Han tancat el Cafè Moka. (Dedicat a Conxa Forteza )

Un relat de: ajfuster

En el Carrer de San Miquel, veïnat de la llibreria Planells, en front de la Joieria Miró, hi havia un cafè, que no només era molt conegut, si mes no era tota una institució. A part que, ja ho diré d'entrada, feien un dels millors cafès de la Ciutat de Mallorca, s'hi trobaven cada matí el apotecari Trian, l'amo dels teixits Fuster, l'encarregat de l'òptica Soler, el Notari Clar, el Sr. Busquets de La Filadora, hi comentaven lo únic que es podia comentar, lo que havia fet el Mallorca CF o l'Atletic Balears.

També qualque vegada s'hi perdia per allà el apotecari Tarongi, (a la seva apotecaria era quasi l'unica que s'hi podien comprar preservatius), el Notari Massot, el Sr. Pomar de la joieria Viana, el sastres Mas i Mas, que també tenien la botiga a la vora, i també els metges de l'Hospital Militar... Però no només hi anava gent important, senyorots, sinó que també empleats de tots els comerços del voltants. No en parlem del capellà que solia dir missa al convent de les monges veinades, abans d'anar-se'n cap a n'és "poligono", i tots i totes els que anaven o venien del "ensanche" a la plaça del Olivar, cap a l'ajuntament, o ca'n Matons, ca na Maria des fil, la Primavera, o inclòs la Primtems, com es deia a un principi... (feia molt senyor, això).

Aprta de tot lo dit, a el Moka hi feien un cafè que era cafè. D'aquells que deixaven la boca amb aquell gustet que omplia un parell d'hores desprès, encara la mucosa bucal, donant la satisfacció de haver pres qualque cosa deliciosa. Idò be aquest testimoni mut, de tantes i tantes vides, que anaven i venien, ha tancat. Jo avui hi he passat, i hi ha un rètol que diu que "se traspasa, perdonen las molestias". La veritat es que a mi no me molesten, però si m'han angoixat l'anima. Estem perdent tot allò que tan hem estimat, i que no dur a cap lloc anar-ho destruint.

Molt segur que la Batllessa, que ja ha canviat un caramull de vegades les rajoles de la plaça de Espanya, que no sabeu pas com lleneguen, i marejant al Rei en Jaume el Conqueridor i el seu cavall, ara llevant i ara posant el bassiot d'aigua que hi tenia sota, a on van a beure el coloms, que al mateix temps l'omplen de merda, en deu estar molt orgullosa de anar desfent tot lo que havíem conservat els darrers seixanta anys.... Ara no se que hi posaran al lloc del Bar Moka, però ben segur que molt possiblement no tendra res a veure amb lo que significava per tots nosaltres aquell establiment.

Primer liquidaran el Bar Formentor, cap de cantó del passeig del Born amb el carrer "Gran Via José Antonio", ara han consentit lo del Moka, ara ja només ens queda el Bar Bosch, que va esser durant molt d'anys el recó dels intel·lectuals, de les illes, no en manquen records de les tertúlies de gent com en Quinito Caldentey, en Joan Bonet, en Gaspar Sabater, en Quinito Caldentei, en Sureda Molina i qualque vegada amb la voluminosa presencia d'en Camilo Jose Cela... i tants altres persones conegudes... y ara, ple de turistes en calçons curts y mariotlos de colorins...

Qualque cosa nostre s'està morint, o tal volta els que ens morim son nosaltres.

Comentaris

  • Una Mallorca nostra[Ofensiu]
    Joan Antoni Estades de Moncaira i Bisbal | 12-09-2015 | Valoració: 10

    Cafè Moka al carrer de Sant Miquel. el Bar Formentor al Born eren llocs mallorquins emblemàtics com gracies a Déu encara ho és el Bar Bosch a la plaça de les tortugues o el Cristal a la plaça Espanya. Un bon article.

  • Aniversari[Ofensiu]
    Maria Sanz Llaudet | 11-01-2009

    FELIÇ 5è ANIVERSARI d'RC,
    relataire!!!


    5 aniversari RC



    Si avui és diumenge 11 del 2009, avui és el cinquè aniversari d'RC. Passa pel fòrum i descobreix com pots "enganxar" en un dia com aquest Recorda: NOMÉS AVUI! T'ho perdràs?

  • Aniversari[Ofensiu]
    Maria Sanz Llaudet | 11-01-2009

    FELIÇ 5è ANIVERSARI d'RC,
    relataire!!!


    5 aniversari RC



    Si avui és diumenge 11 del 2009, avui és el cinquè aniversari d'RC. Passa pel fòrum i descobreix com pots "enganxar" en un dia com aquest Recorda: NOMÉS AVUI! T'ho perdràs?

  • Aniversari[Ofensiu]
    Maria Sanz Llaudet | 11-01-2009

    Felicitats pels teus quatre anys a RC!




    Els Dracs Alats existeixen i a RC, també.

    Gessamí_blau

  • Nosaltres, morim[Ofensiu]
    Anagnost | 25-06-2007 | Valoració: 10

    Tafanejant per les pàgines de RC, avui m'he trobat amb aquestes paraules teves, plenes de melangia. Jo, tot i ser de poble, compartesc amb tu aquest sentiment. He vist desaparèixer La Espiga de Oro, la Fonda Balear, Can Maganet... i tants d'altres racons de Ciutat on els "pagesos" fèiem cap quan pujàvem del poble. Trob que et prodigues poc, com a relataire, i creu-me que ens fan falta veus com mla teva que ens recordin allò que perdem, allò que deixam pel camí i que moltes vegades és el millor de nosaltres mateixos. Una abraçada, i a continuar escrivint.

  • Quina melanconia[Ofensiu]
    mataranyes | 19-12-2006

    Tot i que no conec aquests llocs tan emblemàtics que digueu, em puc fer una idea pel relat de ajfuster del que pot suposar per a vosaltres. Bé , ànims i no deixeu que la melanconia no us permeta veure altres llocs, persones, o coses importants com el llibre que publicarà la Conxa. aquest ningú no el pot tancar.

  • Quina melanconia[Ofensiu]
    mataranyes | 19-12-2006

    Tot i que no conec aquests llocs tan emblemàtics que digueu, em puc fer una idea pel relat de ajfuster del que pot suposar per a vosaltres. Bé , ànims i no deixeu que la melanconia no us permeta veure altres llocs, persones, o coses importants com el llibre que publicarà la Conxa. aquest ningú no el pot tancar.

  • plorera[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 19-12-2006

    Gràcies, estic molt contenta de llegir-te, no em parlis del Moka, quina llàstima, no fa gaire també va tancar Can Dot, vaig escriure un article a les seves "magranetes" que el meu padrí em comprava de petita.
    Aprofit per dir-te que posiblement dia 29 de desembre publicaré el meu llibre de recull de relats damunt el nostre barri, se diu "Històries del Carrer" ja saps que mos anomenaven "des carrer", si vols veure la portada del llibre, entra a www.fideus.com, l'amo de la plana que és amic meu l'ha penjada, és una foto antiga molt guapa del "carrer". Ja et confirmaré lo de la presentació del llibre, crec que serà a Sa Nostra.
    Una aferrada molt forta
    Conxa

l´Autor

Foto de perfil de ajfuster

ajfuster

24 Relats

56 Comentaris

34370 Lectures

Valoració de l'autor: 9.41

Biografia:
En dic Artur Josep Fuster i Nicolau i vaig naixé l'any 1941 a la Ciutat de Mallorca, avui anomenada Palma. Vaig estudiar lo que els altres volgueren i als setze anys vaig entrar a fer feina de "botones" al Banesto. Al mateix temps, i això per que jo volia, anava per Radio Popular a fer qualque programat, però allà era pecat parlar el català, fins i tot quant una al·lota vengué a dir la poesia de Mossèn Costa i Llobera, El pi de Formentor, els subordinats d'en Fraga ens posaren una multa. Només ens donaren permís per a les Rondaies Mallorquines, manco mal.

L'any 1970, per que també jo vaig voler, vaig començar la carrera de Medicina, i des de 1977 l'estic exercint. Estic esperant la jubilació, mal grat aquí i avui no en té res de "jubilo", mes be de penitència, observant lo que mos envolta i no pareix pas sigui lo que seria mes desitjable.

Si voleu res meu, podeu fer-ho a: ajfuster@gmail.com