TENIU MÉS DADES DE L’ERMITA DE LA MAREDEDÉU DE MONTNEGRE. SANT CELONI. EL VALLÈS ORIENTAL

Un relat de: Antonio Mora Vergés
 Llegia de l’ermita -  mal dita   -  de Santa Maria de Montnegre  per la mala influència de la llengua castellana, que pretén minimitzar el paper cabdal de la verge Maria, i alhora  fer una clara expressió de masclisme, com és “ tradició “  per a ells.   En català el tractament correcte és Marededéu. 

Fou construïda al segle XVIII  - cap dada del seu promotor, ni del seu autor, sou pregats de fer-nos-ho saber  a l’email castellardiari@gmail.com   i que va ser derruïda , només van quedar dretes tres parets,  en els dies foscos que seguien  l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, episodi  que  els historiadors feixistes qualifiquen  com “Guerra Civil”, i l’església catòlica en el seu moment com   a CRUZADA.

Cansa això de “ Guerra Civil”, el GLORIOSO ALZAMIENTO, el finançava Juan March Ordinas (Santa Margarita, Baleares, 4 de octubre de 1880 - Madrid, 10 de
març de 1962), i el va BENEIR Isidro Gomá y Tomás (La Riba, 19 de agost de 1869-Toledo, 22 de agost de 1940), que moriria en  “ estranyes “ circumstàncies. 

L’any el 2009 va ser restaurada gràcies a una iniciativa particular. Ens agradarà tenir-ne mes noticies a l’email castellardiari@gmail.com

https://algunsgoigs.blogspot.com/2021/06/goigs-la-mare-de-deu-del-montnegre-sant.html

A Catalunya no li calen enemics – que en té, i particularment “ rabiosos” i roïns -, sovint amb el foc amic, ja els fem la feina nosaltres mateixos.  Item més, tenim l’enemic a casa almenys d’ençà de 1714.

Comentaris

  • Sant Celoni. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 25-04-2023 | Valoració: 10

    Un relat que és molt interessant, on el representes amb tres fotos, que resten per a la prosperitat. Ho manifestes molt bé, tota la seua acció.
    No puc tenir més dades d'aquesta Ermita, perquè ja has posat prou en el teu relat.
    Cordialment.
    PERLA DE VELLUT

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6916 Relats

1201 Comentaris

5448348 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com