LA PLAÇA DE BANYOLES QUE RETRATAVA L’ANY 1912 EL JOSEP SALVANY BLANCH. EL PLA DE L’ESTANY

Un relat de: Antonio Mora Vergés
 El Josep Salvany Blanch retratava l’any 1912, Plaça a Banyoles,                 Banyoles ; Pla de l'Estany ; Catalunya ; Infants ; Places ; Retrats de grup

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/290/rec/26

A la imatge, s’hi veu més “ grup” que Plaça, intuïm que és la Plaça Major de Banyoles, que ha rebut diversos noms al llarg de la història – com pertoca en un país de ximples - , els banyolins, gent assenyada però,  sempre l’han anomenat  la Plaça; és un recinte porxat d'origen medieval, que centra l'eixample medieval de la població, conegut com a Vila Nova. Documentada des de 1297, conserva encara la¡ seva primitiva funció de mercadal.

L’any 1912 veure una persona amb una màquina  de retratar, era tota una novetat, avui, ben al contrari, criden l’atenció les persones – poques – que volen mirar directament, sense màquines, mòbils, tabletes,... , allò que malgrat la nostra estultícia encara existeix.

Visc a Castellar del Vallès,  on arribava l’any 1972, i recordo que en una ocasió, una “aborigen “  em preguntava que podia ensenyar d’aquesta vila, on en paraules seves “ no hi ha res que valgui una merda “, a una visita que esperava, li vaig recomanar fer la “ ruta de les margarides “ els edificis que aixecava l’arquitecte dels Tolrà, Emili Sala i Cortés (Barcelona, 22 de febrer de 1841 - la Garriga, 7 de juny de 1920), que havia estat mestre d’obres, i que feia esculpir margarides en diferents llocs dels edificis, em confessava que NO HO HAVIA VIST MAI, i jo li deia 
que ho havia vist sempre,  està clar que ningú , com deia  el  Manuel Navas Ortiz, li havia “ ensenyat a mirar “ .  Em confessava que a la seva visita, el Palau Tolrà, les Escoles, l'església de Sant Esteve,  el safareig de la Baixada de Cal Verge, la capella de la Marededéu de Montserrat,.., els havia encantat.

El Josep Salvany Blanch, de qui tenia l’altíssim honor de confegir la fitxa per als Col·legi de Metges,  ens ensenyava a mirar, a moltes persones  Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5432661 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com