Epigrama ( vell il.lús)

Un relat de: salvatore vinyatti

Li comento al meu amic Tomas, que recordo d'aprenent aquell home superb, en Jonàs, que era un il.lús, un fatxenda, prepotent , desconsiderat i un menja capellans, que es vanagloriava de vexar la gent, el seu personal, i s'hi sentia feliç i realitzat!
Després als seus amics els explicava com gaudia amb la seva superioritat social d'empresari,( tal com feien els "Xusqueros" de l'exèrcit) quan les coses anaven be, i així va anar vivint i passant els anys amb un negoci que va acabant sent mediocre i sense mires de futur, ja que no vivía pel negoci sinó per les fatxenderies i banalitats del sexe en cabarets de nit.
En fer-se gran va perdre la superioritat social. el negoci va haver de plegar, els amics cansats d'ell el van avorrir quan va deixar de tenir diners; els seus coneguts i familiars sentíen aversió.
L'il.lús fatxenda que vaig conèixer quan era jove, no té res a veure amb el pobre home que és ara, i molts dels que el van conèixer li recorden, quan el veuen ,amb sorna:
¿ de què t'ha servit cràpula, tota la teva prepotència i vexació vers els altres si ara t'has quedat més sol que un mussol has arruïnat el negoci i la teva ànima, i no tens més cèntims al banc que el més humil dels teus treballadors?
Fins i tot els treballadors més humils que tenies viuen avui, amb més dignitat que tu.
¿ Doncs, de que t'ha servit ser tan gasiu amb la teva gent, si a més, les meuques i vagasses t'han ajudat a fracassar ?

Perquè tothom ho sap que en una petita empresa el primer en obrir i sortir ha d'esser l'amo, i tu hi anaves mig tronat molts dies de la setmana a les onze del matí.

Potser ja ho tenies escrit a les estrelles i era el teu destí!

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de salvatore vinyatti

salvatore vinyatti

227 Relats

336 Comentaris

373139 Lectures

Valoració de l'autor: 9.58

Biografia:
Graduat en Arts Aplicades, decorador i dissenyador de mobles,actualment administratiu. Tinc interessos artístics, literaris i socials. Editor de butlletins de varies associacions veïnals, i de dones ( A.Veïns) Animador sociocultural i dirigent veïnal. Tinc interessos poetics i organitzo el Premi Grau Miró de relats hiperbreus a través de la A.Veïns del meu barri. Els meus poemes expressen temes d'amor,defensa de les dones i infància, temes socials, contra la guerra i també relats i poemes erotics.
( tanka/hayku/poema triangular/ etc. La literatura és el meu últim estadi artistic el qual desitjo poder i assolir-lo amb satisfaccions i amb més coneixements culturals per al gaudi de la meva vida personal i artistica.