Quan tornin les foscors (X)

Un relat de: Miquel Bohigas Costabella

Capítol X (Introducció)

-Mestre, no ens haurem pas perdut, eh?
-Fill meu has de tenir confiança. Mira, segons el mapa no pot faltar gaire ja.
I tot seguit fa un moviment amb el peu per esborrar el mapa que havia dibuixat a la sorra.
-------------------------------------------------------

Capítol X - LA PATRULLA EN ACCIÓ

El comissari Raspall i en Qüentinho van de patrulla. El cotxe, conduït per l'italo-brasiler, arriba al poble del qual no en direm el nom (aquest relataire no vol problemes amb les autoritats), mentre en Raspall mira de plegar, sense massa èxit, el mapa de carreteres.

-Renoi, quina lluminària, sembla Nadal -comenta en Qüentinho.

-I tant, tu. Hi ha més de $%& fanals, aquí al carrer Major. O potser més i tot. -afegeix en Raspall, que no dóna crèdit al què està veient.

-Tot un rècord, quefa! -afirma l'altre.

En passar per davant de la llibreria del poble, en Raspall ordena al Qüentinho que es pari. -Para't aqui, que anirem a fer unes preguntes. Segur que aquí l'han vist.

Així que en Qüentinho ha aparcat, en Raspall surt del cotxe i es dirgeix decidit cap a la lliberia. -Sort que he agafat les ulleres de sol, -pensa en veu alta mentre atravessa el carrer que, de tant il·luminat, sembla un sant en ple trànsit místic.

En obrir la porta de la botiga, el dring d'una campaneta alerta el llibreter, que estava desant els diaris que no havia venut.

-Bona tarda, -saluda el comissari, per fer-se el simpàtic. -Que ens podeu dir si darrerament heu vist aquest paio de la foto, rondant per aquí?

I el comerciant, que des de que havia sentit la radionovel·la s'esperava la pregunta, va i li contesta: -Oh!, I tant que us ho podem dir. Amb molt de gust. Veiam, veiam, ... -i fent veure que mira la foto que li ensenya en Raspall, continua -Sí, sí. Ha estat aquí, ja ho crec. A la portada de tots els diaris. Encara me'n queda un. Que el vol?

-No gràcies, no cal. De totes maneres, gràcies per la informació, -va respondre en Raspall, tot sortint emprenyat,mentre la campaneta l'acomiadava amb un dolç cataclinc.

Quan va arribar al cotxe, va ordenar secament a en Qüentinho: -Arrenca!

Mentrestant, a la llibreria, un foraster que no ha reconegut el comissari, pregunta al llibreter: -Qui era aquest espavilat que s'ha colat, hoé!

-No l'heu conegut? -s'extranya el botiguer. -És el comissari Raspall, el que porta allò d'en Quitolis -li aclareix tot seguit.

-En Quitolis? Ah, sí, hoé! Diuen que s'ha escapat, oi? -fa el foraster.

-Sí. Es veu que mentre els vigilants feien la migdiada, se'ls va escapolir per la finestra -explica el llibreter que, sense poder evitar una rialla, afegeix -I es va endur la gavardina d'en Raspall!

Vet aquí la gavardina que tant li agradava a en Quitolis!

-Per cert, -pregunta el foraster, -Què en sabeu de Can Tragèries?

-No res. Es veu que des de que la Margot va marxar amb el gos, que aquella dona, la Perpètua, ja no hi vol viure més allà, tota sola. És molt solitària aquella casa.

-Si, és clar. És molt solitària, hoé! -fa el foraster, tot tancant el capítol.

(continuarà …)

Comentaris

  • Feliç 2005[Ofensiu]
    Linkinpark | 03-01-2005

    Hello boys, girls and travestis. Com va??? Jo estic comentant!!!!! I fent la lectura 100!!!! síiii!!!! Continuo llegint!! Molt bona, però no he acabat d'entendre le frase:

    pensa en veu alta

    dww

  • perdó per endavant[Ofensiu]
    pèrdix | 15-09-2004

    Com que fan als subdits llum, són els reis.

    Com que sóc republicà, quan puc els trenco i vaig a les palpentes.

    Perdó en finalitzar.
    (estic avorrit a la feina)

  • Aclariment[Ofensiu]

    La idea inicial de l'argument de la radionovel·la mare d'aquest relat (uf!) va ser que al carrer major del meu poble, Sant Gregori, van instal·lar una nova il·luminació espaterrant, que sembla que arribis a les Vegas. Com que em feia mandra comptar els fanals que hi ha, a la ràdio quan haviem de dir la quantitat, ho solucionavem posant-hi un soroll de fons que "matés" les paraules del que parlava. Aquí a RC, en ser una web muda, vaig optar per disfressar la desmesurada quantitat fanalera amb els símbols que han propiciat aquest aclariment.
    Mira si n'hi van posar, de fanals, que a partir de no sé quina hora de la nit, apaguen tos els fanals d'un costat i encara sobra llum.
    Deixem de banda l'estil dels fanals, una imitació kitch dels antics fanals de gas.
    Per cert, algú sap per què els fanals porten corona?

  • consideracions[Ofensiu]
    pèrdix | 15-09-2004

    - segur que hi havien $%& fanals? Jo n'he comptat només !"·.

    - El foraster m'ha fet por amb el seu comentari final. Que deu haver fet a Can Tragèries?

    - Clar, tant esperar la publicació del capítol, entre el IX i el X en Quitolis ha tingut temps de pensar la fugida de la sala d'incomunicació. No s'hi val a badar!

    - En aquest capítol no hem avançat molt. Sembla el Cor de la Ciutat, que s'estanquen (per cert, ha tornat el Ramon de les olives????)On va a parar tot això?

    - Que vingui l'XI

    Apa Miquel.

    P.D.: m'ha agradat l'epíleg de la partida de golf de Nostre Senyor. Tom 1 - Déu 2. Final del partit.

l´Autor

Foto de perfil de Miquel Bohigas Costabella

Miquel Bohigas Costabella

92 Relats

336 Comentaris

193440 Lectures

Valoració de l'autor: 9.33

Biografia:
Sóc qui sóc i quan vull, faig el què puc i el què no vull, no ho faig, si puc. A mitjans del 2004, quan vaig descobrir RC, em vaig posar a escriure i, durant uns anys, hi vaig ser força habitual. Després em vaig ficar al món de la fotografia i, darrerament al del teatre, on participo amb el grup IncreiXendo.

La meva pàgina web: miquelbohigas.com També penjo fotos a flickr.

Per si t'interessa, visc a la Vall de Llémena.


Els meus Relataires:



Envia'm un e-mail, si et sembla