Vàndals, i la vida: Un cúmul d'oportunitats

Un relat de: Josep Bonnín Segura

Dilluns passat, dia 8, vaig decidir reposar els nombres de telèfon que deixa davall de la publicitat de la nostra consulta que vaig deixant penjada a qualque tauló d'anuncis, o a qualcuna façana de botiga- si em donen permís. Estava quasi al final del carrer de la Lluna i n'havia reposat uns, quan em vaig trobar una amiga i en front del mateix anunci vàrem empatar la xerrada. Un gorà d'aprop de 13 anys, vaig veure com anava arreplegant tots els nombres de telèfons i esclafant-los i rompent-los. Indignat els hi vaig prendre de les mans i malgrat em vaig comedir, després d'una bona repassada, li vaig amollar: Cap d'ànnera.
Més tard el me vaig tornar topar i el vaig seguir una mica a veure si seguia fent de trapella. Ell es regirà varies vegades fins que comprova que ja no el seguia.
Sabeu que sempre he al·legat a favor de la joventut i que segons quins tipus de noticies manipulades que els volen posar a tots dins del mateix sac, com els dolents de la pel·lícula ; ja que si n'hi ha que estan ineducats, en molts de casos és, perquè els pares han passat olímpicament i no han exercit la tasca pedagògica que els pertocava. També, s'ha d'afegir, que existeix un sistema social i econòmic que a vegades no ajuda gaire, debut als valors que, segons quins mitjans de comunicació: TV, cinema, videojocs, solen transmetre.
Els problemes de comportament; drogues, agressivitat, manca d'acceptar unes normes, etc, no neixen de davall d'una col. A vegades la insatisfacció pot provocar moltes coses. Em sembla que passarem d'una disciplina ferrea, al manco la que jo vaig viure , a un tot val i tot està permès. Ens hem botat el camí d'enmig i ara paguem les conseqüències.
Si hagués cobrat una pesseta per cada minut de diàleg amb el meu fill per arribar a consensos, ara seria multimilionari. Traspassà la papereta de l'educació a les escoles és un autèntic error que amb el temps ho pagaran els mateixos pares que ho facin.
La convivència, el diàleg, el respecte als demés i al que constitueixen o fan els demés (exemple dels nombres de telèfon) s'ha de començar a les primeries.
A la plaça de la constitució hi ha elements amb monopatins i amb bicicletes que baixen a tota velocitat pel carrer, que és boten la normativa, se'n rifen de la policia i vos podria assenyalar i possiblement poc m'equivocaria, els que ham començat la carrera per arribar a delinqüents comuns.
Segueix sense donar-los la culpa sencera, ja que a qui s'hauria d'estirar de les orelles i (butxaques a lo millor així reaccionarien) és als pares que han abandonat les seves responsabilitats.
Avui volia que l'article tractes sobre les pors i els missatges de por que ens dóna el sistema, perquè no ens moguem i he fet una petita introducció que res hi tenia que veure: Entendreu que el fet que em va passar em va semblar que s'ho mereixia.
Vaig per feines.
Enganxant una mica amb el darrer article, volia exposar que cada dia es troba una oportunitat de canviar la nostra situació de vida, si aquesta no ens agrada.
Vaig conèixer un amic que als seus 45 anys , respectat i amb una bona feina i un bon sou, mentre estava realitzant un acte social que li requeria la mateixa (un sopar de celebració i lliurament de guardons) li va dir a la seva dona: "No sé que collons faig aquí". Duia 18 anys treballant a aquella empresa. Sembla que l'univers va agafar en consideració la queixa exclamativa i en 6 mesos es trobava al carrer i a l'atur, ja que segons els directius de l'esmentada empresa els hi sortia massa car. Els mateixos li feren unes propostes inacceptables per la seva dignitat, no tant com a professional sinó com a persona: Exemple de les mateixes, reduir a mitja jornada i la meitat del sou, a lo que el meu amic es va negar, ja que sabia que faria la mateixa feina a meitat de preu. Aquesta persona avui en dia treballa com a psicoterapeuta i estima la feina que fa i ha ajudat a moltes persones.
Si s'hagués enganxat a la por de quedar-se sense feina a la seva edat, possiblement hagués acceptat qualsevol proposta i ni s'hagués mogut. En canvi es preparà pel que sentia que devia de fer amb la seva vida. Salt al buit amb molta de fe (en un mateix). Traíeu vosaltres mateixos les conclusions.
Actuar o fer en contra del que sentim, a més tenint la sensació que durarà tota la vida, crea un conflicte intern que ens passarà factura amb el temps. Ja sigui en qualsevol tipus de relació: laboral, social, de parella.
Cada un de nosaltres té un "pepito grillo" la veu de la consciència i li podem fer orelles de cònsol moltes vegades i malgrat tot ella no és callarà i ens anirà donant avisos de què estem fent un camí incorrecte: "Un camí sense cor" com tan bé explica Carlos Castaneda al llibre "El lado activo del infinito". La seva manera d'avisar-nos n'és el llenguatge del cor o de l'ànima (emprant aquest terme baix cap component religiós, sinó com a la nostra vertadera essència).
Per desgràcia hi ha persones que s'han arribat a crear tantes armadures a sobre que no és que no l'escoltin al llenguatge, simplement ni el senten i la desgràcia, a molts de nivells, serà un component de la seva vida; emprant gran part de la seva energia en putejar als demés, ja que sempre responsabilitzaran de les seves penúries als altres o a les circumstàncies. Som nosaltres mateixos qui ens les cream i no l'atzur.
Per avui crec que n'hi ha prou i m'atur.


Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Josep Bonnín Segura

Josep Bonnín Segura

407 Relats

921 Comentaris

539708 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Vaig néixer a Ciutat de Mallorca l'onze d'agost del 1952.
He escrit des del catorze anys.
Sóc un aprenent de poeta.

Col.labor a les revistes: "Furn-All-Lugg" i a "Espais...de res a poc", on s'ha publicat per fases el meu recull: "Cançó de l'home de les mans arrugades i altres poemes de llum" i just ara s'està publicant per fases el meu recull "Esbart de boires"

M'han publicat (abril 2007) el meu primer recull de poemes amb el nom de "Cadències quotidianes" Edit.Can Sifre-Col·lecció L'Argentera

Maig 2009 editorial Can Sifre-col·lecció L'Argentera-prosa, m'ha publicat el llibre de relats breus: "Sota la meva mirada"

He participat en dos llibres conjunts: "10x10 microrelats" Edicions de la Quadriga S.L. i a "Erotisme som tu i jo" editat conjuntament relatsencatala.cat/emboscall.

Febrer de 2008- es muntà una performance amb la seva professora de flauta travessera Ana Belen Sánchez , titulat "La flauta i la poesia", on es conjuntaren poemes , prosa poètica i música. Es feu a l'església de l'Hospital de Sóller.


r El projecte del llibre-homenatge a Miquel Martí i Pol està maquetat, tan sols pendent de correcció i impremta. Gràcies al 25 poetes i poetesses que han enviat els seus poemes. l'editor és en Toni Cardona, Editorial Can Sifre. El seu títol serà: "Flaires d'enyor". En memòria de Miquel Martí i Pol, un poeta del poble"

Novembre de 2010 he participat en el llibre "Garbuix de contes" editat per l'Associació de Relataires en Català i l'editorial Meteora; amb el conte: "Glasonia, Història d'una volva de neu" i molt orgullós d'haver pogut compartir el llibre amb diversos autors i autores als que tinc molta estimació.

Octubre 2011 Col.laboració en el llibre de diversos autors de poesia social i de denuncia "Tensant el Vers" publicat per Meteora amb la col.laboració de l'Associació de relataires en català. El meu poema és "El prodigi del poeta"

He participat en el projecte del meu amic-poeta Marc Freixas, el seu recull de poemes s'ha publicat amb el títol "El llarg camí d'escriure" .He tengut l'honor d'escriure l'epíleg i l'amic comú Vicenç Ambrós el pròleg. Des d'aquí vull felicitar a Marc, perquè ha aconseguit acomplir el seu/ un poc meu també/ somni.

Octubre 2012 particip al llibre conjunt "Llibertat" Associació de relataires en català, editat per Meteora, amb el poemes "Esclau silenci" i "Cadenes"
Desembre 2012 al recull de contes "Les estrelles" amb el conte "Starkia i la desaparició de les estrelles"

Estim la paraula, i escric perquè el món recuperi la sensibilitat perduda, retorni a la fantasia , i visqui d'una manera més lúdica la vida.Ja hi ha prou crueltat repartida.

Sóc terapeuta energètic. I treballo l'aromateràpia i el massatge. També la gemoteràpia i flors de Bach. Havent incorporat una teràpia energètica: Sanació reconnectiva
Fa 3 anys he fet la mestria de Reiki, mètode USUI.
M'encanta quasi tota la música , toc la flauta travessera.Admir a Miquel Martí i Pol
M'encanta el seu vers "Tot és possible, tot està per fer"

"És injust que el qui porta l'eterna cançó ho faci en veu baixa" diu un vers meu.


Photobucket - Video and Image Hosting
Salvem de l'esfalt l'origen del Vol¡

Si voleu contactar amb mi, el meu e-mail: jkeops@hotmail.com

El meu bloc: Poemes de'n Josep

El meu darrer bloc creat: "Jo et portaré la llum"
Jo et portaré la llum

R en Cadena

"Helena em va encadenar i jo he passat la cadena a Camps de tristor i a Itaca"

(descobreix què és "R en Cadena")

AQUEST RELATAIRE
AGRAEIX COMENTARIS SINCERS, CRÍTICS I CONSTRUCTIUS. TOTES LES OBSERVACIONS SERAN BENVINGUDES, SÓC AQUÍ PER APRENDRE I MILLORAR! GRÀCIES!