Polèmic Santuari per les Víctimes a València

Un relat de: Joanjo Aguar Matoses


POLÈMIC SANTUARI PER LES VÍCTIMES A VALÈNCIA.

A veure què us sembla la darrera i brillantíssima idea del vigent (per poc de temps) arquebisbe de València, Agustín García-Gasco.

D'ací poc, i per iniciativa de l'arquebisbe, l'Església Catòlica erigirà en el Grau de València, vora la Ciutat de les Arts i les Ciències, un temple anomenat 'Parroquia Santuario de los Beatos Mártires Valencianos', en record de 226 màrtirs valencians morts durant la Guerra Civil Espanyola. Açò, traduït al català del poble, el nostre, significa que únicament estarà dedicat a les víctimes catòliques que sucumbiren a mans dels republicans.

Però, ¿i tots aquells que foren assassinats pel bàndol franquista, a qui li donava suport oficialment la pròpia Església? ¿I els 26.300 xiquets, dones i homes que, acabada la guerra, van patir la repressió dels feixistes, sent empresonats, apallissats, torturats, massacrats i soterrats a les fosses comuns del Cementiri de València, fins i tot sense pertànyer a cap formació política ni militar?

¿No van ser màrtirs ells també? ¿No mereixen que s'honre d'igual forma la seua memòria?

¿Per què els mateixos que fan tants homenatges a les víctimes d'un bàndol, s'oposen despietadament i amb totes les seues forces (que són moltes) a què es restablisca la dignitat de les de l'altre bàndol? ¿Que no tenen compassió? ¿No comprenen el significat de la paraula 'caritat'? Doncs la llegeixen contínuament als sagrats Evangelis...

Pitjor encara: ¿Quins foscos viaranys han fet servir per aconseguir els seus propòsits durant quaranta anys de dictadura seguits de trenta més de democràcia, i, damunt, sense que els caiga la cara de vergonya? ¿On se suposa que va quedar la llibertat, la igualtat i la concòrdia a què tanta gent aspirava? ¿On es troba en aquest moment? Perquè jo no la veig per cap lloc. Uns construint monumentals edificis funeraris i els altres en silenci, i silenciats, patint el seu dolor. Pareix que tot continua com estava fa setanta anys. Increïble, però cert.

En definitiva, ¿quina justícia es dóna ací? ¿La justícia de l'Església?

Doncs no crec que coincidisca amb la justícia divina. Si Déu existeix, devia ubicar-se ben lluny quan el nostre arquebisbe va prendre una decisió tant partidista i poc encertada.

I, una vegada presa, sembla que ni Déu mateix el farà canviar d'opinió.

Perdona'ls, Senyor, perquè no saben el que fan...

(O és que ho saben massa bé).


Sueca (País Valencià), 19 de juliol del 2007.
Joanjo Aguar Matoses.
____________________________________________________________________

Pegueu-vos una volta per estes pagines, si voleu consultar altres fonts d'informació (cosa ben recomanable en tots els casos):

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/iglesia/martires/36/elpepusoc/20070702elpepisoc_2/Tes

http://www.forumperlamemoria.org/spip.php?article118&var_mode=recalcul

http://www.forumperlamemoria.org/spip.php?article117

http://www.interviu.es/default.asp?idpublicacio_PK=39&idioma=CAS&idnoticia_PK=43620&idseccio_PK=547&h=070604

____________________________________________________________________

(NOTA: PODEU PUBLICAR AQUEST ESCRIT O REENVIAR-LO ON US DONE LA GANA. ENDAVANT).
____________________________________________________________________


Comentaris

  • Fotos meues de Sueca, València i voltants[Ofensiu]




    ____________________________


    Podeu veure fotos meues de Sueca, el meu poble, i dels seus voltants, en esta pàgina:


    http://www.flickr.com/photos/joanjo_aguar_matoses/sets/72157618477002096/



    Imatges de València Ciutat, també n'he publicat ací:


    http://www.flickr.com/photos/joanjo_aguar_matoses/sets/72157618387881753/


    Sou lliures de baixar-vos-les a tamany original, si us agrada alguna per conservar-la, difondre-la o, fins i tot, emmarcar-la al corredor o al saló de casa. Per mi, seria un goig. ¡Total!

    Bon profit al visionat.


    MÉS FOTOS MEUES:


    http://www.flickr.com/photos/joanjo_aguar_matoses/sets/


    ____________________________

  • Indignant[Ofensiu]
    Anagnost | 02-08-2007

    El paper de l'església espanyola (la catòlica, clar) és de vergonya aliena. Em deia un capellà amic, que ha estat fora uns quants anys, que des de la distància és quan es veu que la jerarquia catòlica espanyola és la més polititzada d'Europa (en el pitjor sentit de la paraula). Per això és important que es denunciïn fets com ara el que tu comentes i que és un més en el llarg rosari de despropòsits d'una gent que ha perdut el rumb.

    Una abraçada.

l´Autor

Foto de perfil de Joanjo Aguar Matoses

Joanjo Aguar Matoses

204 Relats

246 Comentaris

250339 Lectures

Valoració de l'autor: 9.30

Biografia:
Sóc de Sueca, poble situat a la Ribera del Xúquer, al País Valencià i, per tant, a Marènia (com li dic jo) o Països Catalans (com li diu la resta del món).