrants que cobren en negre” , igual que ara, no hem avançat gaire. I amb el Borbó menys.

Dons res anaven arribant poc a poc, que no hi havia pressa que ja havien anat a missa i era diumenge. I tampoc tenien que fer gran cosa, nomes era un castell com els de sorra.
Primer van arrivar el mossos, no els que tenen llum blaves, els del poble, que miraves una vaca i et semblava prima i mal alimentada al costat de aquells mossos que semblaven una fusio entre un armari i un piano.
,
Despres van arribar un mes jovenets, no tan amples pero molt forts, si et donaben una tota no el donaves el canvi. I despres van arrivar altres mes joves, i mes prims, i despres altres mes fins, fins que van arrivar er l filipins, que son superfins, i ja acabar van arrivar les angenetes, que les portaben amb el cotxe de nadons. Tenien sis mesos i ja pujaben com gats. Reunida la colla van cridar : MORT AL BORBO

El rei ja estava acostumat, dirli això a un borbo, era con dirli buenos dias, Igual que ara que tenin un Brobó tan macu, que el dien Bombo, i a la Reina Bombonna perque esta molt bona, que li farem els homes som aixì gilis, gilis, gilis.. Dons res ara “el costum” es xiular rei, abans no eren tan fins.

Dons be la cosa va començar, el rei esperant els camions. I la colla va començar a montar els Castells, primer els baixos, perque començar un castrell per dalt es el que fan els castellans, despres els mitjot ja porten Quatre pisos, i despres dos mes. Un que va agafar un tiraxines per ficar la angeneta a dalt de tot, no van fer me pisos perque era molt petit, i estaven començant no estava malamente,.

El rei va quedar bocabadar, i a partir de aquell dia Castella i l’imperi español donde no ser encondia el sol, empezó a decaer perdieron argentina,Colombia, mejoco la Patagonia chile, el brasil era portugues o sea que no lo perdieron pero se perdieron a las brasileñas.
A finales del siglo XIX ya havien perdut tots el que els hi quedava Cuba i les Filipenes, s’els hi acabar les cubanes i les de cop, les astes el van creixer Quatre metres, encaran estan parlan de cuando perdieron Cuba….

Això era fa molt de temps, farem un viatge en temps i en situarem a la actualitat.

Les colles han crescut, hi han mes colles, mes fortes, cada dia se superem i cada ho fan millor. Les coses que fan aquestes colles son imposibles fer torres de 9, no ho fa ni Gaudi. La historia de la arquitectura te miles de anys pot ser 8000. Stoneedge es una obra arquitectonica. Las catedrals, han trigat desde les pirames son 5000.

La arquitectura humana dels castellers no te ni 200, saben que significa això, que dins de poc les colles arrivaren a la lluna sense cohet.

Hi han moltes colles, no he mencionat cap, perque totes les colles, per mi son iguals , ja facin tores de dos pisos, ja siguin de 45, l’anima del castellers te que se prudente. El conte de Icaro es pot portar a les torres, si pujeu molt a munt, es desfaren les ales i caureu, i pot ser algu es fa mal.

Se han de fer torres, Castells, pero segurs festius participatius, sense piques, tots sou germans tots feu el mateix castell, el castell de la piña del poblar català. El castell es un espirit de esperanza , de força de superació i de orgullo, però se ha de marcar un sostre “de seguretat”

Per ultim i ja explicada amb tot luxe de detalls, el que som els castellers i la seva historia nomes ens queda que dirlos el missatge del Pastor.

EL pastor diu: CASTELLERS DE CATALUNYA NO US ENFILEU TANT AMUNT QUE AL FINAL EMPRENAREU A DEU PER TOCARLOS ELS COLLONS AMB LES BARRETINES
I COLORIN COLORAO
Marcel•lí Miret
dissenyador de la cerimònia d'inauguració del JJOO B-92
vídeo https://www.youtube.com/watch?v=ICrVJRXe4rU

La meva pàgina de FACEBOOK Quixot Català Miret
marcelinosi@yahoo.es

DEIXO UNA NOTA EN CASTELLÀ, ES MOLT DIVERTIDA, GRÀCIES

*Nota para lectora/or catellanos - Lo siento no lo he podido traducir al GRAN CASTELLANO: Al idioma de los castillos, por eso se llama Castellano, EZPANYOL es "UN EQUIPO DE FUTBOL" Y ENCIMA CATALAN JAJAJA.
O ZEAZE LOS ESPAÑOLES SOIS "DEL ESPAÑOL" Y LOS CASTELLANOS DE LOS CASTILLOS COMO EL FANTASMA DE LA OPERA..SI QUIEREN LEERLO EN ESPAÑOL USEN EL TRANSLATE DEL GOOGLE - PUBLICIDAD PAGADA POR GUUGLI Y EL TOPOGIGO.

AL FINAL LO PUBLICARE EN INGLES Y ASI NO OS PELEAIS LATINOS, ESPAÑOLES, PORTUGUESES COMO EL RONALDO, O ARGENTINOS GLORIOSOS COMO MARADONA Y MESSI VISCA EL BARÇA TRICAMPIONS

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de Marceli

Marceli

32 Relats

28 Comentaris

27739 Lectures

Valoració de l'autor: 9.99

Biografia:
LA HISTORIETA DE Marcel·lí Miret

Marcel·lí Miret va néixer a Barcelona al 1958. Hi viu a Badalona des de que l'home va trepitjar a la lluna . Es un dels pioners de les aplicacions multimèdia, i en utilitzar els ordinadors per fer efectes de vídeo i animació. En un temps que hi regnaven les senyals analògiques, va creure en els ordinadors com a maquines amb mes possibilitats de tractar imatges. Actualment la desaparició dels aparells analògics es gairebé imminent .

La seva prehistòria comença a Badalona (1984) com a escriptor i poeta visual. Amb altres companys ( J.M. Muñoz Rovira , FeFe , El Cintas , etc ) fan el fanzine Pienso de curta vida però desbordant d'imaginació…

Desprès se'n va a Barcelona (1986) i es relaciona amb gent del còmic (Jaume Fargas - JC entorn VIBORA) intenta fer guions per vendre,però al final se'ls te que dibuixar el mateix . Publica els primers còmic fets a Espanya amb ordinador ( revista PRIMERA LINEA - El Vibora - Diari L' Avui ) .

Finalment fa un vídeo amb ordinador i es dedica a projectes de vídeo, animació i espectacle (1990). Se'n va de fires amb el espectacle de creació pròpia COMPUTER ART SHOW que es representa a les fires de SIMO - SONIMAG - BROADCAST

També dóna classes en centres carismàtics de Barcelona ( Videografia , empresa que dirigia Antoni Mercader - actualment ex- catedràtic del Institut dels audiovisuals - i que va introduir el vídeo art a Espanya ( Miralda - Muntades - Felip Solé - Eugeni Bonet - Remo Balcells - Santi Fort - etc ... )
i El CIEJ ( Centre d'iniciatives per a Joves de la Fundació La Caixa ) - Actualment seu dels estudis de btv a Barcelona.

Entre 1991 - 92 col·labora amb la Fura dels Baus, amb vídeos per el espectacle NOUN i Realitza la Simulació per ordinador de la Cerimònia De Inauguració Dels JJOO Barcelona 92. Una eina que va servir per que els participants, el coreògrafs, els tècnics, els realitzadors de TV entenguessin la complicada narrativa furera i el responsables del COI apostessin per la FURA (un grup que no inspirava massa confiança debut al seu estil "gore") i els donessin tots els medis necessaris per poder-ho fer.

Al 1996 fa el pre- disseny del l'espectacle Veintegenarios de Albert Pla i en realitza alguns videoclips.

Entre el 2000 i la actualitat ha estat desenrolant els elements del PC per poder tenir mes elements tècnics i perfeccionant els acabats. Ara que els ordinadors se han propagat per el mon i el seu us es conegut globalment, es sent mes comprés i gaudeix de que aquestes tècniques s'estiguin globalitzant. Segur que no deu estar gaire d'acord amb el Bill Gates , però encara queda molt per fer ....

Obra poètica:
Guerra als Controladors
Leonora Dada
Nanes de cobrellit
La capsa dels Caramels
Micro històries de Olotilandia

Vídeos:
-Jornades Música Cibernètica i Natura de Jossa del Cadí organitzat per Martí Brunet.
-Inciertos en Gijón.
-Veintegenarios Albert Pla. Carta al Rey Melchor.
-Computer Animació: La Carrera de Hércules JJOO B-92.
-Computer Animació: Mar Mediterrani JJOO B-92.
- Kali2 Copios.
- En destrucció.
- Estruktura Gustavo - Gustavo Adolfo Ropero
- i altres que tinc perduts.

Vídeos Malíssims:
- El Coche de Plástico - Horta de Sant Joan - rodat amb un dos cavalls y els veïns del poble - Assessor tècnic Jordi Benavent.
- El ladrón de Bad-Dog - Protagonista Carles Riba, no es el poeta, aquets es músic i tècnic de so de la BBC.
- El "cuento" de la Navidad - A la Conreria - Badalona.
- Pánico en la casa de colonias - Rodada amb els nens del poble en una hora, a prop de Sitges.
- El Bisne de las Galaxias - Rodada amb Kiku Vidal, Ivon Miralles, J.M. Muñoz Rovira, El Fefe i un citroen groc a punt de caure al riu de Sant Aniol. Artista el Pérez de Banyoles. Exteriors en El Bosc d'en Chicu, a on n'hi ha estàtues millors que les de Dalí, escenes aquàtiques rodades amb les barques a rems del llac de Banyoles. Vestuari horrible.
- El vídeo inexistent amb: Isabel Mateu, Joan Valls, Aniol Valls, els fills de la Isabel, Joan y Marina. La Susanna Orri , El Lauren, la Espe, El Xato, El Josep Olivars, La Anna, La Gloria, Els Punkis, El Jesús, Els del parador de Castellfugit de la Roca de la Garrotxa.
- Escalada a la muntanya de la Reina Mora amb el Jordi Solá i els del refugi.
- Tècnics: Joan Duran, llums. Manel Cutando, disseny. Camara: Josep Poch. Missatger: Antoni Alós. Carles Bertan, Forn Bertan, pastís. Música: Desmanes- BooTooNoo. Atjudant, Luís Artero.
- El Video de mi barrio: Bubo, Miguel Artero, Los capitanes, El de Romania, El de Marroc, El de Pakistan, El Mústafa, que te tres anys. Mi vecina Luisa i la il·legal que frega la escala.

Proyecto parado: OVNI, el extra limitado

Proyectos Actuales:
Trilogía Clásicos Españoles
-El Quixot Català
-La Celestina con Overbooking
-Tolente el Código de Don Vicio


Marcel·lí Miret
marcelinosi@yahoo.es
http://webs.racocatala.cat/quixotcatala