Trapelleria!

Un relat de: mjesus






Cada diumenge al migdia, travessàvem la ciutat -que a mi aleshores em semblava molt gran- i anàvem a dinar a ca l'àvia. Pel camí ens aturàvem a la pastisseria, per comprar un tortell de nata. Al Passeig, a l'edifici del Casino, un petit vermut de música i "berteretxos" …encara recordo l'olor.

L'àvia vivia al barri vell. Les escales del portal eren estretes, molt estretes. Al primer replà, els pare havien d'acotar el cap perquè una gran biga travessava el forat de l'escala. Feia una mica de por passar-hi. El seu pis era fosc. A l'entrada no hi havia rebedor, un passadís llarg…molt llarg, ens donava la benvinguda. El menjador tenia un petit balcó que s'obria al carrer, també estret. A la part del darrera, a la galeria, hi havia el lavabo.

Jo, a vegades, m'hi quedava a dormir quan els pares sortien a ballar. Recordo un dia que la vaig fer ben grossa: era de nit quan vaig anar al lavabo de la galeria a fer pipí. Assegut a la tassa del vàter, mentre gronxava les cames, vaig veure un escarabat negre gegant. Se'm va acudir agafar-lo i dur-lo a l'àvia. Sense fer soroll vaig entrar a la seva habitació i li vaig posar al coixí. L'animaló, inicià una cursa cap a la seva galta; quan va topar amb el seu nas, es despertà de cop i va començar a xisclar. Amb l'esverament sense adonar-se, va tirar la llàntia a terra. Arrossegant-se fora del llit espantada, va encendre el llum del sostre. Va mirar l'escarabat i… va esclafir a riure sorollosament. «Ahahahahaha!»

Després, em va dir en to seriós: «Ja veig que has sortit a la galeria oi? Oriol, demà compraré un orinal i el posarem sota el llit, d'acord?».

Comentaris

  • Gràcies[Ofensiu]
    patgereial | 05-01-2009 | Valoració: 10

    Sóc el patge reial i voldria, amb aquest comentari, agrair la teva col·laboració a la campanya REGAL DE REIS: Els patges reials necessiten col·laboradors .

    He escollit aquest text perquè tracta d'una trapelleria infantil: un relat simpàtic i nostàlgic.

    Al teu relat parles d'uns records infantils del protagonista-narrador, l'Oriol. Entre aquests records, m'ha agradat, especialment, la resposta final de l'àvia:
    "Ja veig que has sortit a la galeria oi? Oriol, demà compraré un orinal i el posarem sota el llit, d'acord?"

    La raó que t'ha mogut a participar en aquesta iniciativa és perquè els nens trapelles tinguin un record feliç dels Reis 2009?

    Enhorabona per aquesta narració i gràcies per la teva participació!

    Patge reial

  • Oh, quins records![Ofensiu]
    Unaquimera | 08-06-2006 | Valoració: 10

    Llegir el teu relat ha estat com obrir un àlbum de fotografies, amb el guany addicional de què tu saps despertar altres sentits amés a més de la vista. De les teves paraules no es pot desestimar cap, ja que totes provoquen una reflexió o un record.

    Comencem pel principi: que grans semblen les coses quan som petits i quin desengany, temps després, quan les tornem a veure des de una altra alçada física i amb la perspectiva del pas dels anys... La pasta del tortell cruixia en ser mossegada i la nata s'escampava pels costats i ens empastifava tota la cara, ja pegalosa de la mica de caramel desfet que el coronava... Els "berberetxos" del vermut se servien, recordo, en unes safatetes blanques de forma ovalada, poc després substituïdes per unes metàl·liques amb una anseta a cada costat que permetia beure's el suc...

    I així anar fent... el teu relat és un bon provocador d'evocacions.

    M'ha fet patir una mica, però, quan la llàntia ha caigut a terra per si l'ensurt es feia greu... però visualment, la riallada m'ha tranquil·litzat de seguit!

    I quin final! L'orinal fa somriure per força... aquells orinals de porcellana que es descantellaven com si tinguessin el xarampió!

    Gràcies per la bona estona que m'has proporcionat, mjesus! Bon relat!!

    Una abraçada i fins una altra,
    Una quimera

l´Autor

Foto de perfil de mjesus

mjesus

42 Relats

245 Comentaris

64737 Lectures

Valoració de l'autor: 9.80

Biografia:
*

R en Cadena

"La senyora Unaquimera em va encadenar i jo he passat la cadena a la Sra. Baiba Liepa, al Sr. Xavier Valeri Coromí, la Sra. jacobé, el Sr. Filalici, la Sra marga i la Sra. Elvira"
Li heu d'agrair a l'EmmaThessaM!
(fes clic a la imatge i descobreix què és "R en Cadena")


Taller d'escriptura a relats en català:
Per qualsevol informació aneu a la web: http://es.geocities.com/tallerrelat





clar_lluna(arroba)yahoo.es
trasgrafica.com