Sobre l'amor, l'amistat, la malaltia i la Mort.

Un relat de: Josep Bonnín Segura

Amistat i amor són sentiments capaços de transcendir religions, ideologies, polítiques i retornar-nos a la saviesa interna que les armadures que ens anam posant en el transitar del nostre camí(llegiu Vida), amaguen, mentint-nos a nosaltres mateixos , el que realment és important i que aquests sentiments, són febleses i signes de debilitat, quan realment en ells és troba tota la nostra força. És l'amor l'energia més potent de l'univers que és capaç de vèncer, sense combatre, al seu oposat que és l'odi.
L'amor forma part inherent de la nostra vertadera essència, en canvi l'odi, sentiment excloent, forma part de les armadures que devem anar esvaint per arribar a conèixer el bessó que amaguem. D'ell no neix res i és un fill bord de la por.
Hi ha sentiments que transcendeixen les nostres limitacions i d'altres que les fan més paleses. Uns sentiments que ens asserenen i d'altres que ens fan viure dins d'un estrès permanent basats en la preponderància i permanència d'un "jo" creat per les pors que pretén prendre el comandament sobre les nostres accions i decisions. Dins del camp del vertader amor i de l'amistat aquest "jo" creat sobre la por, no té espai per esser, deixà d'existir, per donar pas a un altre, jo, un "jo" superior que no ha de menester imposar-se sobre res ni ningú. Que no crea dolor ni patiment, que són els dos puntals que l'altre necessita per alimentar-se i existir.
La malaltia i la mort , que no és la mort, també ens despullen d'aquest "jo" creat. Ens pren tot el que hem inventat per fer-lo més potent i abans d'ella, passem pel camí de perdre tots els habilitats que han fet d'aquell "jo" fals, una part "important" i falsa de la nostra vida. La malaltia ens torna vertaders. Vull dir que treu al cos físic tots els sentiments amagats i reprimits.
Si segueix comandant el primer jo, el creat per pautes que ens amaguen la nostra vertadera essència, hi haurà patiment tant en el tràngol de la malaltia (no escoltarem el seu missatge i repartirem culpes arreu; tot menys enfrontar-nos al missatge que ens està cridant), ja que aquest jo, no accepta i lluita per no desaparèixer.
L'altre, el superior, per contra, accepta el que és i a partir d'aquí venç la por i transcendeix a un altre estadi, en el qual res ni ningú ens ferma a res. Som lliures. I som lliures, perquè aquest ser superior és la nostra vertadera veritat i essència i a partir d'aquí no necessitem demostrar res a ningú ni a nosaltres mateixos. Recordeu el que deia aquell gran mestre Jesús: "La veritat vos farà lliures" idó és referia a aquesta i deixava ben clar que el seu regne no era d'aquest món i és referia al món de les limitacions autoimposades. Avui segur es referiria al consum, a l'estrès, als esports massificats, a tot el que ens fa oblidar, perquè estem per aquí. On donam més importància al posseir que al ser.
Part d'aquesta reflexió, ve arrel d'haver anat a escoltar la xerrada del doctor Enric Benito, Coordinador de la unitat de cures pal.liatives de l'hospital de Caubet.
El tema tractat era sobre la mort i el seu procés. Camí que tots en un moment o l'altre haurem de recórrer.
Puc dir que estic completament d'acord en totes les apreciacions que va fer i vaig poder veure una persona humana que transcendia la seva professió, emprant-la des d'una altra perspectiva molt diferent a la d'alguns dels seus "col.legues". La seva gran humilitat, quan va afirmar i reconèixer que era ell qui aprenia de les persones que s'estaven acostant a la mort i que eren ells i no nosaltres, els vertaders savis, em va adonar que estava davant d'una persona sense dogmes. Resumir una xerrada de més tres quarts d'hora sobre un tema tan important com és la mort i tant amagat per la nostra societat, no és senzill, com ell va afirmar, fent referència que fa trenta, quaranta anys, existia una "pedagogia de la mort" que ara s'havia perdut. Que s'havia donat pas, de viure la mort com una realitat inherent a nosaltres en les nostres cases i acompanyats dels que ens estimaven, a fer-ho als hospitals. Abans ho feien als hospitals els qui no tenien a ningú. Parlà de com s'inicià la idea dels hospice. En un altre article en escriure,
Va parlà també de varis llibres sobre la mort, i sobre Elisabeth Kübler-Ros; de qui jo vos recoman tota la seva obra escrita, i en concret: "La muerte: un amanecer" de l'editorial luciernaga. Així i tot també va parlar del que fan ells per ajudar tant al que se n'han d'anar com als familiars que queden. Trencà el pacte de silenci que s'estableix entre ells i ajudar al malalt a ben morir. Per una part els familiars demanen al metge que no li digui la realitat de com es troba al malalt i el malalt demana al metge que no li digui res als familiars. Aquest és el pacte de silenci que crea un mur d'incomunicació, i les persones que treballen a la unitat l'ajuden a trencar.
Parlà del moment de la mort com a un fet natural que se'ns està amagant i no se'ns preparà gaire per aquest moment. Tots perdem coses en aquesta vida.
El procés de la mort comença per la negació: no ho vull, no pot esser a mi...
El segon pas és la negociació: Bé, està bé, però al manco deixam veure casar a la meva filla, etc.
El pas final és l'acceptació plena i activa. Les coses no són com jo vull; són com són i tota oposició a aquesta realitat crearà patiment. Afirmà que la mort no és un fet biològic sinó biogràfic. Es mor de la manera com s'ha viscut, i durant el moment de la desconnexió, començant per la desconnexió de l'exterior fins a la desconnexió final (agonia) és fa el que ell va dir com:el judici particular de la seva pròpia història de vida. I la mort serà més tranquil·la com més coherència hi hagi hagut amb el que es volia realitzar durant la vida i es va fer.
A la finalització hi va haver un col.loqui en el qual diverses persones parlaren sobre la seva experiència sobre acompanyar a familiars en aquell darrer moment. Fou emotiu.
Escriure sobre la mort sense pors i donant-li el seu vertader sentit, donaria per un bon grapat d'articles. De moment, com ja m'he passat de llargària, ho deixo aquí.
Fins la propera.

Josep Bonnín

Comentaris

  • L'amor, l'odi, la vida, la mort[Ofensiu]
    Vesna | 19-04-2008 | Valoració: 10

    diferents estats que viuen en una persona i conviuen dins d'aquest ésser durant tota l'eternitat
    L'essència d'una persona son els seus sentiments i crec que tots hem de ser coherents amb aquesta essència, amb el que afloreix dins nostre en cada situació, en cada moment.
    Una abraçada Josep, espero que ens parlem molt aviat doncs trobo a faltar les nostres converses.

    Thaïs

l´Autor

Foto de perfil de Josep Bonnín Segura

Josep Bonnín Segura

407 Relats

921 Comentaris

540008 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Vaig néixer a Ciutat de Mallorca l'onze d'agost del 1952.
He escrit des del catorze anys.
Sóc un aprenent de poeta.

Col.labor a les revistes: "Furn-All-Lugg" i a "Espais...de res a poc", on s'ha publicat per fases el meu recull: "Cançó de l'home de les mans arrugades i altres poemes de llum" i just ara s'està publicant per fases el meu recull "Esbart de boires"

M'han publicat (abril 2007) el meu primer recull de poemes amb el nom de "Cadències quotidianes" Edit.Can Sifre-Col·lecció L'Argentera

Maig 2009 editorial Can Sifre-col·lecció L'Argentera-prosa, m'ha publicat el llibre de relats breus: "Sota la meva mirada"

He participat en dos llibres conjunts: "10x10 microrelats" Edicions de la Quadriga S.L. i a "Erotisme som tu i jo" editat conjuntament relatsencatala.cat/emboscall.

Febrer de 2008- es muntà una performance amb la seva professora de flauta travessera Ana Belen Sánchez , titulat "La flauta i la poesia", on es conjuntaren poemes , prosa poètica i música. Es feu a l'església de l'Hospital de Sóller.


r El projecte del llibre-homenatge a Miquel Martí i Pol està maquetat, tan sols pendent de correcció i impremta. Gràcies al 25 poetes i poetesses que han enviat els seus poemes. l'editor és en Toni Cardona, Editorial Can Sifre. El seu títol serà: "Flaires d'enyor". En memòria de Miquel Martí i Pol, un poeta del poble"

Novembre de 2010 he participat en el llibre "Garbuix de contes" editat per l'Associació de Relataires en Català i l'editorial Meteora; amb el conte: "Glasonia, Història d'una volva de neu" i molt orgullós d'haver pogut compartir el llibre amb diversos autors i autores als que tinc molta estimació.

Octubre 2011 Col.laboració en el llibre de diversos autors de poesia social i de denuncia "Tensant el Vers" publicat per Meteora amb la col.laboració de l'Associació de relataires en català. El meu poema és "El prodigi del poeta"

He participat en el projecte del meu amic-poeta Marc Freixas, el seu recull de poemes s'ha publicat amb el títol "El llarg camí d'escriure" .He tengut l'honor d'escriure l'epíleg i l'amic comú Vicenç Ambrós el pròleg. Des d'aquí vull felicitar a Marc, perquè ha aconseguit acomplir el seu/ un poc meu també/ somni.

Octubre 2012 particip al llibre conjunt "Llibertat" Associació de relataires en català, editat per Meteora, amb el poemes "Esclau silenci" i "Cadenes"
Desembre 2012 al recull de contes "Les estrelles" amb el conte "Starkia i la desaparició de les estrelles"

Estim la paraula, i escric perquè el món recuperi la sensibilitat perduda, retorni a la fantasia , i visqui d'una manera més lúdica la vida.Ja hi ha prou crueltat repartida.

Sóc terapeuta energètic. I treballo l'aromateràpia i el massatge. També la gemoteràpia i flors de Bach. Havent incorporat una teràpia energètica: Sanació reconnectiva
Fa 3 anys he fet la mestria de Reiki, mètode USUI.
M'encanta quasi tota la música , toc la flauta travessera.Admir a Miquel Martí i Pol
M'encanta el seu vers "Tot és possible, tot està per fer"

"És injust que el qui porta l'eterna cançó ho faci en veu baixa" diu un vers meu.


Photobucket - Video and Image Hosting
Salvem de l'esfalt l'origen del Vol¡

Si voleu contactar amb mi, el meu e-mail: jkeops@hotmail.com

El meu bloc: Poemes de'n Josep

El meu darrer bloc creat: "Jo et portaré la llum"
Jo et portaré la llum

R en Cadena

"Helena em va encadenar i jo he passat la cadena a Camps de tristor i a Itaca"

(descobreix què és "R en Cadena")

AQUEST RELATAIRE
AGRAEIX COMENTARIS SINCERS, CRÍTICS I CONSTRUCTIUS. TOTES LES OBSERVACIONS SERAN BENVINGUDES, SÓC AQUÍ PER APRENDRE I MILLORAR! GRÀCIES!