FER LLISTES

Un relat de: Antonio Mora Vergés
M’explicava una bona amiga que esta passant vacances a la Llitera, al poble on va néixer, que aquí no els ha semblant bé l’anunci de “ Fuerza Vieja “ [ el tàndem PP & VOX ] contra el català i l’aragonès, una llengua romànica parlada en diverses valls del Pirineu aragonès, principalment a les comarques del Somontano, la Jacetània, l'Alt Gàllego, el Sobrarb i a l'oest de la Baixa Ribagorça.

Els parlants natius solen anomenar-lo amb el nom del lloc on s’enraona ; belstan, ribagorçano, cheso, o benasquès. Així, doncs, a hores d'ara principalment a les valls d'Echo, Ansó, Gistau, la zona de Panticosa, la subcomarca de la Fova i una part de la Ribagorça Occidental es poden considerar pròpiament de parla aragonesa.

I, els ha revoltat la noticia de que s’estan fent llistes de parlants d’una i altra llengua. Amb els antecedents “ històrics “ certament això fa mal pensar, oi?

Comentaris

  • Història de la llengua...[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 06-08-2023

    És la història de la llengua que va desenvolupant-se a poc a poc dins dels pobles de la província de Catalunya. Un relat molt ben reeixit i ben plantejat.
    Gràcies per compartir els teus bons coneixements.
    M'ha agradat.
    Gràcies per donar-me la teua opinió sobre el meu poema Il·lumines la meua vida.
    Cordialment.

  • L’Ainsa[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 06-08-2023 | Valoració: 10

    Escric aquest comentari des de L’Ainsa, on veig que l’aragonès també apostrofa. Tota aquesta zona és preciosa, rica i, sobretot, muntanyosa. Però la riquesa de la seva llengua es mostra clarament amb la retolació en castellà i aragonès dels noms. Demà anem a Samiánigo i Xaca. Una abraçada, Antoni.
    Aleix

  • Efectivament,[Ofensiu]
    llpages | 06-08-2023

    encetaran una onada repressiva contra la llengua local? Hi ha precedents al País valencià i a Mallorca, pinten bastos. El pas següent de tenir la llista feta és prohibir-ne l'ensenyament, quan el mal fa acte de presència. Caldrà tornar a la clandestinitat?

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5442650 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com